Fenyvesi Márton a mai Dalok-Galopp vendége

2020. 10. 14.

Az egyik legjobb gitáros ma Magyarországon, keresett producer, az Alaphang zenei szakszervezet megálmodója. Lesz miről beszélni, lesz mit hallgatni! Ma 15 órától a Civilradio.hu-n, holnaptól a Mixcloud-on.

Fenyvesi Márton 1986-ban született zenész családban. Zenei tanulmányait négyéves korában kezdte. 2006-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatója lett Babos Gyula és Horányi Sándor növendékeként.

Fenyvesi Márton nevével éppúgy találkozhatunk az experimentális zenét játszó Váczi Dániel Quintrioban, vagy a Fekete-Kovács Kornél vezette nagyzenekarban, a Modern Art Orchestrában, mint a popzenei ihletettségű Pyjama Sessions-ben, vagy az akusztikus jazzt játszó Szőke Nikoletta Trióban és a Balázs Elemér Sextetben. Saját darabjait számtalan formációval szólaltatja meg, kiszenekari hangszereléseit a Jónás Vera "Pyjama Sessions", a Kovács Linda Quartet, nagyzenekari hangszereléseit pedig a Modern Art Orchestra tűzi rendszeresen műsorára.

Szalóki Ági "Hallgató" kvintettjével, valamint a Balázs Elemér Grouppal és Quartettel adta 2008-ban az első nagyobb jelentőségű koncertjeit, majd meghívást kapott Fekete-Kovács Kornél első szimfonikus zenekari produkciójába; így szerepelt egy színpadon Oláh Kálmánnal, Winand Gáborral, Balázs Józseffel, Dés Andrással, Hárs Viktorral, valamint egykori tanárával, Barcza-Horváth Józseffel is, akinek saját együtteseiben a mai napig állandó tag. Később olyan nevek mellett is szerephez jutott, mint Szabó Dániel, Szandai Mátyás, illetve Nagy János. Első lemezét közreműködőként a Balázs Elemér Sextet tagjaként rögzítette.

Varga Bendegúz és Horváth Balázs közreműködésével 2008-ban alapította meg első saját együttesét, a Fenyvesi Márton Triót, 2009-ben pedig Ávéd János szaxofonossal hozott létre egy kvartettet. E formációkkal számos fesztiválon és koncerthelyszínen lépett fel (Athéni Európai Jazzfesztivál, a Magyar Jazz Ünnepe, Művészetek Völgye, Művészetek Palotája Jazz Showcase).

2009-ben alapította meg nemzetközi kvartettjét Amsterdam-Budapest Underground néven, mellyel több koncertturnét és külföldi klubszereplést tudhat maga mögött. Juhász Márton Bostonban élő dobossal és Farkas Norberttel hívta életre második trióját, az MNM-et, mellyel a Lamantin Jazzfesztiválon, illetve egy londoni koncertkörúton is bemutatkozott. A Londonban élő Jónás Vera énekesnővel 2010 óta dolgozik együtt, mint hangszerelő és dalszerző. A "Vera Jonas Pyjama Sessions" című lemez 2010 októberében készült el Amsterdamban, az Amsterdam-Budapest Underground és Mester Dániel szaxofonos közreműködésével.

Aktív zenetanár, 2010 óta az Egressy Béni Jazz Konzervatórium művésztanára, magánúton pedig gitárt és zeneelméletet is oktat.

Forrás: info.bmc.hu

Az utóbbi 10 év az előzőnél is sokkal gazdagabb, vajon beleférünk-e az egy órába?
 

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink