Kobza Vajk – Illanás

2022. 05. 02.

„Az ember zörgő malomkerekek táncát járja. Pedig csak egy villanás lenne világunkat megigazulva itt hagyni. Most kőemberek virrasztanak. Minden más illanás.”

Kobza Vajk önművelés útján tanulva másfél évtizede játszik pengetős hangszereken. Zeneszerszámai: az ud (úd, vagy arab lant /عود), saz, bağlama, pszaltérium, guszli, kithara és a koboz. 
Elsősorban a népzene és a régizene nyelvezetén keresztül ismerkedett meg a muzsikálással. Mára kialakult saját “orientális” zenéje viszont már nem köthető szorosan egyik műfajhoz sem. Az improvizáció és a bartóki metódus formavilága mind a mai napig igen fontosak számára. Az európai zeneesztétika, az orientális játéktechnika, a kortárs kompozíciós technikák, valamint a régizenék hangzásvilága egyaránt meghatározóak munkásságában. A zenét és a művészetet egyetemes mivoltában szemléli.

A zenélés útjára lépve a kezdeti időktől különböző népzenei, régizenei és világzenei formációk résztvevője volt. Adott már közös koncertet Ökrös Csaba hegedűművésszel, a gitárművész Szabó Sándorral, a németországi Embryo-val. Számos alkalommal vendégeskedett a Vágtázó Csodaszarvasnál és az Úzgin Űvernél is. Régi zenekarával, a Kobza Vajk Group-al (2008-2013), mellyel új utat nyitott akkor a hazai orientális és kortárs-népzene felé, 2008-ban Trafó-különdíjat nyert.
Ud játékával már elbűvölte Ankara, Isztambul, Berlin, München, Krakkó, Bécs és Salon de Provance zeneértő közönségét is.  2008 óta szinte minden évben összeáll pár koncert erejéig a müncheni Thomas Gundermann-nal is, aki a marokkói duda mestere. Közös lemezük 2012-ben jelent meg A Nautilusz Ébredése címmel. Jelenleg több formáció aktív résztvevője. Weixelbaum Laura zenész-énekesnővel és a BOGA zenekarával gyakran koncertezik.

„Több, mint tíz éve érleltem magamban ezt a lemezt és tavaly álltak össze a feltételek, hogy a lehető legmegfelelőbb közreműködőkkel rögzítsem, amire nagyon büszke vagyok és életemben először teljesen elégedett is a végeredménnyel.” - nyilatkozik Vajk a most megjelenő albumról.

Ezt az albumot Vajk komponálta, számos vendégzenész segítségével vette fel: 

Bakai Márton – hegedű, Bolya Bors – klarinét, Major Balázs - udu, ütőhangszerek, Murányi Norbert - perzsa szantúr, Pengő Csaba – nagybőgő, 
Szabó Sándor - ambiens atmoszféra.

Vajk eddig megjelent albumait ITT tudod letölteni.

MEGOSZTÁS

További hírek

2022. 04. 13.
Harcsa Veronika, KRSA, Sena, MC Colombo, Palya Bea, Kardos-Horváth János, Bognár Szilvia, Fekete Bori, Volkova Krisztina, Takáts Eszter, VENI és Varga Veronika kitárulkoznak.
2022. 06. 27.
RedHed - Egy másik dimenzió. A Coldlife kiadó gondozásában és a Dalok.hu terjesztésében jelent meg ez a poszt-szerelmi koncept album.
2022. 06. 15.
Van aki alsónadrágot, van aki Pokemon kártyát kért az idei Telekom VOLT fesztivál nagy sztárjai közül, a Muse pedig egy megaprodukciót szállít a Lővérekbe. Egy hét múlva már nyit a soproni fesztivál.
2022. 06. 09.
Régi álma valósult meg a Mörk zenekarnak, amikor meghívást kaptak Gilles Peterson nevével fémjelzett Worldwide FM élő videó felvételre a londoni Brownswood Basement Studioba.
2022. 06. 09.
Ötödik alkalommal rendezik meg Budapesten a Fülesbagoly Tehetségkutatót július 10-én a Kobuci kertben. A szerencsések dalukkal bekerülhetnek a Petőfi Rádióba is.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink