mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Szaniszló Richárd

Szaniszló Richárd

Szaniszló Richard vibrafonos, a magyar jazzvilág több formációjának kiváló muzsikusa. Tanulmányait 1984-ben kezdte Kecskés Istvánné ütőtanárnőnél a jászberényi Palotásy János Zeneiskolában. 1989/90-es tanévben nyolcadikosként került a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Szegedi Konzervatóriumába, ahol az érettségi után főiskolai, majd egyetemi éveit töltötte. 2000-ben végezett ütőhangszeres művésztanárként akadémiai szakon. Tanárai Siklósi Gábor ütőhangszer, Horváth Barnabás és Németh Rudolf zeneelmélet, Meszlényi László zenetörténet, Wéninger Richárd, Várady László, és Szabó István ütőhangszer.

A klasszikus tananyag mellett mindig nagy érdeklődéssel foglalkozott a kortárs- és jazz zenével, különösen a vibrafon és marimba hangszerek hangzásvilágán keresztül. Már az egyetemi évek alatt is születtek saját kompozíciói, amelyeket nagy sikerrel mutatott be zenésztársaival különböző formációkban. Olyan muzsikusokkal és zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Barcza Horváth József Trió, Szakcsi Lakatos Róbert, Lakatos Pecek Géza, Bágyi Balázs Trió, Cseke Gábor, Pusztai Csaba.

2000-ben a Jazz 2000 Nemzetközi Jazzfesztiválon vibrafonos szólistaként különdíjban részesült. 2002-ben az I. Jazz-zeneszerző versenyen Ördögtánc című szeptett kompozíciójával a döntőbe jutott. 2004-ben Sophia című szerzeményével az amerikai Nashville-ben rendezett ISC versenyen középdöntős volt, ahol Pat Metheny és B.B. King voltak a zsűritagok. 2004 decemberében jazz-vibrafon kurzust tartott Debrecenben.
2005-ben a Jasna Jovicevic Group tagjaként élő koncertfelvételt készített a Bartók Rádióban. 2007-ben a Magyar Rádióban tartotta 30 éves születésnapi koncertjét. 2007-ben új duettjével lépett fel a MOL Jazz Fesztiválon.
 

Az előadó honlapja:

www.myspace.com/richardszaniszlo

www.dalok.hu/szaniszlorichard

Az előadó Facebook oldala:

Szaniszló Richárd - Hands Of Passion (Ballads And Other Stories)

Szaniszló Richárd
Hands Of Passion (Ballads And Other Stories)
GR1993 Records
2009

Jazz

Szaniszló Richárd 2

2011. május 02. 09:36

Szaniszló Richárd