Muzsikás koncert Kacsó Hangával és egy viceházmesterrel

2020. 08. 18.

Néhány napos koplalás után egy szelet vajas kenyér is mennyei eledelnek tűnik, a négy hónap karantén kényszerszünet után a Muzsikás együttes tagjai (Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter, Hamar Dániel) is kiéhezve vetették rá magukat szeretett hangszereikre és a nagy sikerű Fonó koncert után a Hagyományok Háza szervezésében a Corvin téren léptek fel a Nagyvárosi Folkudvar program esti fénypontjaként.

A gyönyörűen felújított épületben gazdag programokkal várják azokat, akik a pálinkafőzés kétségkívül nemes hagyományán kívül mással is szeretnének megismerkedni. A Rómeó és Júlia stílusú erkély adta a hátteret a színes szalagokkal díszített alacsony színpadhoz, ami a stage diving-hoz ugyan nem túl ideális, de valószínűleg a fellépők ez ellen nem emeltek kifogást.

Már csak azért is érdemes népzenei koncertekre ellátogatni, mert az egy négyzetméterre jutó részegek száma más műfajokhoz képest itt a legalacsonyabb és tartó halláskárosodástól sem kell tartanunk. Az időnként felberregő chopper motorok hangja és a Fő utcán elhúzó mentő szirénája is egész harmonikusan beolvadt a zenébe.

A „folkzene Rolling Stones”-a 1973 óta fáradhatatlanul őrzi a lángot és az örökifjak a magyar népzene utazó nagyköveteként az egész világot bejárták. Minimális extravaganciát engednek meg csak maguknak, image-üket az Apostol együttes kalapos vezetője és a színes sálba burkolt Müller Péter is leutánozta. Bartók Béla is elégedetten sóhajthat fel odaát: „Látod Zolikám, érdemes volt csak tiszta forrásból merítenünk!” Milyen igaza volt Kodály Zoltánnak abban, hogy a zene lelki szükséglet, semmi mással nem pótolható. Népművészetünk szakrális motívumai gyógyító hatásúak. Népmeséinkben, mondókáinkban, népdalainkban és gazdag szókincsű anyanyelvünkben rejtették el táltosaink a titkos tudást: a szellemvilág az igazi otthonunk.

A Muzsikás tagjai megfogadták, hogy ők nem fognak Fantát önteni a Tokaji aszúba és állandó vendégük, Kacsó Hanga ugyanezt a hitet vallja. Bár külseje alapján nézték már rocksztárnak, de „Hanga, a Hang” is úgy döntött, hogy a keményvonalas oldschool népzene képviselője marad. A népzene világába üstökösként berobbanó énekesnő a „Fölszállott a páva” népdalvetélkedő győzelem után a polipkarokkal megáldott cimbalomvirtuóz Balogh Kálmánnal az Esszencia Produkció alapító tagja volt. Érdekes, hogy az életvidám Hanga, aki hiteles források szerint mosolyával az ellenfél blokkját is képes hatástalanítani strandröplabdázás közben, fiatal kora ellenére vonzódik a balladai mélységű szomorú dalokhoz és egy sok mindent megélt asszony átélésével adja elő őket. Saját lemezén még egyházi dalokat is megszólaltat, a református közösség nagy örömére. És mint a népmesékben, miután igent mondott a Muzsikás együttes amerikai turné felkérésére, azóta sistergő yin-yang energiával turnéznak közösen.

Hiába is várnánk a Muzsikástól mondjuk egy Pink Floyd vagy egy R.E.M feldolgozást (Joe Boyd, a Pink Floyd első számait kiadó sztárproducer stúdiójának a gondozásában jelent meg öt Muzsikás lemez Angliában, ahol többek közt a harmadik R.E.M album is készült), mert enélkül is megtöltik nézőkkel a londoni Royal Festival hall-t vagy épp a Carnegie Hall-t New Yorkban.

Az a benyomásom róluk, hogy egy pajtakoncertet éppúgy élveznek, mint amikor többezres közönség előtt lépnek fel. Jó lett volna hajnalig elborozgatni velük, hátha megosztják bölcs kiegyensúlyozottságuk, életszeretetük titkait, de olyan friss léptekkel távoztak észrevétlenül a koncert után, hogy erre nem került sor. 
Miután egy-egy szólóval beizzították a hangszereiket, a bánat és derű hangjai is megszólaltak az autentikus előadásban és a lendületes „Édes Gergelem”-mel zárult a koncert. Ha az összetolt asztalokat a színpad közelében helyezik el kifutó gyanánt, akkor talán egy fergeteges szólótánccal is megörvendeztetett volna meg bennünket a néptáncosként is fellépő énekesnő (aki talán még főzni is jól tud, de erről nincs információm), ehelyett a Magyar Állami Népi Együttes tagjai perdültek be.

Aki még nem tapasztalta meg a „hideg futkos a hátamon a gyönyörűségtől” érzést, annak javaslom, hogy látogasson el mielőbb egy fellépésükre! 

Szabó János

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink