Matthieu Donarier: Bestiaire #01 – teret ad a képzeletnek

2022. 09. 25.

Az élőlények megfigyelése köré szőtt történetekből született a francia szaxofonos, Matthieu Donarier sorozata, a Bestiaire, s annak első albuma, az Explorations. A hazai közönség számára a Gadó Gábor Quartetből is ismerhető zenész számos BMC-s kiadványon játszott korábban, ez a mostani az első lemeze a labelnél saját neve alatt. Kvartettjében az európai jazz jeles képviselői egyesítik erőiket: Eve Risser zongorán, Karsten Hochapfel csellón, Toma Gouband pedig dobon játszik. A Bestiárium egyik legnagyobb erénye, hogy teret ad az ösztönös zenélésnek és a szárnyaló képzeletnek: a Bestiaire horizontokat rajzol, hegyeket hord és fényeket gyújt, ködöt fúj és szorgoskodó állatvilágot teremt.

„Az Explorations témája nem más, mint a külső, hatalmas világgal való szembenézés és a magány érzése, amely néha elfogja az embert ezen a roppant méretű, csodálatos lényekkel és képződményekkel teli bolygón, amely mit sem törődik vele, hogy megfigyelik-e egyáltalán.

A zenei anyag szándékoltan változatos és sokféle hangszer-összeállítást tesz lehetővé. Donarier célja, hogy a legkülönfélébb duók, triók és kvartettek játszhassák a repertoárt, a maguk módján. Az előre megkomponált és improvizatív elemek vegyítése pedig lehetővé teszi az előadók számára, hogy módosítsák a zenei anyagot, és interakcióba lépjenek egymással. Nem Donarier az első, aki erre az útra lép, de a Bestiaire zenészei nem is akarják mindenáron az újdonságokat keresni: olyan zenei eszközöket választanak, amelyek a leghatékonyabban képesek fenntartani az elbeszélés folyamát, és megérinteni a hallgatót.

A legegyszerűbb, ismerősnek ható jelenségeket sokszor éppen közös és mindenki által hozzáférhető mivoltuk teszi nagyszerűvé.” – ezt írta az Alföldi Régió Magazin a lemezről, amelyet CD minőségben letölthetsz a Dalok.hu-n. 
 

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 11. 28.
Mintha megtörtént volna a generációs váltás a magyar jazzben. Új, magabiztos nemzedék jött, tisztelik a hagyományokat, de nem tartják be a stílusok közötti határokat. Egyik képviselőjük Orbay Lilla
2024. 04. 12.
Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul, április 15-27 között Kínában és Japánban összesen kilenc koncerten lép fel.
2024. 04. 02.
A Hub for the Exchange of Music Innovation (HEMI) 10 közép- és délkelet-európai zenei szervezet kezdeményezése, amelyet az Európai Unió Kreatív Európa Programja társfinanszíroz 5 évre.
2024. 04. 02.
Megjelent az új Besh o droM lemez, amelyen a már megszokott balkáni virtuóz dalok mellett gypsy swinget hallunk eszperantó énekkel, marokkói dallamokat és egy Bródy János feldolgozást. Mindezt még rockosabban és nagyon beshodromosan.
2024. 03. 31.
A Konyha zenekar több szerzeménye kelt már önálló életre és lett kapaszkodó emberek életében, a legnagyobb ilyen jellegű utat a Fábián Juli emlékére írt "Földrevaló" című daluk járta be.
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink