Tisza Kara – kilenc albumnyi, egyszemélyes metálrobbanás

2023. 03. 31.

Tisza Kara 36 éves szegedi lakos, hobbija a gitározás és a dalszerzés, kedvelt műfajai a Black Metal, Technical Death Metal, Post Metal, Post Rock, Ambient. Megszoktuk, hogy ezekben a műfajokban (kivéve ambient) zenekarok dolgoznak, de Kara egyedül írja és veszi fel lemezeit, minden hangszeren ő játszik.

„A stílust nehéz meghatározni, mindenképp metal, hol a keményebb, hol a dallamosabb, atmoszférikusabb vonal hallható –

 így hogy abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell máshoz igazodnom, sikerül teljes mértékben zenei stílus korlátok nélkül kifejezni magam – nyilatkozott nekünk Kara.

A metal mellett nyitott a relaxációs zenékre is - így íródott kettő olyan lemeze is, amely teljes mértékben szembe megy a többi anyaggal. 
Néhány dal éneket is kívánt, ezeken vendégénekeseket hallunk - Szabó Zsolt (Nekrofília), Sütő Gábor (Degragore, King Furia).

„Célom a zenéléssel, hogy megdöntsem saját magam korlátait, törekszek a tökéletes önkifejezésre, gondolataim, hangulatom őszinte megnyilvánulására.  Úgy gondolom, hogy az instrumentális zene azért érdekesebb, mert alázatosan, rámagyarázás nélkül is tud üzenetet/hangulatot közvetíteni - ezáltal a hallgató könnyebben tudja befogadni, magáévá tenni az élményt.”

Az alábbiakban a szerző bemutatja az albumáit: 

Tisza Kara - Instinctive Catharsis

Az első lemezem, amit a nevemmel adtam ki a Instinctive Catharsis. 

Az anyag dinamikus és színes instrumentális post metal stílusban íródott, rengeteg harmónia és karakteres gitárjáték hallható rajta, mely tartalmaz még a fő stílus mellett experimental, doom stílusjegyeket is. 


Tisza Kara - Re-dreamed Memories

A Re-dreamed Memories egy 10 dalos Post Rock/Doom/Death metal lemez több mint 1 órás műsoridővel. 
A lemezen Sütő Gábor (Degragore, King Furia) énekel.
Hangulatos, középtempós dalok, színes gitárszólókkal és a metal műfajban egyáltalán nem megszokott melankolikus szaxofon játékkal.

Tisza Kara - Waves

A Waves sorozat első bemutatkozó gyöngyszeme. 
A kis lemezen 5 dalban közel félórában hallhatunk instrumentális Black Metal-t. 
Az középtempós dalokon át egészen szélvész gyors dalokig széles a tempó választék és a hangulat is. Olykor egészen gonosz diszharmonikus felhangok, majd menetelésre motiválóan dallamok jellemzik az anyagot.
A nyers hangzás koránt sem véletlen - a Waves érdekes kettősége, miszerint a tompa is lehet éles, a hideg is lehet meleg - tökéletesen funkciónál az anyagon.
Az album érdekessége, hogy nem instrumentális lemeznek készült eredetileg, de az utolsó pillanatban technikai okok miatt nem került rá ének és a kiadás így ének nélkül ment végbe.

Tisza Kara - Spiritual Peace

A lemez (közel 1 órában) lélekmelengető melankóliával 5 nem hétköznapi dalt ad a hallgatónak. 
A stílus atmoszférikus melankólia, relaxációs ambeint - rengeteg természeti zörejjel, hangulattal, kellemes szintetizátor dallamokkal mely lágyan, simogatóan érinti meg a hallgatót. 

Tisza Kara - Forever

A Forever kislemez 3 dalt tartalmaz és egyértelműen a Spiritual Peace anyag folytatása, legalábbis ami a hangszerelést és a hangulatot illeti. 
A gyönyörű zongora játékok, léleksimogató atmoszféra, remek segítséget adhatnak elszakadni a hétköznapi pörgés stresszétől, hogy megnyugodjunk és újra megtaláljunk magunkat. 

Tisza Kara - Thoughts

A Thoughts lemez felfogható egy válogatás lemeznek is. Az összes olyan instrumentális dal, ami a 2022-es évben a fiók mélyén pihent, most előkerült, újramasterelve lett és így egy csokorba összegyűjtve kiadásra került.
Rengeteg érdekes hangulat/stílus hallható - black metal, death metal, post metal, post rock. 
Az album csak úgy nyüzsög az élettől az érdekes és egyedi megfogalmazásokban: 

Tisza Kara - Waves II

Melodikus, dallamos Black Metal hallunk ezen az albumon, Szabó Zsolt (Nekrofília) énekes közreműködésével. A kislemezen 3 saját egy Nekrofília feldolgozás található. 
Hangulatra egyszerre emeli és taszítja le a hallgatót.

Tisza Kara - Picturesque Tulips

A Picturesque Tulips érdekes egyveleget képvisel a stílus keverékével.
Vegyünk egy lábost, tegyünk bele Technical Brutal Death Metal, Black Metal, Post-Metal, Post Rock, Experimental, Avantgarde stílusokat, keverjük össze és bummm kész is a Picturesque Tulips. Extrém megoldások, dinamikus riffek, pszichedelikus szólók, hihetetlen ritmusok és megoldások jellemzik a lemezt. 
Talán az egyik legérdekesebb és egyedibb Tisza Kara lemez.

Tisza Kara - Waves III

Technikás, atmoszférikus, magával ragadó tempó -  A Waves széria újabb gyöngyszeme: 5 horror Black Metal instrumentális dal 30 percben.
Dallamos, magasztos szólók, erős agresszív dobok, sötét gitárok. 

A lemezeket ITT tudod leölteni, és természetesen megtalálod a streaming platformokon is.

 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink