mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Magyarpalatkai Banda

Magyarpalatkai Banda

A Magyarpalatkai Banda a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb adatközlő vonószenekara.

Az erdélyi Mezőségen található Magyarpalatka (románul Pălatca) régóta a környék egyik legjelentősebb zenészközpontja. Az itt élő cigányzenész dinasztiák nemcsak saját falujuk, hanem sok környező település (például Báré, Kötelend, Mezőgyéres, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Visa) zenei igényeit is kielégítették. A zenekar egyaránt játszik magyar, román éscigány népzenét. Számos zenész muzsikált itt, többen a biztosabb megélhetés érdekében más falvakba költöztek át. A zenészek szinte mindannyian rokonságban állnak egymással, tudásukat hagyományosan továbbadják a generációk között. Korábban akár öt zenekart is ki tudott állítani a falu. Jelenleg két zenekar van, melynek közös tagjai is vannak ugyan, de a 2 banda mégis elkülönül (a faluban úgy hívják őket, hogy az „öreg” és a „fiatal” banda). Az „öreg” zenekar működik aktívabban, nekik van több külföldi, például magyarországi fellépésük is. Amióta a zenekar sokat jár külföldre, megemelkedtek az egy-egy zenélésért elkért összegek, így a helyiek nem tudják megfizeti őket, ezért a falu táncélete erősen hanyatlik.

A magyarpalatkai vonószenekarok korábban háromtagúak voltak, hegedű-brácsa-bőgő felállásban zenéltek. A 60-as évek környékén tértek át az ötfős felállásra, amit a hegedű és a brácsa megkettőzésével hoztak létre. A két hegedű mindig ugyanazt a dallamot játssza, bár néha a két prímás játékában oktávpárhuzam figyelhető meg. A brácsa az erdélyi zenekarokra jellemzőháromhúros brácsa, melyen dallamot nem játszanak, kizárólag kísérőhangszerként alkalmazzák, főként dúr hármashangzatok megszólaltatásával. Bizonyos tánctípusok kíséreténél (például szökős, korcsos) a két brácsa eltérő ritmuskíséretet ad, a többinél egymást erősítve ugyanazt játssza. A bőgős csak a hangszer legmélyebb húrján játszik, melyet a szokásos kontra Á helyett kontra C-re hangol.

Magyarországon több hanghordozó is megjelent, melyen a Magyarpalatkai Banda zenéje hallható. Ezek közül kettőt Fekete Antal „Puma” rögzített egy-egy lakodalom alkalmával Magyarpalatkán illetve Mezőkeszüben.
 

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/magyarpalatkaibanda

Az előadó Facebook oldala:

Magyarpalatkai Banda - Esküvő Mezőkeszün

Magyarpalatkai Banda
Esküvő Mezőkeszün
FolkEurópa
2003

Népzene

Magyarpalatkai Banda - Esküvő Magyarpalatkán 1984-ben - Fekete Antal Gyűjtéseiből 3.

Magyarpalatkai Banda
Esküvő Magyarpalatkán 1984-ben - Fekete Antal Gyűjtéseiből 3.
FolkEurópa
2006

Népzene

Magyarpalatkai Banda - Palatkaiak A Fonóban 2002/2003. (Kodoba Márton Emlékére) CD2

Magyarpalatkai Banda
Palatkaiak A Fonóban 2002/2003. (Kodoba Márton Emlékére) CD2
Fonó Budai Zeneház
2009

Népzene

Magyarpalatkai Banda - Palatkaiak A Fonóban 2002/2003. (Kodoba Márton Emlékére) CD1

Magyarpalatkai Banda
Palatkaiak A Fonóban 2002/2003. (Kodoba Márton Emlékére) CD1
Fonó Budai Zeneház
2009

Népzene

Dalok, lemezek 1

2010. február 12. 11:39

Magyarpalatkai Banda