mztsz.hu
Támogatónk:
nka.hu
youtube.com
twitter.com
facebook.com
Együttműködő partnerünk:
Zeneszöveg Womex
Szélkiáltó

Szélkiáltó

A SZÉLKIÁLTÓ együttes 1974-ben alakult az akkori Pécsi Tanárképző Főiskola I. éves magyar-ének szakos hallgatóiból.
Énekelt verseket adunk elő akusztikus hangszereken, a versekhez a zenét mi írjuk. A magyar és a világirodalom kortárs és klasszikus költőinek verseit énekeljük felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Műsorainkkal Európa számos országában megfordultunk.
Dalainkban legerősebben talán a népzene és – tanulmányaink nyomán – a klasszikus zene hatásai dominálnak. Alapvetően kamarazenei hangzás jellemzi az együttest, de a groteszk hangvételű versek megzenésítéséhez használunk mindenféle más „hangszereket” is. A jelenlegi felállásban 1995 óta dolgozunk együtt.


A különböző kultúrákban eltérő időkben, de végül mindenütt bekövetkezett, hogy a szöveg és zene teljesen szétvált és mi most megpróbáljuk újra közelíteni őket egymáshoz. Munkánkkal ezt a réges-régi hagyományt próbáljuk megőrizni.
Pályánk elejétől kezdve több költő is a barátságába fogadott bennünket, talán azért, mert nekik is fontos, ami a verseikkel történik, amikor elhangzanak egy-egy Szélkiáltó koncerten. Különösen kiemelt ügyünknek tartjuk a Pécsett élt és élő költők – Janus Pannonius, Csorba Győző, Pákolitz István, Pál József,Galambosi László, Bertók László – műveinek bemutatását a közönségnek.
1986-ban jelent meg az első lemezünk a Hungaroton Hanglemezkiadónál, Keserédes címmel. Azóta két további hagyományos nagylemezt és hat CD-lemezt készítettünk. Jelenlegi kiadónk a Periferic Records.
1999-ben Pécs városa megtisztelt bennünket a Pro Communitate díjjal, 2000-ben vehettük át a Kígyós Sándor díjat, 2004-ben, a Magyar Kultúra Napjánpedig Csokonai-díjjal tüntették ki együttesünket.
 

Az előadó honlapja:

www.szelkialto.hu

www.dalok.hu/szelkialto

Az előadó Facebook oldala:

Szélkiáltó - Dalok / part2

Szélkiáltó
Dalok / part2
Periferic Records
2002

Énekelt vers

Szélkiáltó - Dalok / part1

Szélkiáltó
Dalok / part1
Periferic Records
2002

Énekelt vers

Szélkiáltó - Költő Szerelme

Szélkiáltó
Költő Szerelme
Periferic Records
2006

Énekelt vers

Dalok, lemezek 1

2011. március 31. 13:59

Szélkiáltó