A jövő héten zárja szokatlan szezonját a Budapest Park

2020. 09. 25.

A járvány sújtotta idei szezont rengeteg újratervezés jellemezte. A Budapest Park azonban semmiképp sem szerette volna élőzene nélkül hagyni látogatóit, ezért igyekeztek a helyzetből a maximumot kihozni, ezt pedig remekül prezentálja az utolsó másfél hét színes programkavalkádja is. Ezzel párhuzamosan már idejekorán megkezdődtek a 2021-es, jubileumi, 10. évad előkészületei, amelyben rengeteg nagy durranás várható.
Rengeteg váratlan, a normális működéstől teljesen eltérő helyzethez kellett idén alkalmazkodnia a Budapest Parknak: kinyitottak teraszként (ParkKert), kisszínpadot építettek a klubkoncert hangulatért, ám sokáig hittek abban, hogy augusztus 15-én a korlátozások tovább enyhülnek, és végre teljes pompájában láthatjuk újra a helyet. A nagyszínpad azonban sajnos idén üres maradt. Amellett, hogy rengeteg újratervezést eredményezett a döntés, az 500 fős korlát hatalmas anyagi terhet is rótt a helyszínre, amely így kapacitásának kevesebb mint 4%-át tudta kihasználni a koncertek során. A Budapest Park működésének alapjául a nagykoncertek szolgálnak, erre van berendezkedve, egy esemény nagyjából 5-6000 főnél válik a nagyszínpadon rentábilissá, valamint a szezonban átlagosan 500 ember dolgozik a Park megfelelő színvonalú működéséért.
Összehasonlításképp a tavalyi közel 600.000 látogató helyett idén összesen alig több mint 70.000 koncert, afterbuli vagy az ingyenes ParkKert vendéget prognosztizálnak, jegyárbevételük pedig a tavalyinak kevesebb mint 5 %-a lesz, míg teljes árbevételük az előző évhez képest 92 %-kal csökkent. A lehetőségekhez alkalmazkodva kisszínpadukat tovább bővítették, hogy nagyobb technikai igényű zenekaroknak is lehetőséget tudjanak biztosítani, így exkluzív klubkoncertet adott például a Punnany Massif, a Vad Fruttik, a Margaret Island, a 30Y, Caramel, a Bohemian Betyars vagy éppen az Irie Maffia. Az utolsó hetekre is jutott izgalom, hiszen a szeptember 21-től érvényben lévő rendelet értelmében 23 óráig lehetnek csak nyitva. De ez sem állíthatta meg őket abban, hogy a kapuzárásig igazi koncert-dömpinggel készüljenek!
Október 4-ig ugyanis még szinte minden napra akad egy kis élőzenei élmény, a paletta legszélesebb skálájáról válogatva - szeptember 25-én az Esti Kornél egy kis melankóliával, 27-én a Punnany Massif egy tőlük szokatlanul közvetlen házibuli-hangulattal, 29-én a Pál Utcai Fiúk legendás alter-slágerekkel, 30-án a Péterfy Bori & Love Band új számokkal, október 1-jén Lovasi András és zenésztársai Lovasi, Kispál és a Borz, és Kiscsillag dalokkal várják a közönséget, a szezont pedig igazi zúzással, a hazai rock örök zászlóshajójának számító Tankcsapda tripla-koncertjével zárják. A visszaszámlálás tehát elkezdődött: mindössze 10 napunk maradt, hogy a szabad ég alatt olyan zenekarokat lássunk testközelből, akik egyébként az ország legnagyobb színpadait szokták megtölteni.
A zenei programok mellett idén is teret engedtek más művészeti ágaknak is, így például először köszönhették a fedélzeten a Mai Manó Házat, de a CAPA Központ is visszatért egy kiállítással, amihez két program is kapcsolódott Adorjáni Bálint színész és Szőke Barna, a The Qualitons gitárosának prezentálásában. A Margó Irodalmi Fesztivál is különlegességekkel készül(t): Valuska László és Ott Anna a Margó olvasásnépszerűsítő sorozatában a koncertek előtt beszélgetett a Margaret Islanddel, a Carson Comával, 25-én az Esti Kornéllal, 30-án pedig Péterfy Borival zárják a sort. Nemrégiben pedig Simon Márton a Dalok a magasföldszintről című verseskötetéből olvasott fel, miközben Táborszky Bence trombitán kísérte.

A kilencedik szezon tehát igencsak keserédesnek bizonyult, de a Park stáb kreativitásának, kitartásának és innovatív hozzáállásának köszönhetően a maximumot hozták ki az évből, miközben gőzerővel dolgoztak már a jövő évi, jubileumi, tizedik évadon, amelyben már most olyan világsztárok várhatóak, mint a Gogol Bordello, a Deftones, LP, a Nick Mason's Saucerful Of Secrets, a 5 Seconds of Summer, a Billy Talent, a Morcheeba, Tash Sultana, a Black Veil Brides vagy a Pixies. De a szervezők további ínyencségeket ígérnek mind nemzetközi, mind hazai fronton. Öröm az ürömben, hogy eddig példátlan módon a jövő évi programból már 54 koncertet bejelentettek, és nagyjából a teljes program 85%-a már készen áll. Október 4-ig tehát majdnem minden nap exkluzív klubkoncertekkel várják a zenerajongókat, és bíznak benne, hogy a jubileumi szezont már normális kerékvágásban ünnepelhetik majd a közönséggel.
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2020. 11. 20.
A Dalok.hu terjesztésében jelenik meg a magyar techno úttörője debütáló, 1993-as albuma. Az idén 29 éves Liquid Limbs  "Living In The House" című első sikerdala a '90-es évek elején szinte egyedül megalapozta a hazai elektronikus zenei élet jövőjét. 
2020. 11. 23.
Magyarország egyik legmeghatározóbb férfi hangja csodálatos önfeltáró dallal jelentkezik, megérkezett az „Ezt akartad”! Nem titok, hogy Freddie legtöbb dalszövege egy zenébe írt kitárulkozás is, amin keresztül közelebb kerülhetünk hozzá.
2020. 11. 21.
Online formában folytatódik a Hangfoglaló Program Könnyűzenei Menedzserképzést Támogató Alprogramjának ingyenes edukációs sorozata, a Backstage.
2020. 11. 18.
A Dalok.hu szerkesztősége mély fájdalommal vette tudomásul és adja hírül, hogy hosszas betegség után 77 éves korában elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója.
2020. 11. 18.
Közvéleménykutatást tartott a DUE Médiahálózat 14 és 24 év közötti fiatalok körében. A szervezet megkérdezettek zenei ízlésére volt kíváncsi arra, hogy milyen magyar zenei produkciókat ismernek és kedvelnek.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a friss eseményekről és akciókról!

Támogatóink

Partnereink