Kálmán Tamás - KÁTÉ

2022. 11. 27.

Énekes, gitáros, de emellett főként dalszerző, és szövegíró angol és magyar nyelven. Játszik gitáron, basszusgitáron, csellón, és egyéb húros hangszereken. Jelenleg két állandó zenekara van, az egyik Geszti Péter nagyprodukciója, ahol nemcsak zenekari tag, hanem az elmúlt pár év összes dalának zeneszerzője is egyben: pl. Noé (Fonogram-díj jelölés 2021-ben), Ne vitatkozzál hülyékkel”,  „Miamiba mentem”, „Nyugi van”, „Így is jó vagy”, „Ma ne”. Ezen a ponton ponton meg kell jegyezni, hogy Erdélyi Péter a másik zeneszerzője a zenekarnak, és a „Gringo Sztár” korszak dalait ő jegyzi! (pl. „Pálinka Sunrise”, vagy a „Van még”…). 

A másik zenei formáció Farkasházi Réka gyerek zenekara mely csapat „Farkasházi Réka és a Tintanyúl” címen szórakoztatja a zenére fogékony piciket és nagyokat, mellyel több Fonogram-díj jelölésük is volt, amiből kettőt díjra is váltottak. Ebben a produkcióban számos dal szerzője (pl.: „Gödör az ég”, „Varázsnagymama”, „Társasjáték”, „Igazi karácsony”, stb.).

A műfaji sokszínűség, ami a szerzeményeit jellemzi szinte korlátlan, aminek a hátterében Kálmán Tamás komolyzenei és könnyűzenei alapképzettsége, különböző húros és fúvós hangszerek kiválló használata húzódik meg, autentikus alapot adva KÁTÉ zenei sokszínűségének. Klasszikus kórus zeneszerzőként több ismertebb népdalfeldolgozása is megjelent az elmúlt években (pl. „Túl a vízen” címmel), valamint saját acapella misét is szerzett már, melynek „Gloria” c. tételét a New Yorki Liszt Ferenc Intézet felkérésére az Új Liszt Ferenc Kamarakórus adta elő a karantén időszaka alatt. 2021-ben első díjat nyert egy Janus Pannonius munkásságát feldolgozó zenei pályázaton egyik kórusművével.

Popzenei munkássága mellett továbbá Jazz előadóknak írt szép számmal dalokat: (Pl. Váczi Eszter, Gereben Zita), valamint Django-pop műfajban, a Pankastic! zenei világát álmodta meg, illetve a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság hivatalos himnuszának is KÁTÉ volt a zeneszerzője.

KÁTÉ jazz acapella dalokat is készített már színes alkotói pályafutás során, mint például a legutóbbi „Ketten egy párnán” című népdalfeldolgozása Sapszon Orsolya közreműködésével.

Káté néven 2022-ban kezdett saját dalokat kiadni, és nem is aprózta el, mert célul tűzte ki, hogy mindegy egyes hónapban új saját dallal jelentkezik. Így eddig 10 dal jelent meg a dalok.hu felületén Káté név alatt.  A dalok sajátos stílusban készültek, a mainstream zenei vonulattól néhol jócskán eltávolodva. Ennek főként az az oka, hogy felvállaltan útkereső szerzőről van szó, ráadásul hangszerelésben és hangzásvilág kialakításában is teljesen önjáró, tanulási folyamat közben lévő dalokról beszélünk. Ami a dalokra általánosan jellemző, hogy nem kifejezetten magyar mentalítású és ízlésvilágú dalszerkezetekkel, zenei megoldásokkal operálnak, hiszen Tamás gyerekkora óta külföldi popzenén nevelkedett, így mai napig is ez a fő inspiráció, valamint a komolyzenei gyökerei néha bonyolultabb zenei nyelvezetet eredményez.

A saját, 2022-es zenei challenge-től azt várja, hogy zenei nyelvezete egyszerűsödik, fejlődik mixelés, mastering terén, de legfőképpen azt, hogy zenei repertoárja elérhető legyen bárki számára, aki bármennyire is érdeklődést mutatna zenei munkássága iránt.
Minden egyéb, további infó a honlapomon megtalálható - kalmantamas.hu (koncert dátumok, egyéb kiadványok)
 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink