mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Claude Flagel - Carmina Danubiana

Claude Flagel - Carmina Danubiana

Carmina Danubiana Együttes

A Carmina Danubiana Együttes muzsikusai ezen a néven 2001 óta dolgoznak közösen, de szólistaként és más neves zenekarokban is muzsikálnak. Latin nevüket a reformkorban „Dunai Danák”-ként fordították volna. Ennek megfelelően céljuk a magyar és kelet-európai népzene, a Duna-menti népek ritkán játszott dallamainak felkutatása és bemutatása hagyományos és feldolgozott formában. A magyar népzene és énekelt közköltészet mellett nagy szerepet kap a balkáni hagyomány, a bolgár, makedon, horvát, szerb, szlovén és román muzsika. A néprajzkutató Juhász Katalin és Szabó Zoltán népzenei(Dilber, Kolo, Szabotage) és világzenei (Agostones, Etnofon Zenei Társulás) tapasztalatait az irodalomtörténész Csörsz Rumen István (Musica Historica) révén a régizenei előadói stílus is kiegészíti.

2001-ben Belgiumban, Keresztessy Sándor rendezésében televíziós dokumentumfilmet, 2004-ben pedig Budapesten közös lemezt készítettek Claude Flagel vallon énekmondóval a francia–magyar népköltészet párhuzamaiból (Burgondia utca; lásd kiadványaink között). Új CD-jük Budavár tövében – A Hunyadiak emlékezete a folklórban címmel 2008 márciusában jelent meg, Mátyás király megkoronázásának 550., valamint a délszláv hősepika fordításában is maradandót alkotott Nagy László halálának 30. évfordulójára emlékezve.

Az együttes gyakran szerepel a Duna TV műsoraiban, Magyarországon kívül felléptek már Franciaországban, Belgiumban, Németországban, Ausztriában és Romániában. A Tavaszi Fesztivál keretében Kiss Ferenc felkérésére bekapcsolódtak a Zeneakadémián tartott Királyok, szentek, vitézek című Hunyadi-emlékkoncert műsorába is.

Claude Flagel

Claude Flagel (ének, tekekrőlant) Párizsban született, de 1954 óta Brüsszelben él. Kutatásai hatalmas és eredeti repertoárt eredményeztek, melynek során feltárta a francia tekerőmuzsika repertoárját, az ősi francia népdaloktól kezdve a barokk zenéig. Többek között dolgozott már együtt az antwerpeni Wannes Van de Velde népdalénekessel, és barokk specialistákkal, mint például Sigiswalddel és Wieland Kuijkennel, az Ensemble Faux-Bourdonnel, a La Grande Ecurie et la Chambre du Roy és a Stradivaria együttesekkel.

Rendszeresen ír tudományos folyóiratokba népzene és néptánckutatóként, valamint létrehozta a népzenei részleget a Conservatoire National de Musique de Châteauroux-ban. Kiadója (Fonti Musicali) tánczenére és a világzene hagyományos formára specializálódott, különös hangsúlyt fektetve Afrikára. Ő volt a hajtóereje az Anye Harang Kafö projektnek 2003-ban, melynek keretében került sor a legendás Momo Wandel Soumah utolsó hangverseny körútjára, a szaxofonos Pierre Vaiana és djembe virtuóz Mamady Keita társaságában.
 

Az előadó honlapja:

www.carminadanubiana.hu

www.dalok.hu/claudeflagelcarminadanubiana

Az előadó Facebook oldala:

Claude Flagel - Carmina Danubiana - Burgondia Utca

Claude Flagel - Carmina Danubiana
Burgondia Utca
Etnofon
2004

Népzene

Dalok, lemezek 1

2010. március 09. 13:34

Claude Flagel - Carmina Danubiana