"A magyar társadalom nem ismeri el a zenészt, mint szakembert"- Fenyvesi Márton interjú

2021. 05. 03.

Fenyvesi Márton számtalan minőségi produkcióból ismert gitáros, producer, hangmérnök. A pandémia idején kialakult helyzet arra serkentette, hogy egyesítse a zenészeket jobb érdekérvényesítés céljából. Az Alaphang Facebook csoport hamar kinőtte magát a zenészek közti eszmecsere fontos platformjává, ott értesülhetünk leghamarabb a zenészeket érintő történésekről, az újabb pandémia szabályozásokat próbáljuk értelmezni. Bejegyzésre került az Alaphang Egyesület is, mint érdekvédelmi szervezet. Egyre több zenész jön rá arra, hogy tennie kell önmagáért, mert máshonnan nem várhat segítséget. Ezért fontos, hogy minél többen lépjenek be az Alaphangba és hallassák a hangjukat. A napokban elindult az Egyesület weboldala, ahol további információkhoz lehet jutni és kapcsolatba lépni a szervezőkkel. 

Dalok.hu: Miért született benned az ötlet egy érdekvédelmi szervezet létrehozására?

Fenyvesi Márton: 2020 nyarán beléptem a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének budapesti, szabadfoglalkozású alapszervezetébe és ezt szűkebb környezetemnek aktívan kommunikáltam akkor a privát közösségi oldalamon. Demonstráció-szerűen szerettem volna megmutatni, hogy létezik Magyarországon egy olyan érdekvédelmi szervezet, amely minket, zenészeket képvisel és kíváncsi voltam, hogy azok az muzsikusok, akik rendszeresen vetnek fel - nem csak a pandémia kapcsán - rendszerszintű zenész-szakmai problémákat akár a nyilvánosságban, akár személyes beszélgetések során vagy privát kommunikációs csatornáikon, miért nem próbálják meg használni a rendelkezésre álló lehetőségeket és platformokat? Nem célom az, hogy egy teljesen új érdekvédelmi szervezetet hozzak létre, hanem szeretném megismerni a lehetőségeinket a létező és működő szakszervezetben, ehhez pedig közösséget szervezek, mert - mint az elmúlt hónapok során kiderült számomra - az első és legfontosabb lépés a zenész-zenész közötti kommunikáció megteremtése.

Dalok.hu: Hogyan látod az érdekvédelmi szféra helyzetét ma a zenében?

Fenyvesi Márton: Az elmúlt hónapokat folyamatos kommunikációval töltöttem, személyes és kiscsoportos találkozókat szerveztem, illetve volt alkalom egy spontán kialakult nagyobb volumenű kerekasztal beszélgetésre is, ezek során három nagy alapproblémát fogalmaztam meg: 

- a zenész-szakma (műfaji határain túl) nem ismeri az érdekegyeztetés és a közösség megszervezésének módszertanát: sőt, sarkosabban megfogalmazva úgy érzi, nincs is feltétlenül szüksége erre, általános a szkepszis, hogy egyáltalán mire jó a diskurzus, mi haszna van, miért kellene erre időt szánnunk az egyébként is sok stresszel és egzisztenciális feszültséggel járó szakmai tevékenységünkön túl?

- ha vannak is érdekvédelmi szerveződések, azok megszervezői-tisztségviselői és a képviselt közösség között hamar megszűnik a valós, mindkét fél számára hasznosítható kapcsolat: kialakul egy belterjes működés, melyben bár ha a szervezet választott irányítói esetlegesen hasznos és mindenki számára előnyös tevékenységet is folytatnak, a szakma egy része végül mégsem fogadja el azt legitim szervezetnek, állandósul a bizalmatlanság. Ez egy kétoldalú kommunikációs probléma.

- tekintettel arra, hogy a klasszikus szakszervezeti tevékenység elsősorban a munkáltató-munkavállaló viszonyokban igazán megfogható, a szabadfoglalkozású, vállalkozó zenészek nehezen beterelhetők egy olyan közösségbe, amelyben tulajdonképpen a saját versenytársaikkal kellene szolidaritást vállalniuk.

Dalok.hu: Miben más az Alaphang a többi érdekvédelmi szervezetnél?

Fenyvesi Márton: Az Alaphang nem egy specifikus zenei műfaj vagy zenei identitás alapján szerveződik, tagjaiban közös, hogy vállalkozóként, szabadfoglalkozásúként űzik a zenei tevékenységüket, a zenei tevékenységükből bevételt szereznek. Pályám során Magyarországon nem találkoztam még olyan zenei-szakmai közösséggel, amelynek célja, hogy kézzelfoghatóan könnyítse meg az zenész-egyén mindennapos szakmai működését. Az én vízióm az, hogy a közösség, a szakszervezet szólítja meg leendő tagját és olyan szolgáltatásokat nyújt számára, amellyel a zenész munkájának minősége javul, ezáltal jobb a közérzete, magabiztosabban létezik a piaci versenyben, csökkennek a költségei. Mivel az MZTSz-nek vannak erre működő infrastruktúrái, feladatunk, hogy megismerjük és megtanuljuk azokat, illetve hozzájáruljunk hatékony működésükhöz.

A szakmában mindennaposan aktív közösség folyamatos, naprakész információkat tud nyújtani szakszervezetének arról, hogy melyek azok a problémák, amikkel rendszerszinten kellene foglalkozni, emellett pedig a jelenleg is kiváló szakemberekből álló szakszervezet szintet léphet a szakmával való kommunikációban, eredményeit szélesebb szakmai körben kommunikálhatja és megnőhet felé a bizalom valamint a legitimáció a szakma részéről.

Dalok.hu: Miben szeretne megnyilvánulni leginkább az Alaphang?

Fenyvesi Márton: Nagyon fontos leszögezni, hogy az Alaphang gyakorló, aktív zenészekből áll, akiknek általánosságban nem tervük az, hogy jogi vagy gazdasági végzettséget szerezvén részmunkaidőre váltsák zenész-tevékenységüket. Azt is fontos beismernünk, hogy a nagy, rendszerszintű problémák általában jogi és/vagy gazdasági természetűek, amelyeknek szakszerű deklarálásához komoly szakértelemre van szükség. Az én véleményem szerint az Alaphang elsődleges célja, hogy a zenész-zenész kommunikáció szintjén egymást tisztelve és megbecsülve képesek legyünk összegyűjteni azokat a főbb problémákat, amelyek megnehezítik a mindennapi életünket: ezekre a problémákra közösen kell válaszokat keresnünk a szakemberekkel, akik a szakmai szervezetekben dolgoznak. Szeretnénk mély zenész-szakmai kommunikációt folytatni minden olyan szervezettel és intézménnyel, amelyeknek tevékenysége befolyásolja mindennapos egyéni, zenei működésünket.

Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy csökkenjen mindenfajta kommunikációs, bürokratikus szakadék a zenészek és a szakmai szervezetek, illetve az állami intézmények között.

“A zenés, táncos rendezvény e rendelet alkalmazásában nem minősül kulturális eseménynek"   
Egy, a napokban megjelent állami rendelet szövegéből.

Dalok.hu: Hogyan képzeled a működését, min szeretnél változtatni főképp rövid és hosszú távon?

Fenyvesi Márton: A legfontosabb rövidtávú célom, hogy a közösségünkben szülessen meg egy ilyen érdekvédelmi működés igénye. Fontos érteni, hogy egy egyszeri tagbelépési nyilatkozat aláírásával még nem érünk el egyből látható és kézzelfogható sikereket. Egy olyan konzultációs működést képzelek el, amelyben a szakszervezeti bizottság választott tagjai zenészek tudnak maradni és mindennaposan zenészként tevékenykedve képesek érzékelni és értelmezni, hogy mik a jelenlegi legfontosabb és legégetőbb problémák. Van egy szakszervezetünk, amelynek a mi generációnkból régóta nem volt ilyen nagy számú aktív, tagdíjfizető tagsága. Közkeletű kérdés a szakmában, hogy ha eddig nem tudtunk róla, akkor mit is csinált eddig valójában? Mindenkinek a személyes felelőssége is, hogy megtegye az első lépést a szakszervezet felé, a szakszervezet pedig egy olyan új, friss tagsággal bővülhet, ami megszüntetheti a kommunikációs szakadékot a szakma és a szakma képviselői között. 

Dalok.hu: Sok zenésszel állsz kapcsolatban, te is az vagy. Hogyan érzékeled a helyzetüket most, 2021 májusában? Mik a legégetőbb feladatok?

Fenyvesi Márton: Számunkra, zenészek számára a legmegdöbbentőbb tanulság kétségkívül az, hogy úgy tűnik, a magyar társadalom nem ismeri el a zenészt, mint szakembert, illetve a zenészséget, mint "valamirevaló", "hasznos" szakmát, főállást. A kommentszekciók megalázó valósága, hogy a társadalom jelentős részének valójában semmit sem ér az a szellemi, művészeti termék, amit egyébként ezred-százezredmagukkal élveznek ingyen, térítésmentesen a streaming szolgáltatók platformjain utazás, munkavégzés közben, koncerteken vagy házibulin. Az egzisztenciális válságokon, személyes tragédiákon túl számomra ez a legnagyobb hidegzuhany.

A jelenlegi legégetőbb közösségi feladat általánosságban a szövegértelmezés: a magyar közlöny jogi szaknyelve vagy az állami intézmények által kiírt pályázatok feltételrendszerének megszövegezése nem azért jelent komoly kihívást, mert nem tudunk írni-olvasni, hanem mert gyakran a szakma sem ismeri a vele kapcsolatosan jogszabályokban használt terminusokat, vagy éppen egy pályázati kiírás életszerűtlen elemeket tartalmaz, melyeket nem lehet a valóságban értelmezni. Az Alaphang facebook csoportban a konkrét problémafelvetéseken túl alapjelenség a szkepticizmus, az elkeseredettség és az ezekből származó bizalmatlanság és bizonytalanság, mert nap mint nap találjuk szembe magunkat olyan megalázó helyzetekkel, amelyek a zenészlét, a zenészség értelmét, társadalmi hasznosságát kérdőjelezik meg. 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink