A koncertpotló és oktató videós pályázatok eredményei

2020. 07. 15.

A koronavírus helyzet miatt nehéz helyzetbe kerülő zenészeken, technikusokon és könnyűzenei koncerthelyszíneken kívánt segíteni a Hangfoglaló Program azzal a pályázatával, amely koncerteket pótló, klubok honlapjain és közösségi felületein megjeleníthető, közönség nélküli felvételek készítésére és bemutatására jelent meg április végén. A pályázat célja olyan maximum 20 perces, közönség nélkül készített élő koncertfelvételek megszületésének az ösztönzése volt, amelyeket profi hang- és képminőségben rögzítenek korábban is ilyenek készítésével foglalkozó szakemberek közreműködésével. A kiírás szerint az így megszülető felvételeknek egy korábban is könnyűzenei koncerthelyszínként funkcionáló (klub, művelődési ház) helyszín honlapján és közösségi felületein kell majd először megjelenniük, és azokon egy hétig kizárólagossággal jelen lenni, ezzel támogatva a tavasszal bulik nélkül maradt koncerthelyszínek túlélését.


Az eredetileg 60 millió forintos keretre 305 millió forintos igény érkezett, 513 produkciótól. A június végén tartott kollégiumi ülésen a testület tagjai abban állapodtak meg, hogy a pályázatok nagy száma miatt minden zenekar és előadó csak egyszer részesülhessen támogatásban, az elmúlt években valóban élő, fizetős koncertek rendszeres helyszínéül szolgáló klubok előnyt élvezzenek, illetve a más forrásokból ebben az időszakban már támogatott pályázók csak nagyon indokolt esetben jussanak itt is lehetőséghez. A kollégium döntött arról is, hogy az előző év pályázatok nevezési díjaiból befolyó összegeket, illetve a 2019-ről megmaradt forrásokat is teljes egészében erre a pályázatra fordítja. Mindezek alapján 108 zenekar és előadó jelentkezése részesült egységesen 570.000,- Ft összegű támogatásban, így 61.560.000 forintra köthet szerződéseket az NKA Igazgatósága.
Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program kollégiuma áprilisban úgy látta, hogy a hazai oktatási rendszer vírushelyzethez alkalmazkodása miatt nagyon fontos lenne az online térben is használható, könnyűzenei, oktatási segédanyagok megszületését ösztönözni. Éppen ezért jelent meg az a 12 millió forint keretösszegű pályázati felhívás, amire olyan 15-30 perces oktatóvideók készítésével lehetett jelentkezni, amelyeket tartalmuknál fogva, akár a későbbiekben is, elsősorban pedagógusok használhatnak ének-zene, történelem, magyar irodalom vagy osztályfőnöki órák során. A felhívás szerint olyan témájú filmek készítésére lehetett pályázni, amelyek témájukhoz a könnyűzenét – annak bármelyik ágát, háttérterületét – felhasználják, illetve alkalmazhatóak akár könnyűzenei képzések, akár online programok keretében mind az általános iskolai, mind a középiskolai, mind ismeretterjesztő körben. A kollégium megfogalmazott célja volt például hangszeres oktatóvideók, könnyűzene történeti előadások, az irodalom és a zene kapcsolatát bemutató tananyagok, a könnyűzene tudatos használatáról szóló ismeretanyagok, valamint a mindenkori szakmai továbbképzést szolgáló, modern szemléletű feldolgozásának ösztönzése. A pályázóknak vállalniuk kellett, hogy az elkészült kisfilmet szabadon elérhetővé és felhasználhatóvá teszik. A felhívásra 147 pályázat érkezett, amelyek közül a kollégium végül 44-et támogatott egységesen 270 ezer forinttal.
A koncertfelvételeknek és az oktatáshoz használható kisfilmeknek is még ebben az évben el kell készülniük.
A pályázati eredmények teljes listája elérhető az NKA honlapján.

Forrás: Hangfoglalo.hu

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink