Június 4-től újra indul a személyes ügyfélfogadás az ArtisJusban

2020. 06. 04.

Ügyfélfogadás időpontfoglalással | Adatmódosítás, SZIR-regisztráció online is | Jön! HOTS Songlab | NKA alkotói támogatások kifizetése | A koronavírus hatása a jogdíjakra |

Örömmel értesítjük, hogy június első csütörtökétől ismét megnyitjuk irodánkat. Jelenleg csak előre egyeztetett időpontban tudjuk fogadni Önt, ezért látogatása előtt feltétlenül hívja a 061-488-2666 telefonszámot, vagy írjon emailt a szerzok@artisjus.com címre.                     Vigyázzunk egymásra – kérjük, hogy maszkban érkezzen, és ne felejtse el használni a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Jogdíjas ügyeit továbbra is elsősorban online, a Szerzői Információs Rendszerben intézze, vagy keressen minket emailben (szerzok@artisjus.com), telefonon (0614882666). A személyes ügyintézés jelenleg csak korlátozottan elérhető, így ezt igyekszünk fenntartani azok számára, akiknél az irodai látogatás valóban elengedhetetlen.

Adatmódosítás már online is:

Már az Artisjus.hu weboldalon keresztül is módosíthatja személyes adatait, és ugyanitt akár a SZIR-be is regisztrálhat – ha rendelkezik Ügyfélkapu-hozzáféréssel. Míg adatai változását korábban csak személyi adatlapunk elpostázásával tudta jelenteni nekünk, irodánk teljes újranyitásáig most elektronikusan – akár otthonából – is intézheti ezt. Ha még nincs jogosultsága a Szerzői Információs Rendszer használatához, Ügyfélkapu-hozzáféréssel most bárhonnan regisztrálhat az alábbi űrlapon keresztül. Amennyiben már van SZIR-regisztrációja, de a belépéshez használt mobilszáma már nem él, megadhatja az új számot elektronikusan is. Az ügyfélkapus online regisztrációs és adatmódosítási lehetőség irodánk teljes újranyitásáig még biztosan élni fog.

Ügyfélkapus adatmódosítás és SZIR-regisztráció online: https://bit.ly/ugyfelkapus_reg

Külföldi producerektől lehet tanulni – HOTS Songlab 2020-ban is!:

A nemzetközi piacot megcélzó könnyűzenészek számára mindenképpen jó hír, hogy idén is jön a HOTS SongLab a Könnyűzenei Szolgáltató Iroda, a HOTS könnyűzenei exportiroda, a SuperSize Recording és az Artisjus szervezésében. A személyre szabott workshopok eredménye nyolc olyan dal lesz, melyek végső formájukat sok tanulságot ígérő párbeszédek keretében nyerhetik el.

Az esemény során egy-egy nemzetközileg elismert producer dolgozik majd az általa kiválasztott magyar produkciókkal. A producerek: Clint Murphy (Enter Shikari, Busted), Jake Gordon (Emeli Sandé, Skepta, Ocean Wisdom), Mo Hausler (Marina & the Diamonds, Lily Allen, Everything Everything) és a Dalszerző Expóról is ismert Steve Dub (Moby, The Chemical Brothers, UNKLE, New Order) lesznek. 

Az alábbi jelentkezési űrlapon nekik célozva lehet beküldeni demókat, majd minden szakember 2-2 produkciót választ, akikkel közösen dolgoznak a dalok befejezésén októberben.

A jelentkezés határideje: 2020. június 30. 13:59

Jelentkezés és részletek itt: https://bit.ly/SongLab2020 

NKA támogatást elnyert szerzőink figyelmébe:

Az Artisjus megkeresésére a Nemzeti Kulturális Alap módosított a már elnyert alkotói támogatások kifizetési ütemezésén. Ha Ön nyert alkotói támogatást az NKA-tól, az eredeti tervekhez képest korábban fogja kézhez kapni az összeget. Az előrehozott utalásokkal a járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került alkotókat szeretnék segíteni.

A könnyűzenei szerzőkre vonatkozó NKA-tájékoztatás: „ha még nem került sor szerződéskötésre, utalásra, akkor kifizethető az egész elnyert összeg egyben, előfinanszírozás keretében. Ha már megtörtént a szerződéskötés, a szerződések módosítását követően a maradék 60% is utalható”.

A komolyzenei szerzőket érintő NKA-tájékoztatás: „a Zeneművészet Kollégiuma nem járult hozzá a teljes elnyert összeg előfinanszírozás keretében történő kifizetéséhez és a művek nyilvánosság előtti bemutatásának „mellőzéséhez”. Ugyanakkor figyelembe véve a bemutatók jelenlegi járványhelyzet miatti ellehetetlenülését, a Kollégium hozzájárult ahhoz, hogy a szakmai beszámolók elfogadását követően ne csak 40%, hanem a teljes maradék 60% kerüljön kifizetésre, azzal, hogy a szerződésmódosítás során a bemutatók megtartására vonatkozó határidő módosításra is sor kerül, a járványhelyzet megszűntétől számított egy évig kitolódik”.

Koronavírus és jogdíjak:

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzet jelentősen befolyásolja azokat a piacokat, amelyekről az Artisjus a jogosultak javára jogdíjakat szed be. Ezeket a hatásokat az Egyesület folyamatosan figyelemmel kíséri és próbálja megbecsülni. A helyzet értékelésében a bevételek egy részének elmaradása mellett speciális problémát jelen az Egyesületnek a felosztások műsoradatoknak való kitettsége. Az olyan jogdíjakat, amelyekhez a felhasznált művekről adatszolgáltatás nem áll rendelkezésre, az Egyesület Felosztási Szabályzata szerint a beszedést követő évben, más felhasználásokra beérkezett műsoradatok alapján osztja fel. Ezek az ún. ráosztásos jogdíjak. A ráosztások alapját olyan felhasználási (műsor) adatok képezik, amelyeket az Egyesület például hangfelvételek kiadása, koncertek jogosítása vagy a rádiók, illetve televíziók jogosítása alapján kap meg és dolgoz fel. Ha jelentősen lecsökken a ráosztásos felosztásainkhoz rendelkezésre álló adatok mennyisége (ahogyan ez például a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal kapcsolatban a rendezvények elmaradása, vagy a hangfelvétel jogosítások visszaesése miatt a tavaszi hónapokban tapasztalható), akkor sérülhet ezeknek a felosztásoknak a valósághűsége.

Ezt a speciális hatást az év második felében tudjuk majd felmérni, amikor az éves adatok nagy része már rendelkezésünkre áll, illetve nyilvánvalóvá válik a hiányuk mértéke. A hatások mérséklésére és a felosztások megfelelőségének a biztosítására az Egyesület legfőbb döntéshozó szervének Felosztási Szabályzatot módosító határozatai adhatnak majd módot 2020 novemberében vagy decemberében. Tagjainkat igyekszünk ebben a témában további tájékoztatással ellátni, a helyzet jelenleg még nagyon bizonytalan.

Artisjus Kommunikáció

https:// facebook.com/artisjus.hu/

https://dalszerzo.hu/ 

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink