Megjelent a Marlboro Man új nagylemeze, a Zene süketeknek

2021. 02. 22.

Február 3-án a Dalok Galopp vendége volt Gerdesits Ferenc, a Marlboro Man zenekar dalszerzője, szövegírója, frontembere. Két új maxi CD-vel érkezett és jelezte az ötödik Marlboro Man nagylemez február végi megjelenését, íme a lemez:

„Neked is minden sikerül? Felnéznek rád, isszák a szavaid, fenntartások nélül követnek téged? Az összes ötleted oly zseniális és természetes, hogy mindent megérdemelsz és megkapsz, mert hát csak neked lehet igazad és a Föld így nem is forogna nélküled? Akkor ez a te dalod! Eleged van az olyanokból, akik mindent tudnak és mindent jobban? Akiknek minden ötletük zseniális és mindig igazuk van? Akik úgy érzik, hogy minden jár nekik, hozzájuk képest te csak egy kis porszem vagy, egy hangya, aki őértük dolgozik? Hiszen ő szülte a Kába követ és vérig sértődik, ha ebben kételkedni merészelsz. Akkor ez a te dalod! Ám lehet, hogy mégsem. Mert ez a mi dalunk, Neked” – írja Gerdesits Ferenc zenekaralapító énekes, zeneszerző, szövegíró, nem mellesleg a Quimby zenekar dobosa. A fenti szöveg idézet Feritől hűen tükrözi az ötödik Marlboro Man nagy lemez szövegvilágát, gondolatiáságát, legfőbb üzenetét. S bár nyugodtan kijelenthetjük, hogy a „Zene süketeknek” című legújabb M. M. soralbum a zenekartól már megszokott „nyalogatós” rock zenei alapokon nyugszik, hasonlóan az előző négy Marlboro Man hanganyag zenei világához, megspékelve  Selmeci János kellemes gitártémáival, és szólóival, gyakorta fel - felcsendülő lágy szintiszőnyegekkel, azonban hagyományosan rendszerkritikus szövegvilága most végleg meghaladja, illetve felülírja a korábbi sorlemezek, mint például a „Tombol a hülyeség”, vagy az „Egyre lejjebb”  reményvesztett életérzését, szkeptikus világképét.  Míg a „Hitler bajusz lesz a divat jövőre” című M. M. opousz csak egy szürreális világot tárt elénk, addig, a „Csúcson”, vagy a „Csak a pénzért” kislemezek és klipek már erről a legújabb albumról szövegvilágukban szakítanak mindennel, ami emberi, és civilizált. Nincs többé humanizmus, nincs szükség többé a felvilágosodás ideáira sem egy ilyen  lélek nélküli közösségben; üzeni Gedesits „Faszi” nekünk, marad a „Seggnyalás”. Miközben a cikk szerzője a Dalok.hu egyik szerkesztője Szabó András Bálint ezúton kér elnézést a vulgáris szóhasználatért, de a lemez kilencedik dalának fentiekben idézett címe végleg elveti a súlykot és forma, akarom mondani normabontó módon játszik el a teljes társadalmi téboly szürreális víziójával. 

És, hogy miért is kapta ezt a címet az album: Zene süketeknek? „Mert ők igazán értékelik” – mondja a szerző, Gerdesits Feri. „Mert amit csinálunk, annak annyi értelme van, mint süketeknek zenélni a jelen körülmények között...”  „Az új Marlboro Man album mégis elkészült, és mostanra elkerülhehetlenné vált. Úgyhogy, ha felelős kell, rúgjál belém bátran, a bolygónkat is tönkretettem, önző vagyok, mert húst eszem, szóval én vagyok a hibás mindenért.” Folytatván az új lemezhez tartozó és ugyancsak a napokban megjelenő harmadik maxi CD és videó klip dalának srofáit: „Tehát legjobb, ha rendőr leszek, anyámat is szájon vágom és elviszem a csöveseket meg a spanglizó tiniket, de elfutok a csibészek elől.” „Mert nekünk nem kell se a szabadság, se a tudás, se a boldogság. Elég a felsőbb erő. És az ivás. Igyál, zabálj, vedelj, butulj magyar! Vagy beteg vagy talán? Vagy már a csúcson? Mert én ott vagyok, csakis azért, hogy nektek jobb legyen, az emberiség már csak tőlem kaphat erőt és reményt. Persze csak a pénzért csinálom, tudom, hogy ti is. Hiába tagadnánk, a belünket kiokádjuk és csináljuk. Csak a pénzért, mert az Úr már nem szeret téged (sem), mivel egyre többet akarsz, a sok szemétség és aljasság miatt elapad a türelme. Aztán egyszer csak eltöröl.” 

A fenti pár sor az új lemez harmadik maxijának dalszövege, amihez a lemez ugyancsak harmadik videó klipjét a Gerdesits klán vizuál felelőse, Feri nagyobbik fia Pali készítette, míg a dal basszusgitár témáját a legkissebb Gerdesíts, az alig 22 éves Máté játszotta fel a lemezre a család és a rajongók legnagyobb örömére.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink