mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Auguszt Bárió

Auguszt Bárió

A Zrínyi Ilona általános iskola nyolcadik osztályos tanulójaként a pályaválasztási órán választott hivatásként a rockénekesi pályát jelöli meg.
Az iskola ünnepein számtalanszor felváltva szaval és lesz rosszul a melegtől , rajzai már ekkor feltűnően egyéniek , az iskola énekkarából az első próbán kirúgják ( mert egész végig a többieket szórakoztatja ) , viszont az éneklőraj szólistájaként Casey Jones dalát énekli szerte az országban .
Nyolcadikosként veszi először kezébe a gitárt és tanulja meg az első akkordokat .
A számára mindaddig nyálas slágerzenét játszó Beatles zenekar innentől kezdve válik első számú kedvencévé . Megszületnek az első dalok , amelyeket egy szomszéd sráccal közösen írnak és vesznek fel egy MK 237 Grundig kazettás mono magnóval.
Bárió általános iskolai gyakorlat órájáról és műszaki érzékéről egy rá jellemző beírás ellenőrző könyvéből :
„Önálló munkára nem képes , cinikus megjegyzéseivel zavarja az óra menetét!”

Tanulmányait a Széchenyi István Kereskedelmi Iskolában folytatja , ahol a keserves tanulást megkönnyítendő megismeri Tóth Imre személyében új osztályfőnökét , akivel a mai napig barátok és egy felszolgáló osztályból Marcz Zoltánt , akivel szintén sülve - főve együtt vannak a mai napig is .
Bárió akcióba lép - hogy ellensúlyozza a kereskedelmi pálya iránt érzett némi ellenszenvét , belép az irodalmi színpadba , ahol többek között olyan szerepek várják ,mint Olga a Három nővérből vagy Füles a Micimackóból .
Eközben kezdi kóstolgatni a billentyűzés örömeit és több amatőr zenekarban énekel ( Hemendex , Thouroschtschusa / Túróscsusza / ) .

Az érettségit megkönnyítendő 1984 - ben megnyeri a Pesti Műsor és az MHV Start főszerkesztősége által meghirdetett Tinisztár kerestetik tehetségkutató akciót . A zsűriben többek között Fenyő Miklós , Szikora Robi , Presser Gábor , Gálffi László színművész , Fábián Tibor újságíró .
17 évesen megjelenik első kis lemeze , amin az R-GO Megy a lány c. dalát énekli. .

Az érettségit követően Budapestre megy , ahol előbb Cseh Katónál , majd az Országos Szórakoztató Zenei Központban ( édesanyja és Laci bácsi unszolására ) Sík Olgánál ( a legkedvesebb és a legjobb ! ) tanul énekelni és emberként mozogni a zenészszakmában .
Mindezen közben Galla Miklós megkeresi a készülő GM 49 zenekar énekesi posztjára , ám az érettségi akkor fontosabb . Pár évig együtt dolgoznak , saját klubot hoznak létre Zebrabeat néven , ahol fellép a Zri , A Cég , valamint Kőnigh Péter és a Ciklámen .
Galla Miklós közreműködésével jelenik meg a Sosincs nyugta a bátor detektívnek című újabb kis lemeze ,melyen a Bang Bang Boys c. dal is hallható, melyet Bárió 17 évesen írt.
Levizsgázik , két évet jár a Magyar Rádió Tánczenei Studiójába , majd bevonul katonának .
Mezőtúron képezik ki ( mindenki szerencséjére azonban sehol sem vetik be ) és Mátyásföldre Építő Alakulatba kerül , aminek irodalmi színpadát erősíti ( beceneve ekkor Lennon ) , a században kettőjüknek van érettségije , aminek hasznát viszont itt nem veszi .
A században kocsikísérő , segédmunkás , rakodó , majd brigádvezető , honvédként szerel .
A leszerelést követően ismerkedik meg két budakalászi fiatalemberrel , akik szerint az első találkozón úgy áll a metróban , mint egy árva gyerek .
Budakalászon minden eldől - fehér bort isznak és nagyon jól érzik magukat .
Elkezdenek dolgozni a Budakalászi Művelődési Házban , ahol megszületnek az első új hullámos - punkos - beates dalok .
Hosszú évek telnek el , mire az Álmaimban Amerika meghozza a népszerűséget , a többi talán már történelem .

Az A.D.Studioban lesz igazán ismert és népszerű , aranylemezes előadó .
A pop világa azonban nem fenékig tejföl , három sikeres lemez után művészi , emberi és anyagi okok miatt közös megegyezéssel szünetet tart a csapat.

A törvényszerű leállást követően Bárió a Kapos TV - nél helyezkedik el , ahol szerkesztő - riporterként dolgozik , majd az induló Kapos Rádió műsorvezetője lesz .Mindezek mellett a Kapos Rádió és TV szignáljait is ő jegyzi ( Híradó , Sportvonal , Kulturális ajánló , stb...)
Ifjúsági és kulturális műsorokat szerkeszt és vezet ( Sihederű , Bumeráng . Klipkalap ) .
Elkészíti „ nulladik „ szólólemezét Égess el címmel .Az album reklám hiányában szinte teljesen ismeretlen marad .
Megírja Bacsek Harmónika István lemezét , amelyről a Volt irgalom c. dal a Hölgyvilág női magazin reklám zenéje lesz .

A mesés 7 évnyi szünet után előszerződést köt a Universal kiadóval , de a régi csapattársak feltűnnek és unszolásukra ismét A.D.Studio albumot adnak ki .
Az 1998 - as Best Off ( Most szeress ) után a Páratlan Páros és a Nap szerelmese albumon található Nyári eső c. dalok szerzőjeként és előadójaként zenekarával ismét népszerű .
A három album utáni szakítás lehetősége ezúttal csak Bárióban fogalmazódik meg ( melyet visszatérésükkor és az újabb munkák során többször megerősít ) , a többiekkel azonban nem sikerül közös „ hangot „ találni . Emberi , elképzelésbeli különbözőségek miatt Bárió 2001 januárjában kilép az A.D. Studioból és elkezdi önálló lemezének anyagát írni .
Az első dalok egyike a Mikor a föld alszik című , melyet már Czomba Imre zenei producerrel készít .
2001 szeptemberében napvilágot lát az album , melyet 2000 - ben elhunyt Nővére emlékének ajánl .
A Mikor a föld alszik c. dal több héten keresztül vezette a rádiós játszási listákat.
Az album megjelenése után sem pihen, Cserháti Zsuzsa Add a kezed c. utolsó stúdióalbumán dolgozik ( zenét és szöveget ír) , majd a Hölgyvilág megújulása kapcsán új szignált készít .

2002 végén úgy dönt , hogy a csillagok állása meghozta az időt egy új album elkészítésére . Munkába fog és Czomba Imre studiójában ismét remek lemezanyag készül el ,mely ez esetben sokkal felhőtlenebb ,mint a Mikor a föld alszik volt .
Az album címe Ezer titok , melyről a címadó dalé a fő szerep.A szövegekbe besegít Andor Márió ( két dalszöveggel ) , aki rajongóból lép elő szövegíróvá .
A zenésztársak szinte a régiek , közreműködik : Sipeki Zoltán , Fehér Adrienn , Jónás Andrea , Kiss Zoltán és Bot Gábor.

2003 – ban a BMG Kiadó felkéri Báriót, hogy Czomba Imre zeneszerzővel és Miklós Tibor szövegíróval készítsék el Cserháti Zsuzsa soron következő studio albumát, ekkor még nem tudják, hogy ez lesz az énekesnő utolsó studio albuma.
Az album Bárió szövege alapján az ADD A KEZED címet viseli.
A lemezen közreműködnek még:Sipeki Zoltán,Fehér Adrienn,Jónás Andrea,Csepregi Gyula,Mákó Miklós, Menyhárt János szerző két dallal.

2004 – ben új társak után néz, így talál rá 2005 tavaszán Viki Singhre, akinek hangja elsőre megfogja. A lány érett hozzáállása a zenéhez, életvidám dinamizmusa meggyőzi arról , hogy vele együtt érdemes folytatni zenei pályáját.
Dalaik gitár centrikus slágerek, melyek dallamaikkal és a két kitűnő énekhanggal hódítják meg a magyar közönséget.
Több név ötlet felmerülése után az INDIANA mellett döntenek és a Record Express kiadóhoz szerződnek le.
Majd megszületik albumuk, aminek első slágere a Mióta elmentél.

2006-ban szintén a BMG kiadó felkérésére Bárió Czomba Imrével dolgozik együtt a Princess hegedűs trió albumán,ahol komolyzenei klasszikusok hangoznak fel.

2007-ben az Ad studio ismét csatasorba áll és elkészül az új lemez,ami,hogy az éppen mozikba kerülő IMMIGRANTS – Jóska menni Amerika c. amerikai-magyar animációs film bemutatójára jelenhessen meg, az Ad studio 2008 ( kiadó:Lazloco - EMI) címet kapja, rajta az Álmaimban Amerika és az Egyetlen perc c. klippes dalokkal is.
A film rendezője a Simpsons Család megalkotója, az Emmy-díjas Csupó Gábor.
A filmet és az Álmaimban Amerika angol nyelvű változatát az USA-ban is bemutatják.

A lemezt követően az Ad studio számtalan koncertet játszik klubokban és szerte az országban.

2006 és 2010 között Bárió számtalan olyan zenei kísérletbe fog, ami kívül esik a popzene mezsgyéjén.
Ilyen többek között a Spirit Pilot és a Cafe Heroes formáció is.
Előbbivel chill-out stílusban készít dalokat, melyek közül a BOSSA címűt ( featuring Simó Tamás zongorista ) a Magyar Rádió – MR2 és a Radio Cafe is műsorra tűzi.

A Cafe Heroes akusztikus gitár trióval Bárió olyan külföldi örökzöld dalokat szólaltat meg élő produkcióként mind a mai napig, mint Sting, Eric Clapton, Frank Sinatra, Ray Charles, a Beatles dalai .
Gitáros társai ebben a kalandban: Antoni Arnold és Horvölgyi Péter.

2010 – ben Bárió elkezdi készíteni önálló albumát, amelyről először klippes dalként az A szerelem újra él lát napvilágot.
2011 év elején az interneten mutatja be a soron következő két dalt is,melyek a Csak a szívemet adom és a Törékeny vágy.

2011 tavaszán a Dalok.hu weboldalán megjelenik Bárió teljes új albuma,mely az A szerelem újra él címet viseli,rajta új dalokkal és átdolgozott Ad studio slágerekkel az akusztikus hangzás felé véve az irányt.

Bárió és a képzőművészet :
Az általános iskolában lustasága és különcsége miatt nem veszi komolyan a rajzolást .
Középiskolásként tagja egy kaposvári képzőművészeti körnek , majd nagybátyja Lehoczki István karikaturista hatására dolgozik picit az ügyön .
Nagy csend ... majd az A . D . Studio visszatérése után komolyabb érdeklődést kezd mutatni a festészet iránt .
Egy hónapra a németországi Dilsberg ( Rhein - Neckar Kreis ) várába költözik a tartomány vendégeként és Somogy megye küldötteként , ahol Werner Menrad és Wolfgang Maria Ölhauser segítségével kapja meg a meghatározó impulzusokat .
Itt fellépések és a helyi kultúrával való ismerkedés közben tanulmányozza a festészetet .
Hazatérte után első kiállítását 2002 -ben Kaposváron a Festők Városa Program keretében nyitja meg .
2003 –ban beiratkozik a Krea Művészeti Iskolába, ahol betűtörténetet, tipográfiát, tervezést tanul,az iskolát sikeresen fejezi be 2005 tavaszán tervező operátor – kiadványszerkesztő szakon.


Bárió továbbra sem tartja magát profi festőnek , számára azonban ez az egyetlen műfaj , ami szűrő nélkül jut el az emberekhez és amiben nem kell kompromisszumot kötnie .

 

Kedvencei : Van Gogh , Cezanne , Dali , Picasso
Kedvenc idézet :
„ Félelmes valami az élet „ (Cezanne )
 

 

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/augusztbario

Az előadó Facebook oldala:

Auguszt Bárió - Valami Nagy Szerelem

Auguszt Bárió
Valami Nagy Szerelem
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2011

Rock

Auguszt Bárió - A Szerelem Újra Él

Auguszt Bárió
A Szerelem Újra Él
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2011

Rock

Auguszt Bárió - Most Élsz (Single)

Auguszt Bárió
Most Élsz (Single)
Imagine Sound
2014

Alternatív, Rock

Auguszt Bárió - Fekete Ég (Single)

Auguszt Bárió
Fekete Ég (Single)
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2018

Pop

Auguszt Bárió - Csak (Single)

Auguszt Bárió
Csak (Single)
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2018

Pop

Auguszt Bárió - Színes Pillangók (Single)

Auguszt Bárió
Színes Pillangók (Single)
Szerzői Kiadás / Author's Edition
2018

Pop

Dalok, lemezek 1

2011. június 14. 14:07

Auguszt Bárió