mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Baár-Madas Református Gimnázium Kórusa / Fassang László

Baár-Madas Református Gimnázium Kórusa / Fassang László

Baár-Madas Református Gimnázium Kórusa
Az iskola 1907. október 12-én nyitotta meg kapuit Baár-Madas református felsőbb leányiskola és nevelőintézet néven. Az intézmény az 1920-as években előbb líceummá, majd leánygimnáziummá vált és színvonalas munkája révén hamarosan az ország egyik legjobb nevű középiskolájává vált. A háborút követően, 1952-ben államosított iskolát 38 esztendős szünet után kapta vissza a református egyház, s az intézmény 1990 szeptemberében nyílt meg újra. A Baár-Madas Gimnázium 2007-ben ünnepelte megnyitásának 100. évfordulóját. A jubileum évében hosszú rendezvénysorozat zajlott, melynek záró eseménye a 2007. október 13-án rendezett ünnepi hangverseny volt. Egy-egy hangverseny bármely ünnepségnek méltó befejezése lehet, a százéves iskolának azonban további jó oka volt, hogy így ünnepeljen:
A gimnáziumban az 1990-es újjászerveződéskor azonnal vegyeskar létesült, amely néhány esztendő alatt a középiskolai kórusok országos élvonalába került: arany minősítést ért el az Éneklő Ifjúság kórusminősítő versenyén, többször meghívást kapott a Zeneakadémia központi hangversenyeire és a Magyar Rádióba, a fővárosi és Pest környéki gyülekezeti látogatások után meghívást kapott egy-egy hollandiai és svájci hangversenykörútra, 1993-ban pedig önálló cd-felvételt készített magyar zeneszerzők református egyházi zenéjéből. A Baár-Madas gimnázium kórusa ennek révén a hazai református zeneélet ismert szereplőjévé vált.
Az újraindulás utáni évek másik nagy ajándéka a gimnázium 1993-ban végzett első érettségiző osztályának egyik növendéke volt: Fassang László már az iskolai esztendők alatt magas művészi színvonalú orgonajátékkal tette ismertté a nevét. A kórus hangversenyeinek kísérőjeként és önálló közreműködőjeként részese és elősegítője volt az együttes sikereinek, hazai és külföldi szerepléseinek, valamint a nagy sikerű első hangfelvételeknek is. Az érettségi óta eltelt időben pedig Fassang László kivételes pályát futott be. Zeneakadémiai éveit követően az orgonajáték fellegvárában, Franciaországban folytatta és fejezte be tanulmányait, s ezek végeztével számos egyéb verseny mellett az orgonajáték két legnagyobb szabású világversenyén nyert első díjat. Az eredmények és a velük járó nemzetközi ismertség tette Fassang Lászlót a magyar zeneélet nemzetközileg egyik legismertebb képviselőjévé.
Természetes volt ezért, hogy a jubiláló iskola a kórusára és legjelesebb muzsikus tanítványára bízta az ünnepi hangverseny összeállítását. Az évfordulóra Fassang László mellett azonban nemcsak az iskola jelenleg működő kórusa kapott meghívást, hanem a kórus 1990 óta valaha énekelt minden tagja, továbbá a régi Baár-Madas-os növendékekből 2001-ben alakult Psalterium Hungaricum Kórus is. A rendkívüli meghívást több mint 200 volt kórustag kapta meg, közülük végül mintegy százan jelentek meg a három fölkészítő kóruspróbán. A hangverseny kedvéért így jött létre a „Jubileumi Nagykórus”. Az alkalmi együttes a gimnázium elmúlt tizenhét esztendejének öt tanárát hívta karnagyául. Arany János 1990 és 1993 között énektanárként, 1995 és 2005 között, pedig társkarnagyként vezette a gimnáziumi kórust. Bódiss Tamás 1993-tól 1996-ig, Madarászné Losonczy Katalin 1996-tól 2005-ig, Cseri Zsófia, pedig 2005-től volt a kórus vezetője. A karnagyok sorába rendkívüli meghívást kapott Berkesi Gábor, a Baár-Madas lelkésze és vallástanára, aki ugyan soha nem vezette az iskola kórusát, ám képzett muzsikusként is, a gimnáziumi közösség lelki épségének őrzőjeként is méltán kapott helyet az ünnepi est énekvezérei között.
Az alkalmi kórus a kevés próbája ellenére a Deák téri evangélikus nagytemplomban tartott est remek produkciót és örvendetes sikert hozott. Az örömbe az kevert ürömöt, hogy a koncerten nem készült felvétel. Ennek pótlására a kórust 2008 májusában ismét összehívtuk – ezúttal a Kőbányai református templomba. A helyszínválasztást három körülmény indokolta: Elsősorban a templom gyülekezetének és lelkipásztorának, Szilágyi-Sándor András tiszteletes úrnak vendégszeretete. Másodsorban a templom orgonája, melyet a Magyarországról kivándorolni kényszerített és Amerikában fényes tudományos pályát befutott Gál István professzor úr több millió forintos pénzadománya segítségével néhány esztendeje fölújítottak és alkalmassá tették igényesebb hangversenyek megtartására. Harmadsorban pedig egy különös egybeesés: a felvétel készítésére a református egyházi zenét évek óta kiemelt rendezvényekkel támogató Periferic Records kapott megbízást. A kiadóvállalat vezetője Böszörményi Gergely, akinek nagyapja Böszörményi Jenő 1906-1907-ben a kőbányai templom lelkésze, és 1907-ben, a Baár-Madas indulásakor az iskola egyik vallástanára volt...
Bis orat qui cantat; kétszeresen imádkozik, aki énekel – tartja a bölcsesség, s a „cantat” szóba bátran beleérthetjük mindazok működését akik, muzsikálásukkal Istenhez vagy az ő dicsőségére egymás felé fordulnak. A fölvétel jelentőségét első sorban nem az elhangzott darabok megszólaltatásának szakmai minősége adja – bár az amatőrökből néhány nap alatt össze-szerkesztett együttesnek emiatt sincsen szégyenkezni valója, Fassang László muzsikálásának pedig lételeme a minőség. A jubileumi lemez egy nemes ideál ostromlásáról ad hírt: miként válhat a közösség javára és közösségben végzett áldozatos zenei tevékenység igehirdetéssé és ezáltal megújuló örömforrássá. Akik jelen voltak a gimnázium fönnállásának évfordulóját ünneplő hangversenyen, bizonyára megéreztek valamit a latin nyelven megfogalmazott igazságból, s abban reménykedünk, hogy ennek az igazságnak az öröme eljut mindazok szívébe, akik a fölvételt hallgatni fogják. Arany János


Fassang László
A világ legrangosabb orgonaversenyeinek győzteseként és díjazottjaként Fassang László pályája 2002 óta töretlenül ível felfelé. Diplomáit a budapesti Zeneakadémián és a párizsi Conservatoire-on szerezte. Tanulmányait megszakítva 2000-ben egy évet töltött Japánban, ahol a Sapporói Koncertterem rezidens orgonistája volt.
2002-ben a kanadai Calgary-versenyen elnyerte az improvizáció aranymedálját, 2004-ben pedig neki ítélték oda a világ legjelentősebb orgonaversenyének tartott Chartres-i verseny interpretációs nagydíját és közönségdíját. Szólólemezei jelentek meg Japánban és Franciaországban. Világszerte koncertezik, emellett a spanyolországi San Sebastian Zeneművészeti Főiskoláján improvizációt tanított. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében. 2006 óta a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Ugyancsak 2006-ban Liszt Ferenc-díjjal és Prima Díjjal tüntették ki. 2008 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgonatanára lett.
Fassang László budapesti zenész család gyermeke. Orgonatanulmányait 13 éves korában Baróti István irányításával kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián folytatta, ahol orgonát Gergely Ferenc és Ruppert István, zongorát Prunyi Ilona növendékeként tanult. Itt 1998-ban szerzett diplomát. Ezt követően felvételt nyert a párizsi Conservatoire National Supérieur de Musique Olivier Latry - a párizsi Notre-Dame orgonistája - által vezetett orgona-osztályába, ahol Michel Bouvard növendéke is volt. A következő tanévben az improvizáció tanszakra is sikerrel felvételizett, ahol tanárai Loic Mallié, Philippe Lefebvre, Thierry Escaich és Jean-François Zygel voltak.
2000-ben egyéves tanulmányi szabadsága alatt a Sapporói Hangversenyterem (Japán) orgonistája volt. Ekkor számos hangversenyt és mesterkurzust tartott Japánban, valamint a Sapporói Koncertterem Kern orgonáján elkészítette első orgonalemezét, amelyen Bach és Liszt művei mellett saját improvizációi hallhatók.
2003-ban ellenszavazat nélkül, kiváló minősítéssel szerzett orgona-előadói és orgona-improvizáció diplomát a párizsi Conservatoire-on; zongora-improvizáció diplomáját 2004-ben kapta meg ugyanitt. Számtalan hangversenyt adott szerte Európában, illetve Japánban és Észak-Amerikában. Többéves külföldi tartózkodása után 2004 óta Magyarországon él. Szakértőként részt vett a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájának építésében; 2006-tól a Művészetek Palotája orgonakoncertjeinek művészeti vezetője. Amerikai hangversenyeit 2002 óta a Karen McFarlane Artists, Inc. koncertügynökség szervezi.
A klasszikus orgonairodalom megszólaltatása mellett fontosnak tartja az improvizáció hagyományának ápolását. Ennek kapcsán igyekszik a hangszer lehetőségeit különböző zenei stílusok - jazz, illetve tradicionális zene - szintézisén keresztül is bemutatni. Ebben a szellemben rendszeresen koncertezik a hazai zenésztársadalom legtehetségesebb művészeivel, Palya Beával, Szokolay Dongó Balázzsal, Dés Andrással, Bacsó Kristóffal, valamint a nemzetközileg ismert jazz-szaxofonossal, Vincent Le Quang-gal.
2004-től volt a San Sebastian-i Zeneművészeti Főiskola meghívott improvizáció tanára. 2008 szeptemberétől pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa. 2005-ben megjelent szólólemezén a Chartres-i katedrális orgonáján Bach, Liszt és francia szerzők műveit szólaltatja meg.

Díjak
• 2006: Liszt Ferenc-díj; Prima Díj
• 2004: Grand Prix de Chartres Nemzetközi Orgonaverseny - nagydíj és közönségdíj
• 2003: Első Nemzetközi Német-Francia Orgonaverseny (Windesheim) - megosztott második díj; a francia orgonaművek legjobb előadásáért járó különdíj
• 2002: Párizs Város Negyedik Nemzetközi Orgonaversenye - improvizációs második díj; Maurice Duruflé-díj
• 2002: Royal Bank Calgary Nemzetközi Orgonafesztivál és -verseny - improvizációs aranymedál
• 1998: Győri Nemzetközi Orgonaverseny - második díj
• 1993: Gárdonyi Zoltán Emlékverseny (Budapest) - első díj
 

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/baarmadasreformatusgimnaziumkorusafassanglaszlo

Az előadó Facebook oldala:

Baár-Madas Református Gimnázium Kórusa / Fassang László - Ünnepi Hangverseny

Baár-Madas Református Gimnázium Kórusa / Fassang László
Ünnepi Hangverseny
Periferic Records
2009

Egyházi zene, Komolyzene

Dalok, lemezek 1

2011. november 28. 13:50

Baár-Madas Református Gimnázium Kórusa / Fassang László