The Biebers - 1848

2023. 03. 05.

Új klippel jelentkezett a "The Biebers" zenekar, "1848" címmel, amelyben elképzelték, milyen lenne, „ha Petőfi egy ugrással a jelenbe érkezne, hogy láthassa azt a metropoliszt, ami Budapestből lett.”  Vajon mit tenne Petőfi Sándor, ha ma Budapesten élne? Koccintana egy pohár borral a Négyeshatosban a Wesselényin? Playboy magazint olvasna a padokon és a karjára tetováltatná a szabadság szót? A "The Biebers" zenekar éppen erre keresi a választ a legújabb klipjében, amiben Puskás Peti alakítja a költőt. Maga a „The Biebers” egy 2012-ben alakult budapesti modern pop-rock zenekar, melynek két vezéralakja a Megasztárból ismert Puskás Peti, és testvére, Puskás Ádám Dániel. A csapat második helyen végzett a 2015-ös Nagy-Szín-Padon, és olyan előadók előtt zenéltek, mint Robbie Williams és az Imagine Dragons. 

A Rádli Bence rendezésében készült videó klipben a banda frontembere, Puskás Peti által alakított Petőfi Sándor ma is beülne az Pilvax Kávéházba, a körúton borozna vagy napilapnak álcázva Playboy magazint olvasna. „A versei, a tettei ide vezettek, hogy Budapest egy független világvárossá nőtte ki magát, ami egy szabad ország központja” – nyilatkozta Puskás Peti.

Bár a zenekar korábban csak egy alkalommal foglalkozott versfeldolgozással, az 1848 zenei alapja gyorsan összeállt. A dal a ’80-as éveket idéző szintitémáival, izgalmas vokálharmóniáival és szuggesztív ritmusszekciójával nagyon egyedi összképet alkot. A dal a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány felkérésére a „Petőfi 200 – Közös jó a szabadság” programsorozat keretében készült. Támogató: Nemzeti Kulturális Alap – Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium.

„Nemcsak Petőfi lehet aktuális minden korban, hanem az összes olyan gondolkodó, aki szabadon alkotott és hitelesen volt képes megörökíteni korának szellemét. Ők olyan kapaszkodók, viszonyítási pontok a világban, amik emlékeztetnek minket arra, honnan jöttünk és mihez viszonyítva kell ma élnünk az életünket” – mondta Peti a zenekar frontembere.

Peti, Dani, Ekanem Bálint és a mix-master munkálatokat végző Kis Richárd hamar elkészültek a zenei alappal, mely a ’80-as éveket idéző szintitémáival, izgalmas vokálharmóniáival és szuggesztív ritmusszekciójával egyedi összképet alkot, a szöveg viszont kihívást jelentett számukra. „Petőfi nem popdal szerkezetben gondolkodott, így bele kellett nyúlni a versbe és egy refrént is írni kellett hozzá” – árulta el a frontember, aki szerint egyszerre felemelő és ijesztő hozzányúlni Petőfi Sándor művéhez.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink