Interjú Batta Róberttel, az első magyar acid / techno zenekar alapítójával

2020. 11. 23.

A napokban a Dalok.hu terjesztésében jelent meg újramasterelve a Liquid Limbs 1993-as, Hydro-Gixer című korszakalkotó albuma. A 90-es évekről, az akkori zenei robbanásról beszélgettünk.

A Liquid Limbs a magyar techno úttörője, debütáló albumuk a Hydro-Gixer az első, hazai, elektronikus kiadványok egyike volt, 1993-ban jelent meg kazettán a Trottel Records kiadásában. A Hydro-Gixer most új köntösben, újramasterelve jelenik meg LP-n és digitálisan, a Dalok.hu terjesztésében. Kihasználva az alkalmat meginterjúvoltuk a zenekar alapítóját Batta Róbertet.

Dalok.hu: Mióta foglalkozol elektronikus zenével? 

Batta Róbert: Emlékeim szerint 1983-ban lett egy Casio VL-1-em, amivel apám orsós magnójára vettem fel alapokat, majd arra rájátszottam még egy szólamot. Ezek már saját „szerzemények” voltak. Ezt megelőzően dobos is akartam lenni, azelőtt pedig zenei óvodába jártam.
Gyakorlatilag a kezdetektől fogva szintiket nyomkodtam, szóval alap volt a szintipop és az azt követő elektronikus zenei robbanás a '90-es évek legelejétől.

Dalok.hu: A szintipop olyan messze áll az acidtól, mint a Dead Kennedys Bon Jovitól. Mi vezetett arra, hogy nem egy sokadik Depeche Mode klón lettél, mint a korai magyar elektronikusok zöme?

Batta Róbert: Alapvető emberi tényező, ami nálam különösen érvényes: nyitottság, kíváncsiság, kísérletezés. Kezdődött mindez már a hetvenes évek végétől gyerekként, majd utána nem sokkal jött a punk, a new wave és majd csak utána lettek hangszereim és kezdtem el szintipopozni... (1986-89), ami éppen az akkori elektronikus zenei irányzat fő csapása volt. Aztán jött másfél év katonaság, és '91 év elején leszerelve már nem a szintipopért dobbant meg a szívem, hanem az érkező új hangzások érdekeltek, ami gyakorlatilag azóta is tart. Tehát az eltelt évek folyamatosan hozzátettek és nem elvettek zenei a nyitottságból. Nekem nagyon fontos kiemelnem Török Attillát, aki grindcore, death metal érából érkezett a korai Liquid Limbs-be. Azért is szükséges őt kiemelnem, mert általa sikerült megismenrem az Obituary-t, a Cannibal Corpse-t és az akkori death vonalat. Készítettem is zenei alapokat, felvételeket az Amon Hen projektjéhez, ami szintén nagyon érdekes "utazás" volt!
Akit érdekel itt meghallgathatja.

Dalok.hu: Mikor találkoztál az acid zenével, kik voltak az első példaképek? 

Batta Róbert: Pontos dátumhoz köthető emlékem nincs, viszont az MTV Party Zone című programja már '90-től fogható volt és gyakorlatilag minden adást néztük a haverokkal... Illetve volt két nagyon jó lemezbolt Miskolcon és oda is kb. napi szinten jártunk zenéket hallgatni, vagy éppen kazira másoltatni, ha nem volt pénz megvenni az eredetit. Az LFO-t emelném ki, mint meghatározót. Hihetetlen hatással volt rám anno és a mai napig etalon számomra az első albumuk.

Dalok.hu: Hogy alakult a Liquid Limbs? Zenekar volt ez egyáltalán vagy inkább szóló projekt? 

Batta Róbert: Érdekes mert pont a most megjelenő Hydro-Gixer 2020 remastered LP kapcsán gyűjtöttem anyagot a régi-új borítóhoz, és eközben bukkantam rá egy írógéppel készült Liquid Limbs biográfiára, ami bizonyosan a legelső ilyen tárgyú feljegyzés volt.
Ebben az áll, hogy 1991 év végén alakultunk és az első felállás úgy festett, hogy: Baris Zsolt, Török Attila, Batta Róbert. Ez a felállás még tele volt EBM (electronic body music - az 1980-as években az industrial és az elektronikus punkzene keveredéséből létrejött elektronikus zenei műfaj, a techno egyik elődje – szerk.) beütésű szerzeményekkel, amiből egy fel is került (kissé átalakítva) a Hydro-Gixerre, ez volt a Taknyos kölök.
Mazsival (Baris Zsolt) már a nyolcvanas évek közepétől megvolt a zenei kapcsolat, sőt együtt nyomtuk a szintipopot Sandwich néven. Sosem volt titok, hogy én voltam a Liquid Limbs zenei motorja, de Mazsi és később Batyu (Budai Gábor) legalább annyit hozzátettek a Liquid Limbshez, mint én, és így vált azzá, amivé. Gyakorlatilag egymás legjobb barátai voltunk, közösen inspirálódtunk, együtt buliztunk, együtt éltük meg ezt az egész őrületet, ami a kilencvenes évek legelejétől elkezdődött az acid, house, techno színtéren hazánkban.

Dalok.hu: Az tény, hogy vizuálisan Mazsi volt a Liquid Limbs szimbóluma, az űrhajós ruhába öltözött nagy teste tánca komoly látvány volt. 
Milyen volt emlékeid szerint a zenei élet itthon a Liquid Limbs indulásakor? Milyen fogadtatásban részesült a műfaj?

Batta Róbert: Nagyon pezsgő zenei élet volt Miskolcon is azokban az időkben. De persze az a zene, amit mi színpadra vittünk a korai időszakban, az még számunkra is új volt, nemhogy a közönségnek. Eljött a sok ismerős és haver az akkori ifiházas bulikba és ők megcsinálták nekünk a hangulatot. 

Aztán jött az első pesti fellépés a Tilos az Á-ban és már ott is táncoltak ránk... már érezhető volt az acid szele nyugatról. 

Viszont jobbára rock klubokban léptünk fel. Volt, ahol Metallica szólt előttünk, de érdekes módon soha sehol nem fütyültek ki. Később ebből lett is egy ilyen szállóige, hogy sok metálos arc kedveli a Liquid Limbs-t. Aztán már ott volt a jó Viking klub (ott tartották az első rendszeres acid partykat – szerk.) … hazajött Palotai Zsolti friss acid és egyéb bakelitekkel. Persze Titusz is onnan indult. Ebben az időszakban még pl. Dj Budai vagy Dj Schulz funky dj-k voltak.