iTunes és a DRM

2006. 06. 26.
Európában egyre több országban kerül a fogyasztói jogok képviselői és a hatóságok célkeresztjébe az Apple rendkívül sikeres internetes zeneboltja. A héten Norvégia és Svédország fogalmazta meg aggályait amiatt, hogy az iTunesban vásárolt dalok kizárólag a szintén az amerikai vállalat által forgalmazott iPodokon játszhatók le. Szakértők szerint a támadások valójában a digitális jogvédő (DRM) technológiák ellen irányulnak.

A fogyasztói jogokért felelős norvég ombudsman szerint az a gyakorlat, hogy az Apple által kínált zeneszámok kizárólag egyetlen gyártó – történetesen szintén az Apple – lejátszóin szólaltathatók meg, ellenkezik az ország törvényeivel. Svédországban hasonló tartalmú panaszt fogalmaztak meg a jogvédők, és Dániában is ez várható. A norvég panaszokra az Apple-nek június 21-ig kell válaszolnia, ha ezt elmulasztja, bírságra számíthat.

A skandináv támadással egy időben a britek is elővették a vállalatot. A múlt héten a szigetország hanglemezipari szövetsége egy parlamenti bizottság előtt azt követelte, hogy az iTunest kompatibilissé kell tenni más zenelejátszókkal is. Közel másfél évvel ezelőtt az EU szintén a brit hatóságok kérésére kezdett el vizsgálódni a zenebolt sajátos árazási gyakorlata kapcsán. A felhasználók ugyanis nem értették, miért kell nekik 79 pennyt (nagyjából 300 forint) fizetni a dalok java részéért, miközben más európai országokban csupán 99 eurócentbe (nagyjából 257 forint) kerülnek a számok.

Mindez nem sokkal azután történt, hogy márciusban a francia nemzetgyűlés elfogadta a DRM megoldások együttműködővé tételéről szóló törvényjavaslatot. Ez – ha törvényerőre emelkedne, ami még korántsem biztos – előírná a gyártóknak és az online boltoknak a kapható lejátszókkal kompatibilis tartalmak árusítását. A javaslat szerint azt sem tilthatnák meg, hogy a felhasználók az online megvásárolt tartalmakat más formátumra konvertálják át, és más gyártók készülékein játsszák le.
"Ez a kezdeményezés, amelyet reményeink szerint az Európai Unió többi országa is átvesz majd, segíthet megelőzni, hogy kulturális monopóliumok alakuljanak ki" – olvasható Richard Cazenave és Bernard Carayon, a kormányzó UMP képviselőinek a döntést üdvözlő nyilatkozatában.
Forrás: IT.news

Két hete Amerikában tüntetések zajlottak az iTunes boltjai előtt. A tüntetők a DRM technológia alkalmazása ellen tiltakoztak.
Dalok.hu nem alkalmaz DRM védelmet, vagyis a megvásárolt zenei fájl tetszőleges formátumokba konvertálható és más lejátszókra is másolható. A zenefájlba épített vízjel viszont segíti azonosítani azt, ha nem kívánatos helyen bukkan fel.
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink