mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Téli Márta

Téli Márta

Magamról röviden: a Színművészeti Főiskola és a Bartók Béla Jazz Konzervatórium elvégzése után a bostoni Berklee College of Music ajánlott teljes tanulmányi ösztöndíjat, mely lehetővé tette, hogy 1988 és 1992 között Pat Metheny egykori iskolájában, első magyar énekesnőként tanulhassam tovább a jazz, az éneklés, a zene titkait. Amerikai tartózkodásom alatt többrészes műsort készített velem a Bostoni Televízió, majd New Yorkban színésznőként és koncertező énekesnőként is felléptem. 1992. őszén tértem haza, s azóta Magyarországon négy CD-t adtam ki.
A Quiet Motion klasszikus jazz standardeket szólaltat meg, a Változó Kék (AC) populáris stílusú, főként amerikai szerzők dalaiból állt össze (Peter Frampton, N. Sedaka), de szerepelnek rajta neves magyar szerzők dalai is (Somló Tamás, Lerch István, Gerendás Péter, Jackie Orszáczky). A CD-t az amerikai producer, John Regan és hangmérnök, Harvey Jay Goldberg készítette, akik Dizzy Gilespie, Michael Jackson, Celine Dion, stb. után örömmel dolgoztak velem. Ezután a Smiling című CD született meg, amely a jazz populárisabb arcát mutatja be. A negyedik CD Winand Gábor jazz énekes közreműködésével készült Follow Your Dreams címmel, amelyen duóban, különleges hangszerelésekkel éneklünk hagyományos és modern jazz dalokat. A CD-ken és koncerteken olyan neves magyar előadókkal dolgoztam, mint Szakcsi Lakatos Béla, Lerch István, Tátrai Tibor, Gerendás Péter, Csepregi Gyula, Solti János, Lattman Béla, Horváth Kornél, Berkes Balázs, Balázs Elemér, Juhász Gábor, Gyárfás István, Borlai Gergő, Fekete István és mások.
Legújabb, Árnyékból fény című CD-m magyar pop és világzenei szerzők dalait tartalmazza. Pejtsik Péter, Vedres Csaba, Szakos Krisztián és saját dalaim mellett Presser-Adamis Várlak, illetve Karácsony-Sztevanovity Veled,csak veled c. jól ismert dalait is feldolgoztuk. Az új anyag legnagyobb kihívása az volt, hogy egymástól merőben különböző stílusú dalokat énekeltem lemezre. A dalok között több korosztály is megtalálja a neki tetsző stílust. A két feldolgozás pedig a 35-55-ös korosztály számára idézheti fel a tinédzserkort. Az új dalok szövegeit én írtam, így azt gondolom, hogy a 25-55 év közötti nők ráismerhetnek saját életük egy-egy szakaszára, érzéseire. A CD megjelenését az NKA, az Artisjus Zenei Alapítvány és az Ingatlan Expo támogatta.
 
Életrajz
Téli Márta azon szerencsések közé tartozik, akiknek művészi tehetsége több, különbözô csatornán is megnyilvánulhat a közönség elôtt. Eddig is sokféle dologgal foglalkozott, és mindig kereste azokat a különféle módokat, ahogy az emberekhez szólhat. Mégis úgy találhatjuk, hogy ezek a tevékenységek két fô terület köré csoportosulnak: zene és színház.
 Márta nemcsak színésznő és énekesnő, de fordító és producer is. Az általa fordított színdarabokat (Neil Simon, Ken Ludwig, Marshall Karp stb.) budapesti és vidéki színházakban egyaránt játszák. Színházi Ügynöksége angol nyelvű színdarabokat szerez be Amerikából és Angliából, és helyez el magyar színházaknál. 1995-ben a Csipkerózsika című mese színpadi változatának producere volt, amely előadás felvételét az MTV 1 Karácsony délutánján vetített. Az előadásban az egyik tündér szerepét is ő játszotta. Az elmúlt években többször is játszott angol nyelven a Merlin Színház előadásaiban angol és amerikai vendégművészekkel. Utolsó Merlin Színházbeli szereplése 2000 júniusában Arnold Wesker-Benjamin Till: Letter to a daughter című egyszemélyes musicalje volt.
1996-1998-ig három éven át ő volt a megálmodója és szervezője a “Jazz Jam” nevű nemzetközi jazz fesztiválnak. Többek között Mike Stern, Trilok Gurtu, Andy Summers, Larry Coryell, a Colosseum, Téli Márta Zenekara, a László Attila Band és Tony Lakatos is játszottak a Budai Vár Oroszlános udvarán rendezett fesztiválon, amely Budapest egyik legcsodálatosabb helyszíne egy zenei rendezvényhez. Márta azért határozta el, hogy megszervezze a Jazz Jam fesztivált, mert mint mondja: “Egyik célom az, hogy a zene és művészetek jegyében a világ minden tájáról összehozzam az embereket.”
Az éneklés kora gyermekkorától az élete része. “Gyerekként állandóan énekeltem. Daloltam otthon, az utcán, az óvodában és a buszon. Mindenhol. A rádióban sugárzott népszerű slágereket, vagy a szüleimtől hallott népdalokat énekeltem. Egy idő után az utasok meg a kalauzok a buszon megismertek, és kértek, hogy énekeljek. Egyik nap azzal álltam elő, hogy jó, énekelek, ha a vezető bácsi nekem adja az ebédjét, ami fasírt volt zsömlével. Meg is állapodtunk az ebéd felében, és én énekeltem. Ez volt az első “fellépti díjam”.
A kezdeti lelkesedés évekkel később hozott eredményt, amikor Mártát egy időben vették fel a Színművészeti Főiskolára és a Bartók Béla Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakára. A Színművészeti Főiskola elvégzése után a Szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött, ahol prózai és zenés darabokban egyaránt játszott. A színházi munka azonban nem jelentette az énekesi karrier végét. Jazz zenekarával budapesti klubokban lépett fel.
Egy nyári jazz táborban a Purdue University big band karmestere, Richard Dunscomb is kurzust tartott. Annyira megtetszett neki Márta éneklése, hogy arra bíztatta, készítsen demo kazettát, és jelentkezzen vele ösztöndíjért az Államok különböző zeneiskoláiban. Szakmai véleménye nyomatékosítására, ajánló levelet is írt a demo kazetta mellé. “Richard Dunscomb javaslata meglepetésként ért. Abban az időben még el voltunk zárva a világtól, és én sosem gondoltam arra, hogy Amerikába menjek. Túl messze volt. Ugyanakkor izgalmasnak hangzott, hogy a jazz őshazájában tanulhatnék” – emlékszik vissza.
Mindenesetre elkészítette a kazettát, és elküldte a Richard Dunscomb által javasolt különböző iskolákba, s az ösztöndíj felajánlások elkezdtek érkezni a különböző intézményektől és nyári zenei táboroktól. Márta először a Jamey Abersold’s Jazz Camp mellett döntött. Később a bostoni Berklee College of Music teljes tanulmányi ösztöndíját is megkapta. Hét szemeszter alatt fejezte be nyolc szemeszter anyagát, és cum laude Előadói diplomát szerzett. Márta az egyetlen magyar énekes, aki Berklee diplomával rendelkezik itthon.
A Berklee befejezése után New Yorkba költözött, ahol meghívták a New York Performance Alliance színész stúdióba, s koncertezni is elkezdett a kis Village-beli klubokban. Akkori házassága azonban hazaszólította. A világ egyik leglenyűgözőbb városában és az Amerikában eltöltött idő erős nyomot hagyott Márta életében. “Az Amerikában töltött 4 és fél év rengeteg dolgora megtanított a zenéről, az emberekről, barátságokról az egész életről. Ott nyíltam meg először a spirituális tapasztalatokra is. Mindez persze elkerülhetetlen, ha az ember elég nyitott, hajlandó meglátni az őt körülvevő világot, és kész tanulni belőle.”
Miután Márta visszatért Magyarországra, készen állt arra, hogy jazz albumot készítsen, de a lemezkiadók elzárkóztak a jazz műfaja elől. “Nem eladható”, mondták. Pop albumot szerettek volna. Márta összegyűjtött hát néhány dalt olyan szerzőktől, mint Lerch István vagy Szakcsi Lakatos Béla. Ez alkalommal a kiadó úgy találta, ez az anyag túl jó a közönségnek, s azt ajánlották, inkább rap-eljen.
Ez volt az a pont, ahol az énekesnő úgy döntött, inkább a saját útját járja, s magánkiadásban jelenteti meg albumát. Egy zenei happening est következményeként egy sör cég támogatta az 1994 novemberében megjelent Quiet Motion című jazz standardekből álló albumot. Ez a lemez nemzetközi visszhangra talált. “Furcsa volt megtudni egy L.A.-ben élő barátomtól, hogy a CD-met egy ottani jazz rádióadó játszotta. Azt is hallottam, hogy New Yorkban egy olasz adó műsorán is többször szerepelt a CD anyaga”, mondja az énekesnő. Közben persze tovább koncertezett Budapesten, és az ország más részein.
Márta egy idő után úgy érezte, talán új irányokra lesz szüksége ahhoz, hogy kreatív energiáit más módon is kamatoztassa. “Volt egy pont, amikor végig kellett gondolnom, merre tovább. Úgy gondoltam, New York az a hely, ahol választ találok a kérdéseimre. Egy hónapot töltöttem ott, s akkor döntöttem el, hogy pop albumot készítek amerikai producerrel és hangmérnökkel” emlékszik vissza.
 
Minden Márta tervei szerint alakult, amikor egy amerikai üzletember megmutatta a Quiet Motion című CD-t az amerikai zenész-producer John Regannek, aki olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Mick Jagger, David Bowie, Peter Frampton. Johnnak nagyon megtetszett Márta előadása, s úgy döntött, eljön Magyarországra Harvey Jay Goldberg hangmérnökkel, aki Tony Braxton, B.B. King, Bryan Adams, UB40, McCoy Tyner, Dizzy Gillespie és mások albumain dolgozott. Ő volt a Blues Brothers 2000 című film zenei anyagának hangmérnöke is, amit Márta lemezével egy időben készített, s ez nem kevés utazással járt számára.
Ők készítették tehát Márta második lemezét. Ezen az AC pop albumon Peter Frampton, Neil Sedaka, Mike Reid, Kit Hain, Somló Tamás, Gerendás Péter, Jackie Orszackzy, Lerch István dalai is megtalálhatók. A zenészek olyan neves művészek, mint Solti János, Tátrai Tibor, Lattman Béla, Csepregi Gyula, Gerendás Péter, Berkes Balázs, Juhász Gábor, Fekete István, Horváth Kornél, stb. Ennek a CD-nek az a különlegessége, hogy a magyar változat dalszövegeit Márta írta.
Ez volt az első alkalom, hogy egy magyar album elkészítésében amerikai producer és hangmérnök közreműködött. Ez sem volt persze véletlen. Márta nagyon tudatos volt a végeredményt illetően. “Nagyon fontos volt nekem, hogy az album magas művészi és zenei színvonalon készüljön el. Ennél kevesebbel nem értem volna be. Egy hónapos kemény munkával készítettük el a magyar és az angol változatot.” Ennek az albumnak a címe Változó kék, és a szerelemről, a nők és férfiak közötti kommunikációról szól. Furcsa módon a magyar lemezkiadók most is hasonlóan reagáltak, mint annak előtte. Azt mondták, a CD túl jó a magyar közönségnek, s nem vállalták a kiadását. Ha két cég nem vállalja a lemez finanszírozását, nem jelenhetett volna meg 1997. novemberében. Annak ellenére, hogy a magyar kiadók nem mutattak érdeklődést az énekesnő művészi és zenei teljesítménye iránt, pozitívan látja a jövőt. “Nem adom fel, mert nem létezik olyan kategória, hogy valami ‘túl jó’ az eladáshoz.” A média és a közönség mindenesetre örömmel fogadta az albumot, amit az IBS-beli koncert sikere is bizonyított.
 
1998. novemberében Márta elkészítette Smiling című albumát is, amely modernebb jazz standardek gyűjteménye. Ez volt a harmadik CD, amely különböző cégek támogatásával jött létre, s 1998. november végén jelent meg. “Biztosan jelent valamit, hogy minden lemezem karácsony előtt jelenik meg” töpreng az énekesnő. Márta számára ez az album is egyfajta kommunikáció a közönséggel. Ez alkalommal is remek zenészek közreműködnek: Balázs Elemér, Barcza Horváth József, Fekete István, Juhász Gábor, ifj. Szakcsi Lakatos Béla.
S hogy ne törjük meg a hagyományokat újabb CD látott napvilágot 2000 novemberében, melyen Márta Winand Gábor énekessel énekel duetteket, s melynek címe Follow Your Dreams. A CD-n hagyományos és modern jazz dalok szólalnak meg egyáltalán nem hagyományos hangszerelésben.
 
2004 végén 2005 elején új CD készült Árnyékból fény címmel, amely világzenei, magyar népzenei és popzenei elemeket foglal magában, tehát szélesebb közönségréteget céloz meg. A CD anyagát Pejtsik Péter, Szakos Krisztián, Vedres Csaba és Márta írták. Ezúttal Márta nem csak szövegíró, de zeneszerző minőségben is. „Pejtsik Péterrel dolgozni csodálatos volt. Ő remek szerző, hangszerelő, és rendkívül nyitott, kedves ember. Bár ez a CD is saját kiadásban jelent meg, a dalok gyakran hallhatók a Klub rádió műsoraiban.”
 
„2006. novemberében szeretnénk kijönni eg új 4 dalból álló maxi CD-vel, aminek producere Pierrot, s a hangszereléseket Szakos Krisztián készíti. A hetvenes, nyolcvanas évek ismert külföldi slágereit dolgoztuk fel nagyon mai hangszerelésben, s a dalokat angolul, az eredeti nyelvükön énekelem. Pierrot olyan zenei világba és stílusokba vezetett el, miközben megtartotta saját, ha úgy tetszik jazzes hangvételemet, amiről nem is gondoltam, hogy bennem rejlenek. A teljes anyag egy három CD-ből álló trilógia lesz, és nagyon remélem, hogy tetszést arat majd” – mondja Márta. És micsoda véletlen! Egy újabb CD, ami novemberben jelenik meg.

Az előadó honlapja:

www.martateli.com

www.dalok.hu/telimarta

Az előadó Facebook oldala:

Téli Márta - Quiet Motion

Téli Márta
Quiet Motion
Szerzői Kiadás / Author's Edition
1994

Jazz, Pop

Téli Márta - Változó Kék

Téli Márta
Változó Kék
Bizart Bt.
1997

Pop

Téli Márta - Smiling

Téli Márta
Smiling
Bizart Bt.
1998

Jazz

Téli Márta - Changing Blue

Téli Márta
Changing Blue
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2002

Pop

Téli Márta - Árnyékból Fény

Téli Márta
Árnyékból Fény
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2005

Pop

Dalok, lemezek 1

2009. április 17. 15:39

Téli Márta