mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
EastWing

EastWing

A remek jazz- és kortárs zenészekből álló banda fúzióra lépett a népzenész Agócs Gergővel; a műfaji találkozások különleges hangzást adnak, és újra bebizonyosodik, hogy a kiemelkedő zenészek műfajok felett csodát művelnek színpadon és stúdióban egyaránt.
Bartók Béla 1910-ben, amikor a csallóközi és az Ipoly menti a dudások között lefolytatta első hangszeres gyűjtéseit, közzé tett egy tanulmányt. A hangszeres zene folklore-ja Magyarországon címmel. Bartók itt egyebek mellett arról értekezik, hogy a dudások közjátékaiban fellelhető improvizatív elemek valójában a régi, elveszett „abszolút" magyar hangszeres tánczene ősi maradványai. A dudások, de mint később kiderült az erdélyi, vagy felvidéki vonósbandák is közjátékaikban nemegyszer az „érvényes" népdalok egyes kiragadott motívumait ismételgetve variálják; ugyanúgy, ahogyan az a dzsessz repetitív groove-jaiban történik. Megállapíthatjuk tehát, hogy ezen a ponton a dzsessz és a népzene összeér.
Az Eastwing Betyárvilág című lemezén remek dzsessz muzsikusok és Agócs Gergely népzenész, népzenekutató és dudás nem tesznek mást, mint a már létező zenei összefüggéseket láthatóvá teszik, létrehozva a közelítések művészetét.
Az alkotók hiszik, hogy ma már nincs értelme a zenét minden áron műfajok szerint osztályozni, hiszen azok megszűntek létezni. A ma használatos „world music", „etno jazz", stb. inkább a szórakoztatóipar kereskedelmi kategóriái; e megjelölésekkel már nem lehet a korábban alkalmazott zeneesztétikai ismérvek értelmében jellemezni egy muzsikát.

„Ha nincsenek műfaji határok, korlátok sincsenek. Ez olyan, mint egy egész ménessel vágtatni a pusztában, vagy pisztrángra horgászni egy vad folyóban térdig gázolva, de hasonlíthatnám egy viharos tengeri vitorlázáshoz is. Szóval pont olyan, mint az élet. Szeretjük a szerelmet, de vágyunk a bujaságra is. Szeretünk enni-inni, de a konyha izgalma az igazi, annak ellenére, hogy sokat kell benne dolgozni.”

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/eastwing

Az előadó Facebook oldala:

EastWing - Betyárvilág

EastWing
Betyárvilág
Fonó Budai Zeneház
2014

Jazz, Világzene

Dalok, lemezek 1

2014. június 26. 14:23

EastWing