MEGJELENT: Pendely - Debrecenbe’ nyílik a virág

2020. 08. 18.

A Fonó a debreceni Pendely Énekegyüttes-család mintegy két évtizednyi munkájának hangzó összefoglalását adta ki a napokban. A zenekar a Debreceni Zenede – hivatalos nevén a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-AMI – népi énekes növendékeiből alakult, akik a helyi és országos versenyek, megmérettetések mellett a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny évadaiban is nagy sikerrel szerepeltek. Az együttesek tagjait a magyar népzene szeretete és tisztelete, a közös éneklés öröme köti össze. A lemez zenei rendezője Agócs Gergely, az együttes művészeti vezetői Tóth Lilla és Sáriné Szebenyi Judit pedagógus-páros. 
A közreműködők névsorában ismert neveket találunk: Agócs Gergely (duda, furulya, tárogató), Tárkány-Kovács Bálint (cimbalom)

“A Debreceni Zenede a 2010-es évek végére az ország egyik kiemelkedő népzenei műhelyévé nőtte ki magát. Ezt a tényt igazolja, hogy növendékei rendre jelen vannak az országos szakmai megmérettetések döntőiben, az éves népzenei antológiákon, és végzett növendékeik az ország több pontján népzenei előadóként, népzenetanárként, sőt, népzenekutatóként is kiválóan teljesítenek. Ezek az eredmények annak a complex pedagógiai munkának köszönhetőek, mely az iskola névadó mestere, Kodály Zoltán és követői munkásságát mintázva a népzene tudományos igényű feltárásából, elemzéséből és magas módszertani színvonalon megvalósított továbbadásából tevődik össze. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a Debreceni Zenedében a népzene tanszak pedagógusai tudatosan törekszenek arra, hogy a növendékek rendszeresen találkozzanak a magyar zenefolklór hagyományőrző mestereivel. A kotta által ugyanis – hogy Lajtha László örökbecsű felismerésére utaljak – a zenéből csak az „ami”, azaz pusztán a dallam megszólaltatására vonatkozó technikai utasítások ismerhetők meg. A hangzó dokumentumok segítségével talán már az „ahogyan”-ból, azaz az előadói stílusból is elsajátítható valami, de a „miért” kérdéseire a növendékek csakis a zenei örökségünk élő hordozóival létrejövő személyes kapcsolat révén kaphatnak válaszokat. A jelen kiadványunkat életre hívó pedagógus-páros, Sáriné Szebenyi Judit és Tóth
Lilla a Pendely-család társulatainak vezetésével példaértékű munkát végez. A hanglemez felvételein a folklorisztikai hitelességre irányuló törekvés párosul a kiemelkedő zenei igényességgel. Mindez nemcsak a dallamválogatások magas esztétikai színvonalában mutatkozik meg, hanem abban is, hogy az itt hallható növendékek énekét a biztos intonáció mellett a friss, természetes hangvétel is jellemzi. Úgy vélem, munkájuk nemcsak a debreceni műhely országos, hanem a magyar Táncház-módszer nemzetközi szinten kimagasló nívójának felmutatására is kiválóan alkalmas. Fogadjátok tiszta szívvel, szeretettel, használjátok egészséggel!”
Agócs Gergely

A Pendely Énekegyüttes-család a Debreceni Zenede – hivatalos nevén a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-AMI – népi énekes növendékeiből alakult. Az énekesek valamennyien Debrecenben tanuló diákok, a népdaléneklést pedig a Zenedében tanulják. Az iskola Népzene tanszaka mára több mint húszéves múltra tekint vissza. A különböző korosztályok énekegyüttesei a helyi és országos versenyek, megmérettetések mellett a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató verseny évadaiban is nagy sikerrel szerepeltek. Az énekegyüttesek tagjai a sokéves közös munka során jó baráti társasággá, szinte családtagokká váltak, azonban az őket összekötő, még ettől is szorosabb kapocs a magyar népzene szeretete és tisztelete. Az énekesek valamennyien a népzene, a néphagyományok lelkes képviselői és továbbadói. A közös éneklés öröme és a közös élmények motiválják fellépéseiket. Mint minden családban, a Pendelynél is elkerülhetetlenek a változások, hiszen az élet új kihívások elé állíthatja a tagokat, a kisebbek pedig felcseperednek. Legfőbb célunk a tiszta forrásból származó énekek továbbéltetése. A hagyományőrző énekesekkel való személyes kapcsolat kialakítását és ápolását  elengedhetetlennek tartják, ezért időről időre saját szervezésű népzenei gyűjtőutak, rendhagyó népzenei órák és táborok során, az adott régiók hagyományőrző mestereinek segítségével gazdagítják tudásukat.  Az utóbbi években eljutottak az erdélyi Mezőségre, Kalotaszegre, Szilágyságba, Székelyföldre, Moldvába, valamint a felföldi Zoboralja, Kassa vidéke, Bodrogköz és Vízentúl egyes településeire is.

A legnagyobbakat összefogó Pendely Énekegyüttes 2010-ben alakult. Az első tagok közül azóta többen a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, azaz a Zeneakadémia Népzene Tanszékén végzett kollégáik lettek. Az együttes a lemezen hallható felállásban a legnagyobb szakmai elismerését a Fölszállott a páva műsorban érte el. A Pendely 2017-ben kategóriagyőztesként, 2018-ban pedig különdíjjal tért haza a „Páva” döntőjéből. A Kispendely Énekegyüttes is részt vett a Fölszállott a páva 2016-os évadában, ahol a csoport a zsűritől Ezüst Páva díjat és Különdíjat kapott. A fiúkból álló Bőgatya Énekegyüttes családunkban a legújabb formáció, akik szintén országos eredménnyel is büszkélkedhetnek. Az együttesek tagjai énekes szólistaként is sikeresek. Bartók Boglárka hangjával a Táncház-Népzene sorozat lemezein találkozhatunk, Veres Hunor pedig a Kispendelyhez hasonlóan szintén Ezüst Páva díjat és Különdíjat érdemelt ki a Fölszállott a páva megmérettetésein.
A lemezen közreműködő zenészek közül többen a Fölszállott a páva adásaiból is ismerősek lehetnek. Agócs Gergely, a verseny szakmai vezetője és zsűritagja, a lemez zenei rendezője több éve segítője népzenei műhelyüknek. Népzenei kurzusokkal, szakmai tanácsokkal támogatja munkát, a lemezen hallható összeállításokat pedig duda-, furulya- és tárogatójátékával színesíti. Navratil Andrea a „Páva” évadaiban a Pendely Énekegyüttes mentora volt. A közös munka gyümölcse többek között a Bakonyi dudanóták dallamfüzére. Dóra Áron furulyával, Dragony Gábor citeraszóval, a Parapács zenekar tagjai pedig vonós muzsikával kísérik énekeseinket. 
A lemez mintegy két évtized munkájának hangzó összefoglalása, amelyen azok az énekesek mutatkoznak be, akik a 2018/2019-es tanévben növendékeink voltak. 

Az albumot ITT töltheted le.


Forrás: Fono.hu

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink