mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Balogh Kálmán - Korpás Éva

Balogh Kálmán - Korpás Éva

Balogh Kálmán
Napjaink egyik legismertebb cimbalmosa, aki sokat tett a cimbalom népszerűsítéséért. Szerte a világon muzsikált, nemcsak népzenészekkel, hanem szimfónikus és jazz zenekarokkal, kortárs együttesekkel. Mint népzenész kezdte pályafutását. Szinte valamennyi magyar autentikus zenét játszó együttessel muzsikált már. Többek között a Jánosi, Ökrös, Téka, Méta, Mákvirág, Muzsikás, Vízöntő, Zsarátnok, Vasmalom, Fonó és Üsztürü együttesekkel. Németországban több hónapig turnézott Kuti Sándorral és Budai Sándorral az André Heller által rendezett Magneten Cigány Showval, aminek ő volt a zenei igazgatója is.

A kortárs zene is hatással volt rá. Együtt muzsikált a Miskolci Új Zenei Műhellyel, a 180-as csoporttal, Márta Istvánnal. Muzsikált különböző jazz formációkkal is, mint például BDS Collection (Szakcsi Lakatos Béla, Babos Gyula, Dés László), Improvocation (Arnie Somogyi, Tony Lakatos), Quartett B (Borbély Mihály), Dresch Quartett, Archie Shepp, Vukán György, Lakatos Ágnes, Budapest Ragtime Band. Szerte a világban különböző szimfónikus zenekarokkal játszotta a Kodály Háry János szvittet. Többek között a brooklyni, a philadelphiai, a maiami, a tallini, és a madridi szimfónikusokkal. 

1959-ben született Miskolcon. 11 éves korában ismerkedett meg a cimbalommal. Első tanára nagybátyja, Balogh Elemér volt. Később Szöllős Beatrix, majd a főiskolán Gerencsér Ferenc tanítványa volt. 1980-ban végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző szakán, Cimbalom-szolfézs-énektanári diplomát szerzett. 2005 decemberében Artisjus-díjjal tüntették ki.

Fontosabb külföldi turnék:
1998. Lisbon World Expo (P); 1999. Carnegie Hall (Philadelphia Orchestra-val együtt) New York, Bottomline, New York, Cedar Cultural Center, Minneapolis, Madison, Cultural Center, Chicago (US), International Cimbalom Festival,
Turnhout (B); 2000. Festival International de Jazz de Montreal, Festival d'été de Québec, Citizen Blues Festival, Cebreton Flats, Ottawa (CA), International Gipsy Festival, Tilburg (NL), Grezenlos Musikfestival, Murnau (G), Pro Helvetia, Kulturbrugg-Festival, Rorbas-Freinstein (CH), Festival di Torrechiara, Milano, Bologna; 2001. Orteguiera (Sp), L'année Hongroise in France: Festival Paris Quartier d'Eté, Paris, Festival d'Ile de France, Cabaret Sauvage, Paris, Teatre de la Ville (F), Heidelberg, Hackbrett Festival - München, Fellbach(G), 6th Klezmer and Gipsy Music Festival, Verona, Inerolo - Arcipelago Estate, Teatro Civico, Dalmine (I); 2003. Orient Express Project in Theatre Bobigny, Paris (F), De Doelen, Rotterdam (NL), Haus der Kultur der Welt, Berlin (G), Montreal, Ottawa, Toronto,Vancouver, Calgary (CA) Boston, Pittsburgh, Cleveland (US) Ann Arbor, Chicago, Madison, Seattle, Portland, Santa Cruz, Berkley, San Diego, Los Angeles, Las Vegas, Phoenix, Austin, Dallas, Washington, Philadelphia, Bottom Line, New York (US). 2004. Seattle, California, Texas
 
 
Korpás Éva
Korpás Éva népdalénekesnő, akit Magyarországon és a Felvidéken elsősorban gyermeklemezeinek köszönhetően ismernek, és kedvelnek. A népzene mellett a világzene, a jazz és a komolyzene sem áll tőle távol.
A felvidéki Révkomáromból származó Korpás Éva a Tükrös Zenekar produkcióinak énekes szólistája. Az együttes 1986-ban Budapesten alakult, elsődlegesen mezőségi és szatmári zenéket játszik hagyományos vonószenekari felállásban, de foglalkozik a magyar nyelvterület más vidékeinek zenéivel is. Céljuk a magyar népzene minél hitelesebb tolmácsolása illetve stílusos előadása. Első lemezük 1996-ban Magyar népzenecímmel jelent meg. 2001-ben a Népművészet Ifjú Mestere címmel tüntették ki a zenekart, melynek tagjai rendszeresen járnak gyűjteni, így idős muzsikusoktól tanulhatják az autentikus népzenét. Évente megrendezik az egyhetes Tükrös Népzenei és Néptánc Tábort.

A kitűnő énekesnő emellett férjével, a neves brácsaművész Lakatos Róbert-tel is rendszeresen dolgozik. Állandó énekese a Lakatos Róbert és a RÉV zenekar koncertjeinek. 2005-ben jelent meg Hajnalodik című albumuk, amelynek dalaival kísérletet tettek a népzene és a klasszikus zene határainak átlépésére.
Korpás Éva 2007-ben elkészítette első önálló lemezét, mely a Csalogató címet viseli. Dalaiban a komolyzene, a népzene és a világzene stílusjegyei mellett a jazz is megjelenik, többek közt a zongorista - gitáros Madarász András és a dobos Benkó Ákos jóvoltából. Hangszerelésük különlegessége, hogy a magyar népzene tradicionális hangszerei, a hegedű és a furulya mellett megjelenik a dob és a gitár, ami modern hangzást kölcsönöz népdalainknak. A különféle stílusok finom elegyítésének köszönhetően válik egységessé a dalok hangzása.
Korpás Éva korábban főképp a gyermekek körében örvendett népszerűségnek, de a muzsikához való különösen igényes viszonyulásának köszönhetően, a felnőtt közönség számára is valódi élményt nyújt éneke.

Az előadó honlapja:

www.kalmanbalogh.hu

www.dalok.hu/baloghkalmankorpaseva

Az előadó Facebook oldala:

www.facebook.com/kalmanbalogh

Dalok, lemezek 1

2010. február 17. 14:39

Balogh Kálmán - Korpás Éva