Társadalomkritikus dalok a 70-es 80-as évektől napjainkig - Folytatás 

2022. 11. 12.

Szabó János kültéri tudósítónk több mérvadó személységet interjúvolt meg és újabb tíz gyöngyszemet kínál a magyar kortárs zene széles tárából.

A válogatás első részét ITT olvashatod el.

A dalválogatáshoz megkérdeztem Müller Péter Sziámit, hogy mennyire kell ma tartania egy művésznek attól, hogy kinek mikor és mit nyilatkozik:

„Tartani semmitől nem kell, ha az ember azt mondja, amit érez és gondol. Akkor se, ha előre tudja, hogy amennyiben nem az elvárásoknak megfelelően nyilatkozik, a reakciók kiszámíthatóan penetránsak, agresszívek és ostobácskák lesznek. Részemről soha nem tartoztam semmilyen párthoz, nem azonosultam semmilyen ideológiával, sem eszmerendszerrel. Nincs haveri referenciacsoportom, csak a családom és a barátaim számítanak. Nem vagyok se balos, se jobbos - viszont teljes belső harmóniában egyszerre vagyok szabad, modern és hagyománytisztelő. A felnőtt embert nem is igen tudom másmilyennek elképzelni. Legyen saját merész és nyugodt véleményed, és ami a szíveden, az a szádon! Mindig mondd ki őszintén azt, amit őszintén ki akarsz mondani! Ilyesmi.”

Folytassuk a válogatást a rendszerváltás utáni időszak dalaival:

11, Belga: Politikus 1 

„Hééo politikusok! Hogy van a kurva anyátok?
Hééo politikusok! Hogy néznek ki ezek a plakátok?
Hééo politikusok! Büdös ganék vagytok mind?
Hééo politikusok! Loptok, csaltok, hazudtok!”

A magyar Beastie Boys az élő kocsmanyelv cifra káromkodásaival bővítette rajongóik szlengszótárát, utánozhatatlan nyelvi bravúrokkal és iróniával mutatnak görbe tükröt a nagy magyar valóságról. 

 

12, PASO: JAHdgement 


„Megengedték, hogy négy évenként voksolj
Megengedték, ha tetszik valami tapsolj
Rehabilitáltak, amnesztiát kaptál
Robotolj, kussolj négy évenként voksolj!”

A budapesti skazenekar alapító-dobosa, Lipi Brown (Rácz László) írta ezt a strófát a 2003-as demo albumukra, aki 2018-ban lépett ki a zenekarból. Akkor még Burszán Vera énekelt KRSA (Tóth Kristóf) mellett. Megkérdeztem Lipit, hogy milyen gondolatok ihlették anno ezeket a sorokat:

„A zenei alap egy saját culture roots style riddim amit szokás szerint beledúdoltam a telefonomba, hogy ne felejtsem el. Otthon feljátszottam a hangszereket és rögzítettem a sávokat, amit megmutattam próbán. Az első versszakot írtam és a többi szöveggel, amit valaki más írt a zenekarból nem tudok azonosulni. "Megengedték, hogy 4 évenként voksolj... " Ez arról a kutyakomédiáról szól, amit a demokrácia nevű fasiszta diktatúra rendőrállampolgári "kötelezettség" címszó alatt ért. A lehetőségről szól, ami az alattvalóknak (állam tulajdonai) ajánl fel bármely megdemokratizált hatalom. Négy évenként lehetőség nyílik az újabb megnyomorítóikra (pártok, politikusok) szavazni egy perverz és erőszakos kutyakomédia keretein belül. A biorobotok kötelességüknek érzik ezt a tevékenységet, mivel a szabadság felelősségétől irtóznak. Így a szabadság érdeklődés hiánya miatt elmarad és továbbra is lehetővé teszi a totális kizsákmányolását önkéntes alapon az állam tulajdona. A nemzetállamok nevű kapitalista demokratizált "jogállami" diktatúrák lakói továbbra is termelik a gazdáiknak a javakat, amiből a "megszavazott" politikusai vidáman kurváznak, helikoptereznek és kokainoznak. Ez mindig mindenhol aktuális ahol nemzetállamokban és parlamentáris demokrácia elnevezésű rendszerabúzált diktatúráját választotta, annak totális és végleges eltörlése helyett a szolgalelkű "szavazó állampolgár" azaz a rendőrállam alázatos tulajdona.”

 

13, Kistehén: Elviszem magammal 
 

„viszem a Duna-parton levetetett cipőm
mit bánom úgyis elviszem lazán
elviszem gond nélkül a hátamon a hazám
aki ma büntet az holnap lövet
viszek egy mindig újra föl-földobott követ”.

A nemrég feloszlott Kistehén zenekar (akik remélhetőleg az Omegához hasonlóan még sok búcsúkoncertet adnak majd a jövőben) kivándorló eposzának a társszerzői: Erdős Virág (a kortárs magyar líra kiemelkedő alakja) és Kollár-Klemencz László. Laci válasza a „Hogy érzed magad ebben az országban?” kérdésemre:

„Szóval, én ebben az országban vagyok otthon, bármi is történik bárki is vezeti így vagy úgy ezt az országot, amíg tudok énekelni, írni, és ezt át tudom adni, addig én itt jól érzem magam, soha nem gondolom, hogy másik társadalomban más vezetőkkel az én életem jobb lenne. Más lenne, de nem jobb, nem rosszabb. Más-más problémákkal kellene szembenéznem.
Nem tudok és nem is akarok országban gondolkodni, én közösségekben vagyok képes gondolkodni csak: barátokban, családomban, a helyben, ahol megszületem, amit magamba szívok generációk óta, mióta a felmenőim az 1700-as években itt telepedtek le. A hegyekben, az erdőkben, a Kárpátok erdeiben ezekben a szagokban, évszakokban, az itt élők küzdelmeiben, örömeiben, és gyökeresen keleteurópainak tartom magam, olyan embernek, aki nem magyar, hun vagy ázsiai, vagy német szláv, vagy zsidó, cigány, hanem hanem mindez együtt: kárpátmedencei, az identitásom ez a vegyes felvágott, ez határozza meg a gondolkodásom, az érzékenységem. Mindenhol más hol idegennek érezném magam, itt vagyok otthon.
Az, hogy mi lesz a jövö, azt elsősorban így is én, és az a közösség amit magam körül tudok fogja befolyásolni, nem az aktuális politikai kánon. Az csak könnyíteni vagy nehezíteni tudja a közösségek, s így összességében a társadalom belső folyamatait. Természetesen fáj, hogy épp a politika mennyire kihasználja ennek a társadalomnak az évszázados traumáit, és politikai erőt kovácsol belőle, ez szégyen a keleteurópaiságra, de hiszem, hogy minden nehézség tanítás, amin át kell esni, hogy változások történjenek, és ez soha nem ér véget, és jöhetnek újabb tanítások, mert soha nem lesz semmi egyszerű, és mindenki számára ideálisan tökéletes."

 

14, Sub Bass Monster: Mázli 

„Ebben az országban még az a jó,
hogy itt minden és mindenki lenyúlható.
Nem számít az intés, nem számít a szó,
csak a mázli mert azzal megúszható.”

Keményffy Tamás filmjének főcímdala a Mázli. Gyulafirátót legismertebb rappere (Máté Szabolcs) a Fila Rap Jam-en robbant be a zenei életbe, ma már saját stúdiójában mixelgeti dalait. Sub Bass Monster számos ismert előadóval lépett fel közösen (Animal Cannibals, Hősök, Magna Cum Laude, Eckü, Maszkura, Flour Tomi és még sokan mások). 

 

15, Puszi Együttes: Mit loptál ma Kolbász Viktor 

„Mit loptál ma Kolbász Viktor, mikor mész már a börtönbe?
Ne félj, azt a 10-20 évet a haverokkal töltöd le”

Spenót (Tóth Zoltán) tagja volt az Európa Kiadónak is. A Csókolom zenekarból (akik a Flash együttes Képviselő funky dalát is feldolgozták Ujj Zsuzsi énekesnő előadásában) alakult meg a Puszi együttes. A szövegíró Peer Krisztián (költő, forgatókönyvíró, dramaturg) így emlékezik vissza a dal születésére:

 „A címben szereplő szójáték, és egyáltalán az, hogy csináljunk egy számot, Spenót ötlete volt, és a maga nyersességében is találóan összesűríti egy névbe (pedig nevekkel nem viccelődünk!) azt az eladhatónak vélt imidzset és attitűdöt, amit a Miniszterelnök Úr, „ez a közvéleménykutatásokból gyúrt államférfi” már korábban magára öltött. A szöveg fésületlen dühösségére nosztalgikusan gondolok vissza, ma már sokkal apatikusabb, vagy ha úgy tetszik, reményvesztettebb vagyok (a dal az első megnyerhetőnek gondolt választásra készült). Szerintem túl sokat virgázni dalszövegben nem érdemes, de trükkös rím azért ebben is van. A zene játékos vidámsága akkori illúzióink legmakacsabbikát, azt a túlságosan is bölcsész-horizontú vágyképet tükrözi, hogy ez a számításból náculgató tolvajbanda jókedvűen is elküldhető a francba. Szívem szerint az előző mondatban sem a franc, a dalszövegben sem a szétzúz szavakat használtam volna, de ez, azt hiszem, természetes. Az öncenzúra oka az volt, hogy elkerüljük a tizennyolcas karikát – a legfiatalabbakhoz is szólni kívántunk. Hátha sikerült, és már csak azt kell kivárni, míg szavazókorú lesz az a generáció, amelyik már a bölcsőjében is a számunkat hallgatta. Ma már a NER-elit jól megérdemelt börtönbe vonulásában nem bízom. Maradt az, hogy túlélem őket.”


16, Krúbi: Orbán, Verd Ki a Ferinek 

„A kurva istenit ez az Orbán meg a Feri
Orbán teli erőből a Feri faszát veri
Csak állok ott a lábam mintha le lenne ragasztva
De ők rá se rántanak, nem úgy mint a faszra”

A korhatáros szövegű homoerotikus dalt, ami közel 3 milliós (!) nézettséget ért el a Youtube-on, anno a Budapest Parkban teltházas koncerten volt alkalmam élőben is meghallgatni, mert kiskorú gyermekeimet kísértem el.
Kíváncsi lettem volna, hogy okozott-e az élmény bármilyen traumát Krúbinak (aka Horváth Krisztián), kerüli-e azóta a nyilvános vécéket? De sajnos nem sikerült elérni Pomáz híres szülöttjét, az ötéves jubileumi bulira készülő népszerű előadót.

 

17, Dé:Nash: Döbrögi 


„Újságíró, kérem hagyjon
Interjút nem szabad adnom
Soros háza táján takarítgasson
Mennem kell kisköcsög, indul a jachtom
Nem akarok elkésni vár rám egy tender”


A tapolcai születésű Sallai Dénes Bálint Krúbival együtt járt gimibe Békásmegyeren. A NER-parodista rapper az önjelölt magyarságkutatók szakirodalmából is nyer ihletet, koncertjein sokan lengetnek csillagok nélküli amerikai zászlót. Jurtájában gyenge lehet a WI-FI, mert nem kommentálta a dalt.

 

18, 30Y: Éhezők jóllakottak 


„én az éheseknek
hallom hallgatását
míg a jóllakottak
csámcsognak beszélnek
velük ülök mégis
most már egy asztalnál
egyre hangosabbak
egyre jobban félek”


Egy szombathelyi buszjáratról kölcsönözte a nevét a pécsi alternatív zenekar. Ki ne ismerné őket? A Beck Zolitól megszokott költői érzékenységű dal videoklipjében Mucsi Zoltán a főszereplő.

 

19, Punnany Massif: Elnézést kívánok 

„Ha Brüsszel a pokol és Budapest a mennyek,
Hazám, mutyi mid van, maradjak vagy menjek?
Gyűlölet a tégla, amiből épül a fal,
A baj, hogy a magyar kifele él, befele hal...”

A pécsi társadalom-funk zenekar ezzel a 24.hu-n debütált dallal örökítette meg az utókornak a közéleti eseményeket, ami Farkas „Wolfie” Roland szerint egy korlenyomat.
(Bővebben: ITT)

 

20, noÁr - TANULNI AKARUNK!  


„…gyerekeket fertőz az üres demagógia, 
Legyen a bátorság vért és kard a pedagógia.
A humor legyen pajzsunk és sisak a jellem, 
És kéz-a-kézben küzdjünk a szegregáció ellen!”

Az újvidéki színész és mozgalomalapító Molnár Áron nem fogja be pörös száját és a tudásnak tesz panaszt: azt a mozgalmi célt fogalmazta meg, hogy a művészet, párbeszéd és a tettek erejével érjenek el pozitív változást. Pártpolitikától függetlenül azért dolgoznak, hogy az emberek egy tudatos, cselekvő társadalmat alkotva egy szabadabb és nyitottabb országban éljenek.

Szabó János

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink