mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Fugato Orchestra

Fugato Orchestra

A Fugato Orchestra egy dobbal, basszusgitárral kiegésztett szimfonikus zenekar, amely progresszív szimfonikus jazzrock zenét játszik, ötvözve a komoly- és könnyűzene elemeit.

A zenekar először kísérleti jelleggel alakult meg a Városmajori Gimnáziumban 2000. februárjában. A Városmajori Zeneszerzők Estje c. koncertre szerveződött össze a csapat Alpár Balázs vezetésével, aki a darabok szerzője. A tagok kezdetben mind a VMG diákjai voltak. Az újonnan megnyíló lehetőségek és növekvő elvárások miatt azonban egyre jobb és komolyabb zenészekre volt szükség, így a tagok egy része Zeneakadémista, konzervatóriumi zenészekre, illetve jazz-muzsikusokra cserélődött le.

A Zeneszerzők Estje után minden jel arra mutatott, hogy érdemes folytatni.

A cél az volt, hogy egy sok műfajjal és sokszínű hangzással (szimfonikus zenekar + szintetizátor + dob + basszusgitár) kísérletező, de mindig az igényességet szem előtt tartó együttest hozzanak létre.

"Ez a zene a komolyzenei értékrendet megtartva próbál szólni a könnyűzene kedvelőinek, ugyanakkor megnyit egy kaput a kizárólag komolyzenében gondolkodóknak is az igényes könnyűzene felé."

Megkezdődött a repertoár bővítése, a koncertek műsorát népszerű előadók és szerzők műveinek szimfonikus átiratai is kezdték színesíteni.

2001. márciusában a Városmajori Gimnáziumban adták az első önálló óriás-koncertjüket, amin az iskola több mint ötven diákja dolgozott. Mindenben profizmusra törekedtek: számítógépes vetítés projektorral, fények, rengeteg technika, minden, ami egy profi zenei showhoz kell. Kisebb-nagyobb nehézségek árán sikerült összehozni. A koncertet csaknem hatszáz fős közönség kísérte figyelemmel, a siker a vártnál is nagyobb volt.

A gyakran igen expresszív instrumentális zenéhez jól illik a képi aláfestés, amely a számok mondanivalójának átadását, a háttértörténet megértését is nagyban segíti. A vetítéssel egybekötött, ún. multimédia-koncertek képi anyagát a Városmajori Nagyon-kreatív Brigád készíti, akik sok más területen is segítik a zenekar munkáját.

A Fugato pár év alatt kinőtte magát a gimnazista közegből és számos sikeres koncertet adott Budapesten és vidéken is. Ma már rendszeresen lépnek fel fesztiválokon, művelődési házakban, irodalmi és filmes rendezvényeken.
 

Az előadó honlapja:

www.fugato.org

www.dalok.hu/fugatoorchestra

Az előadó Facebook oldala:

www.facebook.com/fugatoorchestra

Fugato Orchestra  - Neander Variációk

Fugato Orchestra
Neander Variációk
Periferic Records
2004

Jazz, Rock

Fugato Orchestra  - Noé

Fugato Orchestra
Noé
Periferic Records
2010

Jazz, Rock

Dalok, lemezek 1

2012. március 20. 14:15

Fugato Orchestra