mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Punnany Massif

Punnany Massif

A Punnany Massif egy 2003 óta működő, különböző zenei stílusokat, így a hip-hop-ot, népzenét, rockot, jazz-t és kortárs elektronikus hatásokat vegyítő pécsi zenekar. Az együttes kiadványain és élő koncertjein is az őket jellemző egyedi, eklektikus, de mégis kiforrott zenei világ bemutatására törekszik, a zenekarban éppoly fontos szerepe van a nagybőgőnek, hegedűnek, mint a DJ-nek.

Eddig két albumuk jelent meg, a 2006-os Körkorkép, és a Shen Kick c. dupla 2010-ben, melyet Takáts Eszti illetve a 30Y frontember Beck Zoli is erősít vendégjátékával.


Punnany Eredetmese csak fennkölteknek (meg fölkenteknek)
I. Könyv - Genezis

A brigád története majdnem 15 évvel ezelőttre rap-ít vissza minket, mikoris ki tudja hogyan, de összekeveredett két ifjú idealista csirkefogó, név szerint Roli (akkor 11,5 éves) és Máté (13). Tudni illik akkoriban a kisRendben Man volt az egyik ügyeletes H.M.CS.(helyi menő csávó) a pécsi belvárosban, Wolfieka pedig lelkes lázadóként dobta magát minden irányba, akinek ugyan fingja nem volt, hogy mi ellen lázad, de legalább nem is érdekelte. Már akkor próbálkoztak mind2en, nem létező szárnyaikat bontogatva, az írás mesterségével, némi kis sikerrel (se).

'94-ben nem igazán volt még internet, CD sem, tehát az információáramlás mondhatni teljes hiányában folyt a kazettamásolásos csere-bere (az ún. hőskor, váááágod?). Digital Underground,The Pharcyde, Black Sheep, A Tribe Called Quest, csakhogy kiemeljünk néhányat. Persze angolul egyik sem tudott annyira, hogy kibogarássza a szövegek értelmét, mondanivalóját, maradt az utánzós halandzsa. Aztán egy kisebb szünet után, kb. 2003 tájékán, kis tapasztalataikat hol ilyen, hol olyan formában összegyúrva, de kissé komolyabb koncepcióval szeretett volna megnyilvánulni a külvilág felé a két matyóhímzés. A mottó: önkifejezés!

Ekkorra már képbe került a világháló, így már személyre szabottan működött az önformálás, persze szigorúan autodidakta hozzáállással. Bizonyos irányelvek már ekkor, a kezdetek kezdetén kikristályosodtak, ami a szövegírást és a zenekészítést illeti (erről később).

Kezdtünk beindulni, Mazee barátunknak köszönhetően útjára indítottuk aKész Face partysorozatot, illetve ugyanazon név alatt egy rádióműsor is, mindkettő komoly sikerrel ment, és mindkettő esetében mi voltunk a házigizdák/speaker-ek/cermóniamesterek. A magyar hiphop élet (van ilyen?) számos tehetsége tiszteletét tette ezeken a partykon, szóval ment a szekér, de közös zenekészítésről ekkor még nemigen volt szó… Bizony, ha úgy nézzük, egy bizonyos Fankadeli Ferinek köszönhetjük, hogy megszületett a Punnany Massif (valószínűleg nélküle is lettünk volna, de azértmégiscsak)!

Történt ugyanis, hogy 2003-ban megkeresett minket fent említett 'Ferenc', egy közös nóta ötletével. Eredetileg a ’Minden kincsem’ c. lemezre készült volna egy Wolfie-s szám, illetőleg ezt követően egy teljes Wolfie szólólemez, amit Rendbenke hegesztett volna össze, már ami az alapokat illeti. Aztán szöveg szöveget követett, melózgattunk serényen, és végül Felcser úr is egész belelkesült, így hát a végére azt mondtuk: hééé, ez így egész stílus, csinálni kéne továbbb….ééééés megalakult a Punnany Massif!

Végül a Nightchild kiadó gondozásában, egy válogatáslemezen jelent meg a ’Hangulat’ című track, majd úgy maximum két hónapos luxusellátás és testvéri szeretet, egyetértés után valahogy mégis kicsúsztunk a kecskeméti mágnás kezei (később pedig kegyei) közül… hogy miért? Jó kérdés...Sosem gondolkodtunk mélyebben rajta....így jött ki, illetve végül így jött igazán be!

Sokan kíváncsiak mind a mai napig, hogy mi lehet az oka a rendhagyó névválasztásnak... Először magyar elnevezést szerettünk volna, de mindenféle hiphop asszociáció-barát verziót kizártunk, totál más vonalra járattuk az agytekervényeket. Tudni kell, hogy nálunk már az elejétől kezdve alap volt, hogy nem (’csak’) a rap a központi tényező. Próbáltunk távol maradni az önavanzsált fényezéstől is, valami teljesen ránk jellemző szóösszetételre vártunk, hátha kipattan egyszer… szóval ment az agyalás nagyerőkkel. Rájöttünk, hogy egyben mindketten igencsak hasonlítunk: masszívan preferáljuk a női gyümölcskelyhet! Miután ezt átgondoltuk, már meg is volt a tökéletes megoldás – legyen Punnany Massif, szabad fordításunkban nőket kedvelő csoportosulás: perfekt!

Nevünk már volt, de 2 db MC önmagában még kevés, főleg ha "minőségi" produkció a távlati cél. Akárhogyan is, alapvetően mégiscsak hiphop-ról beszélünk, azaz egy szónak is száz a vége: kellett (legalább) 1 DJ is. Pécsről beszélünk, így Zsiga Bá egyből kéznél volt - szerencsére ott is maradt. Közben DJ Stika is itthon "turnézott" egyszemélyes bandájával, és rövidesen be is kapcsolódott a történetbe. A PC-s samplingeléssel nem voltunk kielégítve, szerencsére a baráti társaság tele volt zenészekkel, így elindulhatott az a fajta zenei kísérletezgetés, ami azóta a csapat ’védjegyévé’ vált. Történelmi tény, hogy már a Körkorkép előtt készült egy fél-nyi lemez, ami a technikai sátánnak köszönhetően, egy winchester előkeríthetetlen belső szerveiben megemésztődött, végül kimúlt és beáldozódott a kuka oltárán (amúgy a mai napig kering valahol a filemegosztók kavalkádjában, rajtunk kívül álló okok miatt…). Kezdhettünk mindent elölről... de végül a javunkra vált, ha minden igaz (?).
A Körkorképen helyet kapó 17 zenemű az ország illetve a mai ember aktuális hétköznapjait próbálta bemutatni, nyílván a magunk sajátos aspektusából láttatva. 2006-ban megszületett az első lemez, amit sokan sokféleképp aposztrofáltak, nekünk leginkább a társadalom-funk tetszett. Ki tudja, talán értelmetlen is a skatulyázás, mi csak azt csináljuk, amit szeretünk! Hogy miről is van itt nagyban szó?

Az irányelvek :

a. A muzsika ne legyen megszokott, kiszámítható sablonokra épülő

b. A szöveg maradjon minden esetben témaorientált, nem rímek köré épített senkit nem érdeklő önfényezés.

c. A lemezjátszó, mint hangszer, mindig kapjon fontos szerepet.

Azóta ismét eltelt pár év, a banda megélhetés után nézett, csapatilag nézve 75%-unk külföldön tengette-lengette életét. A maradék 25% (Rendbenke) a végén kénytelen volt ellátogatni a felhőkkel tarkított ködös Albionba, hogy útjára indítsuk a soron következő mentálhigiéniás audio-terror kicsapódásunkat, amely a ShenKick címet kapta a keresztelőn.
Közben az eredeti felállásból ismert 2 DJ (a magyar hiphop történetének első mixtape-ét készítő Zsigabá és spanyol ITF-en 3. helyezést elérőStika) mellé egy fiatal pécsi tehetség is beszállt: a villámkezű turntablist R-Nold, aki az utóbbi évek hazai DJ-versenyein rendszeresen dobogós helyezést ért el. (nemmellesleg aki rákeres, az a Zsigabával közösen készített új mixtape-jükön ('A Punán Túl mixtape') szintén talál exkluzív Punnany reppet.)
Azóta a 'Telik', amelyhez az első klipünket készítettük E357-el, az Év Dala lett a 2009 végén rendezett hiphop.hu díjátadón - Köszönjük! Ésmostakkor hogyan tovább?...hamarosan meglátjuk...

 

Az előadó honlapja:

www.punnanymassif.hu

www.dalok.hu/punnanymassif

Az előadó Facebook oldala:

Punnany Massif - Telik (E-Single)

Punnany Massif
Telik (E-Single)
AM:PM Music
2010

Hip Hop

Punnany Massif - Shen Kick CD2

Punnany Massif
Shen Kick CD2
AM:PM Music
2010

Elektronikus, Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Shen Kick CD1

Punnany Massif
Shen Kick CD1
AM:PM Music
2010

Alternatív, Elektronikus, Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Sun Kick EP

Punnany Massif
Sun Kick EP
AM:PM Music
2011

Elektronikus, Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Mosoly (Feat. Mary PopKids) (E-Single)

Punnany Massif
Mosoly (Feat. Mary PopKids) (E-Single)
AM:PM Music
2012

Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Fél #1 EP

Punnany Massif
Fél #1 EP
AM:PM Music
2013

Elektronikus, Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Szabadon (Na-Na-Na) (E-Single)

Punnany Massif
Szabadon (Na-Na-Na) (E-Single)
AM:PM Music
2013

Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Hétköznapi Hősök (E-Single)

Punnany Massif
Hétköznapi Hősök (E-Single)
AM:PM Music
2014

Hip Hop

Punnany Massif - Utolsó Tánc (E-Single)

Punnany Massif
Utolsó Tánc (E-Single)
AM:PM Music
2015

Hip Hop

Punnany Massif - Részletek (E-Single)

Punnany Massif
Részletek (E-Single)
AM:PM Music
2015

Hip Hop

Punnany Massif - Fél #2

Punnany Massif
Fél #2
AM:PM Music
2016

Elektronikus, Hip Hop, Pop

Punnany Massif - Ami Volt Az Majd Lesz! (A 25. Telekom Volt Fesztivál Himnusza)

Punnany Massif
Ami Volt Az Majd Lesz! (A 25. Telekom Volt Fesztivál Himnusza)
AM:PM Music
2017

Pop, Rock

Punnany Massif - PMXV

Punnany Massif
PMXV
AM:PM Music
2018

Hip Hop, Pop

Punnany Massif - APP/OS (Single)

Punnany Massif
APP/OS (Single)
AM:PM Music
2019

Hip Hop

Punnany Massif - Tovább (Feat. Bankos) (Single)

Punnany Massif
Tovább (Feat. Bankos) (Single)
AM:PM Music
2019

Hip Hop

Punnany Massif - Láv (Single)

Punnany Massif
Láv (Single)
AM:PM Music
2019

Pop

Dalok, lemezek 1

2013. április 02. 15:30

Punnany Massif