mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Varga Ferenc "Csipás"

Varga Ferenc "Csipás"

Ha a Magyarország felől utazó átkel a Királyhágón, hamarosan Kalotaszegen találja magát. Jellegzetes, dombos erdélyi táj, a Nyugati-Kárpátok árnyékában. Ezen a fertályon élnek ma is a "magyar", református cigány "Csipások". A család első híresebb tagja Varga Ferenc "Csipás", a "balkezes" volt. Ő a múlt század 40-es éveiben játszott a "Kalotaszegi madonna" című magyar filmben, a kottát is ismerte. Fiai is zenészek lettek, s mivel hagyományosan a cigányok szolgáltatták ezen a tájon mindenkinek a zenét, apjuk örökébe léptek. Bánffyhunyad keresztúti helyzete is kedvezett a családnak: egész Kalotaszegen közmegelégedésre játszottak, magyaroknak, románoknak, cigányoknak egyaránt. A fejben és szívben összegyűlt hatalmas tudás ifjabb Varga Ferenc "Csipás" művészetében tetőzött.

Talán furcsa a folklór esetében művészetről beszélni, de nem ismerek máshonnan Erdélyben, sőt, Kalotaszegen ennyire klasszikusan kiegyensúlyozott, az előadásmódra, hegedűtónusra, arányokra ilyen magas szinten figyelő hangszeres népzenét, mely az egyéni, virtuóz hangzás és a közösségi tudás ennyire örökérvényű, művészi szintézise. A "Csipás" név a magyar népzenészek között összefonódott Kalotaszeggel, legendává vált, az általa játszott zene pedig a táncházmozgalom zenészeinek kötelezően elsajátítandó anyaggá. Az a világ, amelynek zenéjét ezen a felvételen hallgathatjuk, végérvényesen elmúlt. Ám hiába a drasztikus, kijózanító változások, a durva péh-realitás, fejünkben és szívünkben már megmarad, együtt él őseink Kalotaszegével. (Kelemen László)

Fekete Antalt, azaz Pumát nagyjából mindenki ismeri, akinek van valami köze a táncházmozgalomhoz, bár talán kevesebben tudják róla, hogy táncosként kezdte pályafutását. A hetvenes években, mikor még nem volt iskolai szintű népzeneoktatás, logikusnak tűnt, hogy a hangszeres zenei játékot saját közegében, első kézből érdemes elsajátítani. Ezért egyre többen kerekedtek fel néptáncot és népzenét gyűjteni. Annak idején ez nem volt egyszerű feladat: egyrészt be kellett szerezni egy jó minőségű rögzítő eszközt, másrészt a romániai diktatúra éveiben komoly pénzbírsággal fenyegetőztek a szekusok, ha a bátor gyűjtőt és vendéglátóját rajtakapták a felvétel helyszínén. Mindezek ellenére Puma meg sem állt az első olyan erdélyi faluig, ahol akkor még élő hagyománnyal, tánccal és népzenével lehetett találkozni.

Nem is lehet olyan tradicionális magyar népzenét játszó zenészt mondani, akinél ne járt volna legalább egyszer. A meglepő inkább az, hogy ezek a kincset érő felvételek húsz-huszonöt éves késéssel jelennek csak meg. Más országokban, ahol a saját zenének és táncnak valamiért nagyobb a társadalmi elfogadottsága, az ilyen sorozatokat már rég szétkapkodták volna a lemezboltokban. Örülni kell annak, hogy a Folkeurópa nekilátott a Fekete Antal-féle gyűjtések digitális kitisztításához és forgalmazásához.
 

Az előadó honlapja:

www.dalok.hu/vargaferenccsipas

Az előadó Facebook oldala:

Dalok, lemezek 1

2010. február 08. 13:38

Varga Ferenc "Csipás"