Előadóművészek Szolidaritási Alapja – petíció!

2020. 04. 03.

Több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg Európa-szerte a lemondott előadások miatt. Per Lindvall, az ABBA dobosa aláírásgyűjtést kezdeményezett egy szolidaritási alap létrehozásáért.

A szabadúszó zenész egyik napról a másikra vált munkanélkülivé, mert a COVID-19 világjárvány miatt az összes koncertet és stúdiófelvételt törölték a következő hónapokra. Rajta kívül több mint félmillió előadóművész és családjuk jövedelme szűnt meg Európa-szerte a lemondott előadások miatt.
Mivel egyelőre a járvány idején csúcshozamot termelő streaming bevételekből a legtöbb előadóművész egyáltalán nem, vagy csak minimálisan részesül, óriási szükség van most az összefogásra! A közös jogkezelő szervezetek, köztük az EJI is, levélben kérték az Előadóművészek Szolidaritási Alapjának létrehozását az Európai Bizottság elnökétől, ennek támogatására indult el az aláírásgyűjtés az előadóművészek körében. Többek között ez áll a levélben:

Most arra kérjük Önt, hogy segítsen az EU előadóművészeinek túlélni ezt a válságot. Az alkalmazottak és a vállalkozások rendkívüli segítséget kaptak. Az előadóművészek túlnyomó többsége azonban szabadúszó, akiknek élő előadásokból és a felvételeik felhasználása után jogdíjból van jövedelmük. Nem alkalmazottak, így nem is férhetnek hozzá az alkalmazottaknak biztosított támogatáshoz.
Jelenleg több mint 500.000 előadóművész és családja maradt jövedelem nélkül, ezért az egész EU-ban a nemzeti szakszervezetek és KJK-k próbálnak segítséget nyújtani nekik szolidaritási alapok létrehozásával. A probléma azonban olyan méretű, hogy egy-egy ilyen alap csak csepp a tengerben.

FONTOS: a Szolidaritási Alap megteremtése nem csak a zenészeknek, hanem minden előadóművésznek segítséget nyújtana!
Ezért kérjük, támogassa Ön is a kezdeményezést!
A petíciót ezen a linken lehet aláírni.
Per Lindvall felhívásának magyar fordítása ide kattintva olvasható el.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink