4 nap az underground jegyében – Idén is lesz Fekete Zaj Fesztivál

2020. 06. 25.

A hazai előadóké lesz a terep az idei Fekete Zaj Fesztiválon, ami bár a pandémia miatt számos változtatással, de változatlan időpontban és izgalmas formációkkal teszi teljessé a nyarat a komplexebb zenék kedvelőinek. A számtalan zenei stílusból érkező zenekarok mellett a Fekete Lyuk hangulatát felelevenítő programmal is készült a fesztivál, így az újdonság élvezete mellett egészen nosztalgikus hangulatba is kerülhetnek a Zajongók. Augusztus 19-22-ig a Mátrában, a Sástó partján, idilli környezetben élvezhetjük a zenei műfajok sokféleségét, melyet számos nappali program egészít majd ki. A szervezők idén is számítanak is rajongók segítségére; közösségi támogatói programot indítottak, hogy átalakíthassák a Sástó két szigetét.

Az elmúlt hónapok bizonytalansága miatt a már lekötött nemzetközi előadók átkerülnek a jövő évi programba, melynek egyeztetése már folyamatban van, így a 2020-as év a magyar zenekarokról szól majd a Fekete Zajon. A zenei felhozatal a négy nap alatt egy izgalmas ívet bontakoztat ki, ami egy komplex zenei élményt nyújt. A tavaly debütált, háromszög alakú, izgalmas megjelenésű Delta színpad idén kiemeltebb szerepet kap és felváltva működik majd a nagyszínpaddal, ami egy erős kettősséget ad majd minden napnak. A szerda a rock n’ rollosabb műfajoktól indít, majd az este folyamán a stoner és a hardcore vonalat bontakoztatja ki a The Southern Oracle, az Oaken és a Ghostchant formációkkal. A fő térben javarészt egy friss, alternatív irány lesz hangsúlyos, melyet a belvárosiasabb, értelmiségi fiatalok felől érkező indie Mordái és Gustave Tiger képvisel, míg az este további részében egy súlyosabb, drone-os, doomos műfajba érkezünk az Entrópia Architektúrával. A magyar industrial két fontos előadója, a First Aid 4 Souls és a Planetdamage is fellép.

A csütörtöki nap a nosztalgia jegyében telik majd, de nem a retro irányból, hanem a legendás szórakozóhely, a Fekete Lyuk hangulatát idéző programnak köszönhetően. Fellép a VHK, a Korai Trancemission és a Trottel zenekar három tagjából összeállt A Trottel bemutatja: Talayapa feat Rita K nevű formáció is. Két izgalmas fiatal zenekar, a Dorota és a TPSRPRT is tiszteletét teszi a fesztiválon, míg a kisszínpadon főleg a régi zajos közönségkedvencek lépnek fel, a nap első felében főleg stoner, majd post-punk és amolyan szomorú metal irányra váltva. A Musica Moralia lesz az est egyik legizgalmasabb fellépője, ami a maga experimentális poszt-folk műfajával, a finom, halk énekkel és a preparált, analóg hangszerekkel üde színfoltja a fesztiválnak.

Pénteken egy hangsúlyos indie és post-punk hangulatra számíthatnak a Zajongók; a főbb nevek közé tartozik az Amber Smith, az IDEGEN és a Mayberian Sanskülotts, melyek mellett láthatjuk a Csihar Attila-féle, az industrial Plasma Poolt megidéző π-t is. A 25. jubileumát ünnepli aznap a Sear Bliss, akik az első demójukkal készülnek a Zajra, és hallhatjuk még a hosszú évek óta először koncertező dark rave, indie és alter underground egyik klasszikusát, a Perfect Name zenekart is.

Masszív, egységes és sötét lesz a szombat, ami főleg a doom és a darálós death metal vonalat képviseli majd, az Ahriman és a Kill With Hate zenekarokkal pedig kissé a black metal irányába is elmozdul. A nagyszínpadon a dark wave és a kevés hangszeres sötét elektronika dominál majd: Ultranoire, Black Nail Cabaret és a Lazerpunk a főbb nevek. A Delta színpadon emellett a súlyos, főként modular techno adja az alapot.

A nagyszínpados programokat minden éjjel techno afterparty követi, ahol a sötétebb, dallamtalanabb techno érvényesül. A zenei programokon kívül installációk, filmek, kiállítás, workshopok és még több nappali program várható, amit a természetjárók megspékelhetnek egy kirándulással is a festői Mátrában.


Az idei rendhagyó helyzet miatt a 2020-as nemzetközi lineup egy az egyben átköltözött jövőre, ezért a stáb egy közösségi támogatói akciót indított, amivel a 2021-es fesztivál megvalósulását lehet támogatni. Mivel a Zaj célja a folyamatos értéknövelés, a közösségépítés és a különleges művészeti értékkel bíró produkciók bemutatása, a befolyt összeget a művészetbe forgatják vissza: egy hangvezérelt interaktív installációt építenek a Sástó két szigetére, ami koncerthelyszínként, portállá változó hídként és nem utolsó sorban találkozóhelyként funkcionál majd. A Zajongók itt élvezhetik a reggeli napsütést, a délutáni akusztikus produkciókat, este pedig csodálhatják a holdfény és a LED-ek misztikus elegyét. A támogatók nevét a fesztivál közzéteszi és további ajándékokkal hálálja meg, melyekről itt lehet tájékozódni: https://www.feketezaj.hu/fz/kozossegitamogatas-2020
De nem csak kérni, adni is szeretne a Zaj, egy szociális bérlet pályázattal, melynek célja, hogy azok is részt vehessenek a fesztiválon, akik évek óta járnak a Zajra, de a válság miatt elvesztették a munkájukat vagy nehéz helyzetbe kerültek, így ezt idén nem tehetnék meg. Ehhez különböző mértékű támogatással lehet hozzájárulni, melyet a fesztivál szálláslehetőséggel és napi egyszeri étkezéssel egészít ki.

A szálláslehetőségek idén kibővültek; lehet választani panziót, a retro osztálykirándulások hangulatát megidéző faházikót, motelszobát és természetesen sátrazásra is van lehetőség.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink