Izgalmas, ringat és elragad - Duel új lemezzel debütál az ILF rendezvényén

2020. 08. 29.

A közel 30 éve a hazai underground elektronikus zene meghatározó szereplője, Duel a független lemezkiadóknak és közönségének szervezett Independent Label Fair Budapest vásárra vadonatúj hanganyagot készített. A 8 trackes Caprice az utóbbi évek munkájának gyümölcse, az ambient, a downtempo és house (progressive, tech, deep) elemeiből varázslatos és ütős album állt össze, amelyből a stílus kedvelői érzékletes ízelítőt kaphatnak a rendezvény szeptember 12-i napján a fővárosi Gólya közösségi házban. Az ILF-en debütál a Caprice album, a helyszinen lehet kapni pre-sale-ba a bakelitet. Az album hivatalos megjelenése szeptember 21.-e a Record Store Day( RDS) napja,a lemezboltok nemzetközi napja,amire exclusive megjelenések készülnek minden évben.

A kétszer is (2008-ban és 2010-ben) a magyar „Az év legjobb elektronikus lemeze” díjjal elismert Duel Caprice – „szeszély” vagy „hóbort” – címre keresztelt lemezét a Mana Mana Records, a magyar chill és downtempo első számú kiadója jelenteti meg és kiemelt albumként prezentálja szeptember 12-én a budapesti ILF-en. A hangzóanyagot később limitált példányszámú bakeliten és netes formátumban lehet majd elérni. Az zeneszerző Szabó Attila eképp mesél az alkotás folyamatáról, vágyairól, terveiről zenei jövőjét illetően, a megjelenés körülményeiről:

„A lemez 2017 és 2019 közt íródott, miután már régóta játszottam dj-ként ambientet és dubot a mixeimben és otthon is elsősorban modern klasszikust és ambientet hallgattam, kitaláltam hogy szeretnék én is csinálni egy olyan ambient lemezt, ami igazán az én világom, amit én is szívesen játszanék. Az pedig, amit kedvelek az ambientből, az a lassú tempójú vagy dobok nélküli , fluid, álomszerű zene. Mivel egészen más jellegű dolgokat készítettem eddig (elektronikus tánczene, house) ezért az első évben kialakítottam a saját hangzás elemeimet, amivel később szerettem volna dolgozni az albumon, különböző hangmintákat és beateket kreáltam a gépeimre, erre az új hangzásra készülve. Összesen 20 felvétel készült erre az albumra, amiből kiválogattam a vinylre nyolc számot, a netes verzióra pedig tíz felvételt. 

Az alaphangulat a lemez első felében, a balatoni késő nyári Káli medence hangja, úgy ahogy én hallom, amikor ülök kint a kertben. A vidék nyugodt kisugárzása inspirált, a körülöttem lévő madár és más erdő hangokat felvettem egy Tascam felvevővel, majd ezek a hangminták képezték az egész lemez alapját …ahogy kiülsz a padra, bámulod a tájat, a Balatont és behunyod a szemed és meghallod a táj hangját…. ezt az érzést akartam megörökíteni. A lemez második fele emlékek sora, a tél a hegyekben, fennt a Kékesen , a csikorgó hideg , a fenyőerdők , gyerekkorom túrái, a jégkristályba zárt kilátó a Karancs hegy tetején….alapélményem ez is, a Balaton mellett, gyerekkorom helyszínei, itt köszönnek vissza ezen a lemezen.

A lemez instrumentális, szintetizátorokkal , gitárokkal, hangmintákkal , field recordings-okkal (külső felvételek) készült, közreműködő vendég Keleti Andris a Colorstar-ból, aki Niquee című számban gitározik, emellett ő készítette el az album klipjét, a Rockpool című felvételhez.”
Az albumot a Mana Mana Records, a magyar chill és downtempo elismert kiadója jelenteti meg, limitált példányszámú bakeliten és digi - netes formátumban lehet majd elérni.

A Caprice album élő lemezbemutatóját 2020. novemberében tarják a budapesti Trafóban (a dátum még egyeztetés alatt áll), a két alap ambient programszervező egyesület, a Plug & Lay és a Cökxpon Ambient közös rendezésében. Az albumot bakelitformátumban a helyszínen meg is lehet vásárolni. A különleges novemberi Duel-koncertet két vendégművész erősíti, akik közreműködtek a stúdiófelvételeken is: Keleti András a Colorstarból és Andras Bader a CultUs Music produkcióból.

Duel: Caprice album, tracklista:
Caprice 7:10
Solar Trees 5:43
Niquee ft. KeAn 6:36
Something Beautiful to Hold 3:09
Ski Mode 4:19
Rockpool 3:45
Chasca Region 6:42
You Heal Me Like Nobody 4:05

"Inspiráló zene gondolatokhoz, vagy csak úgy kinézni a fejedből" - teszi fel a költői kérdést a szerző. A 41:29 perces lemez leghosszabb száma, a nyitó Caprice tökéletes bevezetés egy álomutazáshoz. Hallgatója válogatja, de szinte a bőrön is érezhető tengerpart-hangulata van, a lábhoz simuló sós víz és az ujjak között morzsolódó homok érzésével. Éppúgy lehet Bretagne, mint egy magányos és kristálytiszta dél-afrikai sziget. Elvisz, már nem vagyunk itt… Hunyt szemekkel akár az űrbe is emelkedünk, és bár, ugye, fizikailag nem lehetséges, de mégis a mélységes nyugalom tölt el a Solar Trees hallatán. Halljuk. Mindez persze egyéni élmény, Duelben és a Caprice-ban pont az a jó, hogy rád bízza a saját palackod – a szíved – megnyitását, az a tengerpart lehet erdő is. Végig, az album összes számán átvonul és elkísér ez a lebegés, szinte alig észrevehető vokálokkal és énekhangokkal kombinált szintetizátor-folyamok és elzengő gitárdallamok. Itt nincs dob, mert fölösleges. Az ember megbékélt szíve halk álomritmussal hálálkodik a békéért. Ritka kincs. Mintha teli töltőre tennénk magunkat – hogy utána átadjuk magunkat az életnek. A finom jelzések, az áramló hangzatok után a hallgató sem mondhat mást: You Heal Me Like Nobody: úgy gyógyítasz, ahogy senki más.


 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink