Koronavírus: rászoruló szerzőknek és előadóművészeknek segít az EJI és az Artisjus

2020. 03. 24.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Gyorssegély a jövedelem nélkül maradt művészeknek 

Rendkívüli szociális támogatási keret létrehozásáról döntött az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) és az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület. Az összehangolt intézkedéssel azoknak az előadóművészeknek és könnyűzenei szerzőknek nyújtanak segítséget, akik a koronavírus miatt elmaradó előadásaik és más munkáik következtében vesztik el jövedelmüket. 

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradnak a közönség előtti élő rendezvények, ami az előadóművészeknek és szerzőknek jelentős jövedelem-kiesést okoz. Bár az ilyen helyzet kezelése, a károk elhárítása elsősorban állami feladat, az EJI és az Artisjus mégis feladatának tartotta, hogy összehangolt lépéseket tegyenek a rászoruló előadók és szerzők megsegítésére. A lehető legszélesebb körű segítségnyújtás érdekében a két szervezet együtt dolgozik, egyeztetik a kérelmeket annak érdekében, hogy minél több rászoruló művész kaphasson segítséget az egyik vagy a másik egyesülettől. 

A segélyezés összegeként az EJI 90 millió forintot, az Artisjus hasonló nagyságrendű nyitott keretet állapított meg. A két szervezet az egyéni kérelmek elbírálását követően 2020 áprilisában és májusában folyósít szociális támogatást a rászorultaknak. A juttatás fedezetét a jogdíjak biztosítják, amelyeket az művésztársadalom termel meg.

A szolidaritási intézkedés életbe lépését az EJI részéről bejelentő Dr. Gyimesi László elnök hangsúlyozta: „Az EJI alapfeladatának tartja tagjai érdekeinek teljes körű védelmét, valamint a hazai előadóművészek egzisztenciális, jogi és szociális helyzetének javítását, amelyhez hozzátartozik a rendkívüli helyzetben nyújtott aktív segítség is.” 

A szerzői oldalon támogatást nyújtó Artisjus Zenei Alapítvány kuratóriumi elnöke, Lakatos György fagottművész szerint „az Artisjus által végzett jogkezelési munkának világszerte több évtizede fontos része a szociális szolidaritás is. Mi még nem éltünk háborúkban, nem éltünk meg szénszünetet vagy forradalmat, de most itt egy váratlan helyzet, amire – elődeinknek köszönhetően – mégis valamennyire felkészülten tudunk reagálni.”

A rendkívüli szociális támogatást minden, a megadott feltételeknek megfelelő EJI vagy Artisjus által regisztrált előadóművész és könnyűzenei szerző kérheti. A kérelmeket kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, azokról a szervezetek gyorsított eljárással döntenek. 


A rendkívüli szociális segélyről még több tudható meg a következő linkeken:
https://www.artisjus.hu/zenei-alapitvany/palyazatok/
https://www.eji.hu/cikk/rendkivuli_szocialis_tamogatas_eloadomuveszeknek 

További információ:
dr. Békés Gergely                                                      dr. Tóth Péter Benjamin 
Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület        Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő                                                                                     Iroda Egyesület
+36-30-372-4839                                                      +36-20-546-2879
bekes.gergely@eji.hu                                                ptoth@artisjus.com
 

Fotó: Getty

MEGOSZTÁS

További hírek

2020. 03. 19.
A könnyűzenei szakma összefogására és a magyar könnyűzenét szeretők segítségére és támogatására számít a #mertkelladal kampány. Több magyar dal hallgatásával plusz költségek nélkül lehet támogatni a magyar zenét.
2020. 03. 25.
Lehengerlő dallal robbantja be az újabb karanténhetet Metzker Viktória, aki a keverőpult mögül előre lépve olyat rappel, hogy mindenkinek tátva marad a szája - megérkezett Curtissel közös dala, a „Szívemen szárny”!
2020. 03. 24.
Az EJI és az Artisjus a koronavírus miatt nehéz anyagi helyzetbe került előadók és szerzők összehangolt megsegítésére rendkívüli szociális támogatásokat tesznek elérhetővé.
2020. 03. 22.
Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban.
2020. 03. 22.
A Talpra magyar műsorvezetői, Harsányi Levente és Bikfalvi Tamás arra szólították fel a magyar zenészeket, hogy a zene nyelvén is hassanak az emberekre, minden egyes korosztályra, hogy maradjanak otthon.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink