Két Budapest Ritmo! Fesztiválokkal keretezi az őszt a Hangvető és a WOMEX

2020. 09. 25.

Október 9–10. között jön az eddigiektől eltérő Budapest Ritmo Piknik 15 ingyenes szabadtéri világzenei koncerttel. A CAFe Budapest nyitányának teljes line-upja a Budapest Ritmo Piknik weboldalán olvasható. Vírusmentes, piknikelős, zenefelfedezős koraőszt mindenkinek!
 
Bár a WOMEX nagyrészt virtuálisan valósul meg, Budapest azért nem marad világzenei fesztivál nélkül. Október 22–24. között jön a CAFe Budapest záróeseménye, a Budapest Ritmo feat. WOMEX, mely során a Müpa két színpadán lép majd fel négy magyar WOMEX  20-ra beválogatott zenekar: a Dalinda, az Ötödik évszak, a Babra és a Magos Együttes.
 
Végül, de nem utolsó sorban, hatalmas büszkeségünk bejelenteni az örömhírt, hogy magyar cigány származású énekesnő, Lakatos Mónika kapja idén a világzene legnagyobb kitüntetését, a WOMEX Artist Award életműdíjat. Mónika a méltán híres nagyecsedi oláh cigány közösség kiemelkedő alakja, aki három formációban és szólóénekesként is lélegzetelállító tehetségről, szakmai alázatról tett tanúbizonyságot. Több évtizedes munkásságát ismeri el most a nemzetközi zenei közösség. Lakatos Mónika gálakoncertje október 24-én lesz a Budapest Ritmo feat. WOMEX keretében.

Budapest Ritmo Piknik: A Budapest Ritmo Piknik az öt éve megszokott nívós Budapest Ritmo járványbarát újragondolása. Október 9–10. között 15 ingyenes, szabadtéri koncerttel várjuk a közönséget, ezúttal nem az Akváriumban, hanem három budapesti köztéren: a Millenáris parkban, a Hunyadi téri piac mellett és a Rákóczi téri piac előtt. A piacon vásárló családoktól a környéken biciklizőkig, a világzene öreg motorosaitól a hazai szcénát most felfedezőkig, várunk mindenkit egy ingyenes, kültéri, szorongásmentes őszindító fesztiválra.
 
A város legnagyobb világzenei fesztiválja az eddigi legerősebb, kizárólag hazai előadókból álló line-upjával jelentkezik. A Budapest Ritmo Piknik a felfedezések és újrafelfedezések, a kötetelen zenehallgatás ünnepe, ahol az ősz utolsó meleg napsugarai mellett, vírus-szorongástól mentesen élvezhetjük a hazai világzenét.
 
A Rákóczi téren pénteken a Common Vibes mentoráltjai, a Várkonyi Csibészek zenélnek, utánuk Sena Dagadu afrobeat szólókoncertje várható. Szombaton a Rákóczi téren a ¡Nosnach klezmer-chansonja, majd Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója hallható, utánuk pedig a Los Orangutanes, a kelet-európai cumbiazenekar lép fel. 
 
A Millenáris parkban pénteken Lakatos Mónika Rostás Mihály Mazsival, majd a Csángálló zenekar lép fel, szombaton a bulizenét az Etnorom biztosítja, igazi kuriózumként a görög–magyar Meybahar és a méltán világhíres Borbély–Dresch Quartet ad most először piknikkoncertet.
 
A Hunyadi téren pénteken a Branka Trio szerb–magyar népdalperformanszát és a Meszecsinka pszichedelikus folkját, szombaton pedig a Le Rom és a Romano Drom cigányzenekar tánczenéjét lehet meghallgatni. Itt lép fel október 10-én reggel gyerekeknek szóló mesekoncertjével Paár Julcsi Hangolója.
 
A Budapest Ritmo a város legnagyobb világzenei fesztiválja, amit 2020-ban ötödik alkalommal, most rendhagyó körülmények közt rendez a szervező Hangvető és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál. A Budapest Ritmo Piknik koncertjei ingyenesek. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.

Budapest Ritmo feat. WOMEX: Ha a világ nem jön Budapestre, Budapest megy világgá! 2020-ban második alkalommal nyerte el Budapest a WOMEX, a világzene legnagyobb eseményének rendezési jogát. A járványhelyzetre való tekintettel a programok egy részét virtuálisan tartjuk, azonban itthon exkluzív, szűk közönség előtt tartott élő WOMEX-koncertekkel készülünk a Müpában. Ez a Budapest Ritmo feat. WOMEX!
 
A Hangvető és a CAFe Budapest október 22–24. közt rendezi a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivált, ahol az idén a WOMEX zsűrije által beválogatott zenekarok, a Dalinda, a Magos Együttes, a Babra, és az Ötödik évszak lépnek majd fel a Müpa Fesztivál Színházában. 
 
A WOMEX a globális zenei élet legnagyobb konferenciája: egyszerre vásár, világzenei fesztivál, konferencia, zenei dokumentumfilmek bemutatója és díjkiosztó ünnepség. Kiváló alkalom arra, hogy végre találkozzanak egymással a zeneipar fontos emberei – ha más nem, hát virtuálisan. Alkalom a hazai világzene ünneplésére, új tehetségek befutására, üzletkötésre, koncertek és fesztiválok programjának lekötésére, tanulásra és kultúrdiplomáciai eseményekre.
 
A Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivált a mindenkori járványügyi rendeletek, és a Müpa házszabályainak betartásával, a legnagyobb körültekintéssel rendezzük. A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.
 
Jegyeket a Budapest Ritmo és a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál weboldalán vásárolhatnak az érdeklődők.

Lakatos Mónika, WOMEX-életműdíjas: ldén a WOMEX Artist Award életműdíjat nem más kapja, mint Lakatos Mónika! Mónikát az oláh cigány zenei hagyomány képviselői közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága. 
 
Az oláh cigányság kisebbség közt is kisebbségként él Magyarországon. Húsz-harmincezer főt számláló közösségük értékrendjében magas helyen van a hagyományok tisztelete. A közösség érzelmi élete, abszolút origója a zene, a közös zenélés – dalban kérnek bocsánatot, dalban vigadnak és gyászolnak, dallal köszöntik egymást.
 
Lakatos Mónika a világhírű énekeseiről híres nagyecsedi cigány közösségben nőtt fel, aki édesapjától és nénikéitől tanult énekelni. Az istenadta tehetség az 1996-os Ki mit tud?-on tűnt fel a nagyközönség előtt, amire tudta nélkül nevezték be, és amit romák közt elsőként meg is nyert.
 
Mónika életének minden pillanatát áthatja a zene. Énekesnőként számos formációban, köztük a cigány hagyományon alapuló világzenét játszó Romengóban, és a több családtagot is bevonó Cigány Hangokban is szerepel. Lakatos Mónika szólólemeze, a Romanimo, amin szívfájdító, lassú dalokat, hallgatókat énekel, a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került. Saját bevallása szerint nincs két egyforma fellépése, mindig az adott pillanat érzelmei befolyásolják, hogyan énekel – és mai napig mindig izgul fellépés előtt.
 
Lakatos Mónika gálakoncertje a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivál keretében október 24-én lesz majd a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének színpadán. Az énekesnő a díjat a Muzsikás együttes tagjaitól veszi majd át. A WOMEX Artist Award életműdíj a nép- és világzene műfajának legrangosabb elismerése – ebben hazai zenekarnak összesen egyszer, 2008-ban volt része, akkor a Muzsikás együttes kapta.

MEGOSZTÁS

További hírek

2023. 10. 27.
A Kiscsillagból és Santa Diverből ismert zenész új albuma személyes és hiteles. Ennyi már elég lenne a mai utánérzéssel teli világban, de ezenkívül profi és fülbemászó is.
2024. 03. 16.
A csapat tavalyi jubileumát egy összművészeti est keretein belül a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központ csodálatos színháztermében ünnepelte.
2024. 03. 09.
A Kiscsillag és a Santa Diver tagja, a Kispál vendégzenésze jövő szerdán koncertezik a Szabó Balázs Bandájából ismert zenészekből szervezett új zenekarával.
2024. 03. 03.
„Egy bulizós éjszakán jelent meg bennünk az ötlet, mi lenne, ha tényleg forgatnánk arról egy klipet, amit csinálni szoktunk, ha együtt vagyunk és elkezdünk táncolni, borozni." A címet egy kommentből kölcsönöztük a YouTube-on.
2024. 03. 03.
Ha szívesen alapítanál nemzetközi zenekart olyan zenészekkel, akikkel a Balatonon találkozol először, és eltöltenél velük öt napot egy koncertműsor összerakásához, jelentkezz a programra március 15-ig!
Iratkozz fel hírlevelünkre és elsőként értesülj a legújabb megjelenésekről, olvass exkluzív zenei híreket és interjúkat, hallgasd meg podcastunkat!

Támogatóink

Partnereink