mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Vándor Mihály, Vándor János, Zerkula János

Vándor Mihály, Vándor János, Zerkula János

A Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb területe Gyimes. Most három prímásegyéniség szívbemaró játékán keresztül válogattunk zenés-táncos hagyományaikból.

Mint a kitűnő népzenészek legtöbbje, Cándra Misi, Gergely János és Zerkula János is híres cigány zenészdinasztiák leszármazottai, szüleiktől örökölték repertoárjukat és tudásukat. Mindhárman együtt lélegeztek a táncosokkal, muzsikájukkal követték a táncosok tempóját. Zerkula játéka különösen kiemelkedő hármójuk közül, változatos díszítései és kifejező játékmódjában a zene örömöt és bánatot egyaránt kifejezett. Zerkula ráadásul messze földön híres énekelt keserveseiről, melyet saját maga kísér hegedűn.

Fekete Antalt, azaz Pumát nagyjából mindenki ismeri, akinek van valami köze a táncházmozgalomhoz, bár talán kevesebben tudják róla, hogy táncosként kezdte pályafutását. A hetvenes években, mikor még nem volt iskolai szintű népzeneoktatás, logikusnak tűnt, hogy a hangszeres zenei játékot saját közegében, első kézből érdemes elsajátítani. Ezért egyre többen kerekedtek fel néptáncot és népzenét gyűjteni. Annak idején ez nem volt egyszerű feladat: egyrészt be kellett szerezni egy jó minőségű rögzítő eszközt, másrészt a romániai diktatúra éveiben komoly pénzbírsággal fenyegetőztek a szekusok, ha a bátor gyűjtőt és vendéglátóját rajtakapták a felvétel helyszínén. Mindezek ellenére Puma meg sem állt az első olyan erdélyi faluig, ahol akkor még élő hagyománnyal, tánccal és népzenével lehetett találkozni.

Nem is lehet olyan tradicionális magyar népzenét játszó zenészt mondani, akinél ne járt volna legalább egyszer. A meglepő inkább az, hogy ezek a kincset érő felvételek húsz-huszonöt éves késéssel jelennek csak meg. Más országokban, ahol a saját zenének és táncnak valamiért nagyobb a társadalmi elfogadottsága, az ilyen sorozatokat már rég szétkapkodták volna a lemezboltokban. Örülni kell annak, hogy a Folkeurópa nekilátott a Fekete Antal-féle gyűjtések digitális kitisztításához és forgalmazásához.
 

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/vandormihalyvandorjanoszerkulajanos

Az előadó Facebook oldala:

Vándor Mihály, Vándor János, Zerkula János - Gyimes 1977-78. - Fekete Antal Gyűjtéseiből 9.

Vándor Mihály, Vándor János, Zerkula János
Gyimes 1977-78. - Fekete Antal Gyűjtéseiből 9.
FolkEurópa
2008

Népzene

Dalok, lemezek 1

2010. február 17. 13:14

Vándor Mihály, Vándor János, Zerkula János