Beatrice: Topis Rok ’79 – az eredeti felvétel digitális premierje!

2023. 02. 04.

A Moiras Records kiadásában és a Dalok.hu terjesztésében most jelenik meg először digitálisan a legendás felvétel eredeti verziója, újramasterelve. Ez a Rice leghosszabb és legprofibb demofelvétele, amelynek érdekes története van.

1978-1981 között a Beatrice sajátos színfolt volt a magyar rockéletben. Először vállaltak fel punkos stílusjegyeket, de az AC/DC kemény boogie-futamai is előkerültek. A zenekart kicsi, de elszánt rajongótábor övezte, amely részben a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekből, intézetisekből, alkalmi munkából élőkből verbuválódott. A feltűnően, csöves divat szerint öltözködő „kemény mag” jelenléte és a jellemzően drámai, felkavaró dalszövegek együtt már sok volt a hatóságoknak és a zenekart 1981 nyarára ellehetetlenítették. 1979 szeptemberében készült ennek a Ricének a leghosszabb és legprofibb demofelvétele, amelynek érdekes története van.
 
B. Révész László filmrendező a csövesekről tervezett dokumentumfilmet forgatni és a film zenéjéhez kereste meg a zenekart. Rádiós összeköttetéseivel elérte, hogy a zenekar rövid stúdióidőt kapjon a Magyar Rádióban. A felvételre a 6-os stúdiót adták ki, amely akkoriban prózai felvételekre volt berendezve, ezért rockzenekari munkára nagyjából alkalmatlan volt. Nagy Feró és Miklóska Lajos visszaemlékezései alapján szabályos rádiós belépőkkel, de félig-meddig titokban vonultak be a stúdióba, mert tudtak olyan rádiós személyiségről, aki megakadályozta volna a felvételt, ha tud az ötletről. Tíz számot vettek fel, először a ritmusszekciót élőben, majd erre kerültek rá a gitár- és éneksávok. Lugosi László kétszer játszotta rá a szólókat, mégpedig hangról hangra megegyezően – ennyire begyakorolt volt a produkciója! A felvételt Vedres József, a zenekar technikusa (később gitárosa) vezette, ő volt a zenei rendező és a hangmérnök is.  A stúdióidő végére Vedres meg is keverte a felvételeket, így a zenekar kész hangszalaggal távozott. A Rádió számára ez egy külső, filmgyári munka volt, ezért a felvételt nem tartották meg, nem került be az archívumukba. Érdekesség, hogy „Az őszinte szó kevés” címen elkészült dokumentumfilmben a Beatrice játszik, de ettől eltérő hangfelvételen. Most először jelenik meg a felvétel sztereo keverése, az eredeti hangképpel – egy legendás zenekar legendás programja.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

„A Szent Grál, a több mint 50 éves zenekar történetének legfontosabb dokumentuma, a Topis Rok című anyag csak most jelent meg hivatalosan. Azaz: végre kiváló hangminőségben, remaszterizált hanggal a boltokban van az 1979 tavaszán rögzített, legendás rádiós demófelvétel tíz száma. 
Ahol a Beatrice fellépett, ott a járás összes rendőrkutyája, önkéntes rendőre, ifjú gárdistája is tiszteletét tette, a vasútállomástól a művházig többen biztosították az útvonalat, mint a május 1-ét. És ez az, amit ma már nem lehet elképzelni. Hogy milyen az, amikor egy korosztályban sokan azért ismételtek osztályt, azért morzsolódtak le, mert véresen komolyan vették, amit egy 1980-as Beatrice-koncerten láttak és hallottak a battonyai művelődési házban.
EZ A BEATRICE-ÉLMÉNY GYAKORLATILAG ÁTADHATATLAN.
Ha valami mégis meg tudja idézni, nos, az talán a fénykorban a zenekarra jellemző körülmények között rögzített eredeti hanganyag. Ami akkor készült, amikor Nagy Feró nem attól tartott, hogy kijönnek-e egy-egy gitárszólóból, hanem attól, hogy ne vigyék be hajnali ötkor kihallgatni az Aradi utcába.
Ahhoz, hogy megcsapjon minket annak a szele, ami a Beatrice-élmény lehetett 1979-ben, ahhoz 1979-es Beatricét kell hallgatnunk. Ez ilyen egyszerű. És most itt van.” 

Index.hu

Az album pár hónapja megjelent vinylen, megrendelheted a Moiras Records-nál. Nálunk pedig letöltheted, akár CD minőségben is.
Az album elérhetősége a streaming platformokon ITT található.
 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 01. 09.
 „A fiatal hazai popzenész-generáció egyik legnagyobb hangja” (Recorder) új albumát ajánljuk. „Bandi vagyok, és olyan zenét csinálok ahol az Alter/Indie műfaját keverem elektronikus elemekkel.”
2023. 03. 21.
“Válságban írt popdalok, hogy egy picit elviselhetőbb legyen a napod” - új lemezzel jelentkezik a „The Anahit” zenekar. Ha úgy vesszük, a most megjelenő nagy lemez egy izgalmas kísérlet eredménye.
2023. 03. 14.
A Dalok.hu terejsztésében jelenik meg ma digitálisan a legendás Barbaro együttes 1992-es koncertfelvétele. Az ethno-rock hazai emblematikus zenekarának koncertjei a repertoár vad és progresszív oldalát egyaránt kidomborítják.
2023. 03. 09.
„Az első díjjal a pénzdíjon kívül teljes olaszországi promóció jár, de számomra a legszebb az ebben, hogy egy magyar nyelven felhangzó dal nyerni tudott egy ilyen erős mezőnyben, a sok angol nyelvű dal között”.
2023. 03. 05.
Új klippel jelentkezett a "The Biebers" zenekar, "1848" címmel, amelyben elképzelték, milyen lenne, „ha Petőfi egy ugrással a jelenbe érkezne, hogy láthassa azt a metropoliszt, ami Budapestből lett.”
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink