Interjú Lovasi Andrással

2006. 10. 06.
Dalok.hu: Honnan jött az ötlet, hogy legyen egy másik zenekar?
 
Lovasi András: Azt álmodtam, hogy gitározok (tényleg) és nagyon ment. Ez egy kísérlet a részemről, hogy az álom megvalósulhasson, és szerettem volna újra zenélni az Ózdival, akivel az első Kispál felállásban elég sok dalt együtt írtuk.
 
Dalok.hu: Miben különbőzik a Kiscsillag a Kispáltól?
 
LA: A feleségem szerint (aki itt ül velem, szemben) sokkal letisztultabb, de ő már hallotta az új albumot, és nem hallotta a tegnapi koncertet Pécsett, ahol én például minden voltam, csak tiszta nem.
 
Dalok.hu: Miért lett az első albumotok producere egy elektronikus zenész (Tövisházi Ambrus), master készítője pedig egy még elektronikusabb zenész (Deutsch Gábor)? Eddig csak a Dalok.hu-n is letölthető maxit hallottuk, de ott nincs elektronika, hanem hagyományos rockzene van.
 
LA: Az Ambrust én kértem fel, miután mind a munkáit, mind a gondolkodását a zenéről nagyon szeretem, és miután véletlenül elvetődött egy Kiscsillag koncertre és tetszett neki, logikus volt, hogy megpróbáljam megnyerni erre a feladatra. Szerencsére elvállalta, és egy nagyon lelkes, a produkciót egészen a borítóig figyelemmel kísérő pasit találtunk, amit ezúton is köszönünk Neki, és biztos vagyok benne, hogy még fogunk együtt csinálni néhány dolgot. A Deutsch Gabit ő hozta, illetve ez se ilyen egyszerű, mert felkértük masterrel is foglalkozó ismerőseinket, hogy egy-egy dalt próbaképpen toljanak meg (még Angliába is küldtünk egyet, hogy ott milyet csinálnak) és az övé lett a legjobb. De tényleg eléggé ortodox a hangszerelés, talán egy vermona orgonán kívül nincs is billentyűs cucc rajta. Dehát ugye én gitározni akartam.
 
Dalok.hu: Hol érzed most jobban magad - a Kiscsillagban vagy a Kispálban?
 
LA: Alkotni, dalt írni most jobb a Kiscsillagban , de ugye az utolsó Kispál időszak ebből a szempontból nem volt egy fáklyásmenet, bár most nagyon lelkesen próbálunk. Koncerteken, ha nem optimálisak a körülmények, akkor azért nekem jobb a Kispál, mert ott magabiztosabb vagyok, itt még nincs meg mindig a "sound"-om, amiről nem is tudtam, hogy ilyen fontos, a basszgitárt csak bedugja az ember azt jól van, de a gitár, az más... Mindig kísérletezek valamivel és vagy összejön, vagy nem, mindenesetre pár koncert, ami nagyon megszólalt, ott már volt az az "elszállás", aminél jobb érzés kevesebb van.
 
Dalok.hu: Miből élnél legszívesebben, ha nem zenélnél?
 
LA: A főztömből. Szerintem elég jól és kreatívan főzök
 
Dalok.hu: Az "Idő van" kezdeményezés, utána a PANKKK egyik szószólója voltál. Hogyan látod ezek eredményét ma?
 
LA: Nem követtem figyelemmel a fejleményeket, azt tudom, hogy most is csak szóbeli ígéret van arra, hogy folytatódjék, de a Zenei Export Iroda, és a tavalyi NKA pályázatok, azért már egyből látható eredményeket produkáltak. Egy csomó produkció az ott nyert pénzekből jutott végre-valahára az első albumához. Ja és volt egy Kiscsillag koncert is Pannkk pénzből egy faluban! Ezt azért mondom csak, mert jóakaróim annak idején azt mondták, hogy azért csináltam a kcs-t, hogy majd azzal kivesszük a nagy lóvét a Pankkkból.
 
Dalok.hu: Szerinted mik a legfájóbb problémái a mai könnyűzenének? Lehet-e megoldást találni pénzinjekció nélkül?
 
LA: Hát ez nagyon hosszú. Én inkább a kiutat vázolnám, szóval 1-2 Országos, "valódi változatosságot" képviselő rádióadó nagyon kellene, normális háttéripar, zeneoktatás, a stb. stb. de a cél szerintem az, hogy a magyar pop-rock-jazz-wordmusic a kinti piacokon is eladható produkciókat termeljen, mert a magyar piac egyszerűen túl szűk. Természetesen nem az angolszász piacokra gondolok, de ott a nagy német és a nagyon izgalmas orosz, plusz a volt KGST országok. És nem is feltétlenül a trendi angolszász zenei hullámokat ügyesen másoló gyengébb klónokra lenne szükség. Szerintem a hosszútávú cél egy olyan magyar zenei kultúra, amiről valami olyan sajátos íz jut eszembe, mint, pl. francia popzene, vagy az orosz, vagy a svéd, a finn popzene szóösszetételek hallatán. Jó lenne egy olyan kultúrális közeget teremteni, hogy rengetegen zenélhessenek, persze nem úgy hogy mindenki meg is éljen belőle, mert az lehetetlen, de ne is kelljen válaszút elé állniuk a művelőiknek mondjuk 25 évesen , hogy gitárhúr vagy pelenka, és ha a gitárhúrt választja és nem jön be mégse, akkor lesz még egy sértődött, frusztrált emberünk. Na abból van itt már bőven
 
Dalok.hu: Egy rockzenekar számára ma mi a legnehezebb: koncertekhez jutni, stúdióalbumot készíteni és kiadni, terjeszteni a zenéjüket, elérni a potenciális hallgatóikat ország- (világ)szerte?
LA:   Egy kezdő rockzenekarnak minden nehéz, de hát ugye eleinte ez benne a szép, és azért valljuk be, itt aki sokáig csinálja és valóban karakteres dolgot csinál(és még ez se kell hozzá sokszor) az előbb-utóbb elvergődik valami ismertségre, kérdés mennyi idő alatt, és hová, és milyen áron. Inkább nekem az hiányzik , hogy valódi nagy kiugrások nincsenek, a piac nem reagál gyorsan, ha valami izgalmas és eladható dolog keletkezik. Legfeljebb szubkultúrák örülnek egy-egy új és jó zenekarnak, dalnak.
 
MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink