mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Kárpátia

Kárpátia

A Kárpátia zenekar 1997-ben alakult, már ismert huszonéves népzenészekből. Először valamennyien a moldvai csángómagyarok zenéjével foglalkoztak, később azonban más-más műfajokkal is kapcsolatba kerültek, mint például a történeti zene, az alternatív zene, a folk, etno és world irányzatok, jazz. Bár a zenekar alapvetően Moldva táncait és dalait játssza, repertoárja más dialektusokkal is bővült az évek során (Gyimes, Máramaros, Bukovina, bolgár, török és román területek zenéi).

A zenekar munkája két részből áll. Az egyik a koncertezés. Hangversenyeiken a moldvai zene, illetve az ezen alapuló feldolgozások igényes bemutatására törekednek, gyakran színpadi tánc cal kiegészítve. Céljaik között szerepel a már elveszett, eredeti hangzások rekonstruálása is. Zenéjükben ez a tradicionális moldvai anyag egy erős és fontos alapszövet, erre azonban rárétegződik a csoport tagjainak személyes zenei világa, illetőleg megjelennek más dialektusok is.A másik fontos tevékenységük közművelési célú. Táncházaikban a moldvai kultúrát szeretnénk több oldaláról megmutatni. Táncot, éneket tanítanak, mesét mondanak, bemutatják a hangszereket, a viseletet, és néhány mozzanatot a csángók mindennapjairól, ünnepeiről, fotók vagy filmek segítségé vel. A fő hangsúly azonban az élő zenén, az együtt táncolás és éneklés elemi erején van. Gyakran tartanak táncházas foglalkozást gyerekeknek is.

A Kárpátia állandó szereplője a műfaj neves fesztiváljainak és rendezvényeinek (Szezonnyitó Táncház, Kaláka Folkfesztivál, Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár, stb.), valamint rendszeresen megjelennek ezen rendezvények CD kiadvá nyain is (Táncháztalál kozó le mez-, Új Élő Népzene sorozat).
A zenekar 2002-ben elnyerte a Magyar Rádió szakmai díját, az eMeRTon díjat, mint az év folk együttese.
 

Az előadó honlapja:

www.karpatiazenekar.hu

www.dalok.hu/karpatia

Az előadó Facebook oldala:

Kárpátia - Zene Moldvából

Kárpátia
Zene Moldvából
Etnofon
2001

Népzene

Kárpátia - Vásár

Kárpátia
Vásár
Etnofon
2003

Népzene

Dalok, lemezek 1

2010. május 13. 13:23

Kárpátia