Megvan az öt nyertes!

2006. 10. 02.
Öt, stílusában úgyszólván teljesen különböző produkciót tartott érdemesnek a tízfős szakmai zsűri arra, hogy a felkért producerek segítségével két-két dalt rögzíthessen, illetve felléphessen a Thirst Studio rendezvényein. A pontozásos értékelés, valamint a közönségszavazatok eredményének ismeretében ült le a Peak stúdióban a zenészekből és zenei szakemberekből álló grémium, hogy egy több mint háromórás vitában döntse el véglegesen, melyek azok a pályázók, akik véleményük szerint a legkiemelkedőbb és legeredetibb zenei anyagot küldték be a Heinekennek. A találkozón a zsűri megegyezett abban, hogy egy rendkívül erős mezőnyben, számtalan kitűnő felvétel közül kellett megtalálni a legjobbat, legeredetibbet. Az eredmény azt tükrözi, hogy nagyon erős, invenciózus öt produkció az, amelyből október végén a Groove Armada tagjai kiválaszthatják, kivel szeretnének dolgozni Londonban és Barcelonában.
A zsűri döntése értelmében tehát a roma népzenei alapokból merítkező Nomada a kimagasló szakmai színvonal és az eredeti hangzás okán, a punkot és dixielandet egyedi módon ötvöző Yellow Spots a szöveg és a zene kivételes egysége, a punk rockot a funkyval elegyítő Sunscreen pedig mindent elsöprő lendületes előadásmódja miatt került az élre. A Dead Guys rock and rollja a zsűri szerint bárhol a világon megállja a helyét, a szegedi Honey Bee-t pedig eredeti elektro rock megoldásai emelték a legjobbak közé.
A nyertesek korábbi felvételei továbbra is megtalálhatóak lesznek a Dalok.hu internetes zeneáruház oldalán a második fordulóba jutott 71 pályázó között. Novemberben pedig szintén itt lehet majd meghallgatni – és készítőikre újra szavazni – a Peak stúdióban rögzítésre kerülő 2-2 felvételt. Az érdeklődők nem csak felvételen, hanem élő koncerteken is hallhatják majd a nyerteseket; október 18-án, 25-én és 31-én a budapesti School Clubban (volt Közgáz Pinceklub), illetve School Arénában (Közgáz Aula), november 8-án Miskolcon, 16-án pedig Szegeden kerül sor a Heineken Thirst Studio Line Up rendezvényeire. Az abszolút győztes pedig együtt zenélhet a De La Soul-lal, a Coldcut-tal és a Groove Armadával a Thirst Studio Gálán november 18-án, a Syma Csarnokban.
  
A döntőbe jutott zenekarokról:
 
Nomada
 
A Nomada zenekart 2003-ban alapította a roma származású énekes-gitáros Balogh Gusztáv. A Nomada a magyarországi cigányzenei hagyományból merít, azonban teljesen egyedi hangzású zenét hoz létre a különféle stílusok elegyítésével. Dalaiban szinte mindig érezhető a négynegyedes esztam , melyet a kanna, a szájbőgő és a ritmusgitár teremt meg. A cigány ének- és ritmusvilágot a dob és a basszusgitár groove-jai tovább gazdagítják, színesítik, azonban a szólisztikus hangszerek, a tangóharmonika és a hegedű által teljesedik ki az a speciális hangzás, melybe a cigány folklór mellett számtalan egyéb népzenei stílus (latin, spanyol, arab, szerb) is beleolvadt. A dalok lovári cigány nyelven szólalnak meg, nagy részben a cigányok életet mutatják be. A Nomada erőteljes és egyedi hangzása az együttestagok sokirányú zenei képzettségének és ösztönösségének köszönhető.
 
Tagok:
 
Balogh Gusztáv - gitár-ének, Balogh Tibor - cajon, kanna, ütőshangszerek, Ballay Gergő – dob, Boros Attila – basszusgitár, Szirtes Edina – ének, hegedű, tangóharmónika
 
A magát csak "belezős rakkendroll" zenekarként számon tartó, budapesti Yellow Spots egy abszurd rock&roll csapat morbid humorú szövegvilággal, nagybőgővel és fúvósokkal. Johnny Rotten és Fenyő Miklós   nászából született zenéjükhöz Sade márki művei és Lucio Fulci B-kategóriás horrorfilmjei nyújtanak inspirációt.   A zenekar ötlete valamikor '95-ben fogan meg Schlekman Dániel fejében, mikor is eszébe ötlik, vajon hogyan is festene, ha akkori két kedvenc zenei irányzatát - vagyis a dixieland-et, valamint a Toy Dolls által is fémjelzett vidám, infantilis punkot - egy zenekar keretein belül ötvözné. A Yellow Spots jelenlegi értelmében aztán csak 2003 novemberében alakul meg. Azóta átlagosan évi 50 koncertet adnak különböző klubokban, fesztiválokon és két demo cd-t készítettek el, amelyek már elérhetők a Dalok.hu-n.
A zenekar tagjai:
Schlekman Dániel: dob, Ambrózy György – ének, Farkas Violetta – trombita, Fenyves Márk – gitár, Jász Zoltán – nagybőgő, vokál, Képíró Miklós – harsona, Papp Luca - szaxofon
 
SUNSCREEN
 
A SUNSCREEN-t négy soproni fiatal alakította még 2000-ben, klasszikus gitár-basszus-dob-ének felállással. A kezdeti grunge rockból az évek folyamán valamiféle punk-rock lett, enyhe funky behatással, amelyben nincsenek nagy gitárszólók, se nagy dobszólók, csak egyszerű dallamok, angol szövegekkel. Négy demófelvételt készítettek el, számos jó kritika jelent meg róluk a magyar zenei sajtóban. Mindig energikus koncertjeiket hazai és külföldi (Ausztria, Németország, Csehország, Szlovénia, Horvátország)
klubokban és a legnagyobb magyar fesztiválokon adták, de szerepeltek már néhány jelentős külföldi fesztiválon is. Sikerrel szerepeltek magyar, osztrák és német tehetségkutató versenyeken is.
 
Tagok:
 
Auer László – basszus, Fekete Gergely – ének, Paduts László – gitár, Zistler Roland - dob
 
 
The Dead Guys
 
A Dead Guys egy négytagú zenekar, amely eredeti, vérbeli rock and roll-t játszik blues-os és funky-s motívumokkal. Az énekes-gitáros-dalszerző Jeff Skóciából, Nino a gitáros Szerbiából származik, míg András a dobos és Ákos, a basszusgitáros magyar.
A zenekar tagjai több, mint egy éve találkoztak egymással és azt a célt tűzték ki maguknak, hogy feldolgozások helyett saját, eredeti anyag létrehozásán fognak együtt dolgozni. Elmondásuk szerint az erős kávé, a skót eső és a jó rock and roll ( Jefferson Airplanes-től Sid Barret-ig) hatott a csapatra és inspirálja őket. Többször játszottak különböző budapesti koncerthelyeken és felléptek a 2006-os Sziget Blues színpadán. Demo cd-jüket házi stúdiójukban rögzítették.
 
A zenekar tagjai:
 
Jeff Cunningham – gitár, ének, Bolgár András – dob, Nikolc Nino – gitár, Toperczer Ákos - basszusgitár
 
 
Honey Bee
Több éve együtt játszó, tapasztalt zenészekből álló zenekar e név alatt 2005 februárjától készíti számait. Bár új a név, máris a legnagyobb helyi fesztiválokra kapott meghívást, több tehetségkutató versenyen is kiemelkedően szerepeltek és néhány rádióban élőben adhatták elő szerzeményeiket. Nagyon termékeny zenekar, folyamatosan készítik új számaikat, amelyeket leginkább az elektro rock stílusba sorolhatunk. Koncerteiken szívesen játszanak feldolgozásokat is kedvenceiktől, mint pl: Alanis Morisette, RedHot Chilli Peppers, Eagle Eye Cherry, Macy Gray... Számaikat kivétel nélkül -az énekesnő Ausztrál származása miatt - angol nyelven írják és nagyon forró hangulatú, emlékezetes koncerteket adnak.
A zenekar tagjai:
Hodászi Klára – vokál, hegedű, Tatár Árpád - gitár, Kovács Zoltán - gitár, Kiszin Miklós - basszusgitár, Kovács Tamás - dob, Czutor Anett - ének

Dalok.hu nevében is gratulálunk a nyerteseknek!
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink